El bosc metropolità de Quart de Poblet, més prop de ser una realitat

Dilluns, 27 Setembre 2021 16:01 Escrit per  Publicat en Quart de Poblet - VAL Vist 57 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha anunciat hui la creació d'un nou corredor verd que unirà el parc de capçalera amb l'Albufera, recollint així una reivindicació de l'Ajuntament de Quart de Poblet que pretén regenerar la capçalera del Túria i convertir-la en un gran bosc metropolità.

 

El Pla Sud de València va evitar que es produïra una nova inundació com la que el 14 d'octubre de 1957 va posar fi a la vida de 81 persones i que va sepultar sota les aigües gran part de la ciutat durant dies. El desviament del llit va evitar una nova catàstrofe però va convertir en un abocador quilòmetres del Parc del Túria.

 

Tones de ciment, ferros i enderrocs estan ocultes en el que semblen muntanyes naturals però que realment són pujols artificials de residus que arriben a mesurar fins a cinc metres d'altura. Ximo Puig ha recollit el guant llançat per l'alcaldessa de Quart de Poblet de revertir els terrenys i que l'actual escombriaire del Pla Sud siga el punt de partida d'un bosc metropolità que rescabale a la localitat de l'Horta Sud i permeta restaurar, en la mesura del possible, el potencial hídric i patrimonial de la zona. El president ho ha anunciat en el Debat de Política General que se celebra hui i dimecres que ve en les Corts Valencianes. El projecte “Corredor Verd” ocuparà una extensió de 14 quilòmetres i connectarà el parc de capçalera amb la seua desembocadura en l'Albufera. L'alcaldessa de Quart de Poblet ha assenyalat que “aquesta és un deute que es tenia amb Quart de Poblet i celebre que el President haja vist el potencial que suposa regenerar aquesta part del llit. Som la capçalera del parc natural del Túria i reivindiquem la riquesa natural, agrària i mediambiental que ens pertany i que ens defineix com a poble”.

 

Una de les zones de major valor de Quart de Poblet eren els assuts de Favara i Rascanya, que es van utilitzar per a depositar els milers de tones de terra que es van extraure en les obres per a construir el gegantesc canal. Es va triar la pitjor de totes alternatives: expropiar acceleradament una gegantesca zona d'horta que hi ha entre la localitat i l'actual Parc de Capçalera i depositar allí desordenadament tots els abocaments tapant l'antic llit fent desaparéixer la major part del seu bosc de Ribera.

 

El projecte municipal que fa mesos que està gestant-se contempla una gran infraestructura verda que conservarà la biodiversitat en zones naturals periurbanes mitjançant la restauració ecològica de zones degradades i la renaturalització d'ecosistemes de ribera. També protegirà el sistema productiu de l'Horta, el seu paisatge i el seu patrimoni cultural i hidràulic i recupera espais de connectivitat verda per a l'ús públic i millorarà les vies per a vianants i ciclistes.

 

D'aquesta manera es pretén reforçar el vincle amb la naturalesa, la cohesió social i la comunicació entre els municipis i els barris al llarg de la infraestructura verda del llit del riu Túria. També es contribuirà la millora de la qualitat de l'aire i l'adaptació al canvi climàtic: promoció de zones verdes com a defensa natural davant l'augment de temperatures.

 

Informa Nou Horta. Quart de Poblet

Modificat el Dilluns, 27 Setembre 2021 16:02