Benetússer celebra una nova edició del seu festival de literatura històrica ‘Benitúzem’

Dijous, 02 Febrer 2023 11:29 Escrit per  Publicat en Benetússer-VAL Vist 48 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

La segona edició de la trobada literària comptarà amb la participació de 15 autors i autores en una successió de col·loquis els dies 3 i 4 de febrer en el Xalet de la Xapa

 

Els dies 3 i 4 de febrer, el municipi valencià de Benetússer tornarà a convertir-se en espai de divulgació cultural amb la celebració de la segona edició de ‘Benitúzem’, la trobada de literatura històrica que tindrà lloc en el Xalet de la Xapa.
La iniciativa, resultat de la col·laboració de la regidoria de Cultura i la llibreria local Somnis de Paper, comptarà en aquesta ocasió amb la participació de 15 autors i autores que durant dues jornades faran les delícies dels amants de la Història mitjançant una successió de col·loquis i debats en els quals s'abordaran diferents períodes i gèneres literaris. Així, “Benetússer es transformarà en punt de trobada de grans referents de la literatura històrica de tota Espanya per a revelar alguns dels secrets de l'escriptura dels llibres que més ens apassionen en un esdeveniment pròxim i obert a tota mena de públics”, declara el regidor de Cultura, Juan Alarcón.


En aquesta ocasió, la trobada compta amb importants novetats com són la pròpia duració del festival, que passa d'una a dues jornades després de l'èxit de la seua primera edició, així com l'ampliació de gèneres ja que, a més de la novel·la, també tindran protagonisme el còmic i l'assaig. Quant al públic de referència, s'inclourà una matinal el 3 de febrer amb l'alumnat de l'ESO i batxillerat de la localitat per a abordar la Història d'Espanya i la Història de l'Art amb el divulgador, guionista i dibuixant de còmics Pedro Cifuentes, també autor del cartell de Benitúzem del 2023.


La inauguració del festival donarà principi en el Xalet de la Xapa a les 18 hores de la mà de l'alcaldessa de Benetússer, Eva Sanz, i a continuació se succeiran dos col·loquis, ‘La Història en vinyetes’, amb Pedro Cifuentes i a les 19 hores ‘Altres maneres de llegir la Història’ amb Óscar Martínez i Daniel López, autors respectivament dels assajos Llindars. Un viatge per la cultura occidental a través de les seues portes i HEX. Històries extraordinàries.


El dissabte 4 de febrer, la marató de trobades literàries donarà principi a les 11 hores amb una tertúlia titulada ‘L'Espanya del segle XVI’ en la qual intervindran Neus Arqués, que presentarà la seua última obra El naranjal i la garsa, i Alan Pitronello i la seua novel·la Vents de conquesta. Seguidament prendrà el relleu María Reig, escriptora dels mil noms de la llibertat i Santiago Mazarro, amb el títol El fort de la Florida, que abordaran un col·loqui temàtic denominat ‘Als dos costats de l'Atlàntic’. Abans de la pausa del migdia, seran Olalla García i Javier Torras d'Ugarte els que s'aproximaran al tema ‘Vam ser les primeres. Dones que van fer Història’ a través de les seues novel·les La bona esposa i La reina de les mars del sud.


A la vesprada, serà el moment de dedicar un espai als autors emergents amb ‘Noves veus de la literatura històrica’ amb la participació d'Almudena Torrego i el seu L'alfabet dels déus, María Jesús Puchalt i No hi ha bisons a les valls de roselles i Òscar Meseguer i La petjada d’El Ros. En finalitzar, l'organització farà lliurament del Premi Autor/a Emergent de Benitúzem.


Seguidament, a les 18 hores tindrà lloc l'últim diàleg literari entre María Zaragoza, autora de la biblioteca de foc (premi Azorín de novel·la 2022) i José Antonio Lucero amb La vida en un minut en el bloc denominat Altres històries de la Guerra Civil.
Per a acabar, l'Egipte Faraònic prendrà el protagonisme amb la ponència d'Antonio Cabanas, Premi Trajectòria Benitúzem 2023, i la seua nova novel·la El somni de Tutankhamón.


Tots els col·loquis estaran oberts al públic fins a completar l'aforament Xalet de la Xapa situat al carrer Major, número 13. Consulta la programació completa en www.benetusser.es

Modificat el Dijous, 02 Febrer 2023 11:30