Catarroja recicla 2.790 quilos d'oli vegetal en un any

Dimecres, 18 Gener 2023 17:30 Escrit per  Publicat en Catarroja-VAL Vist 58 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

La ciutadania, cada vegada més conscienciada en el reciclatge d’oli incrementa un 40% la xifra respecte a l’any anterior

 

Els contenidors per a la recollida d'oli vegetal usat procedent d'ús domèstic instal·lats a Catarroja han recol·lectat 2.790 quilos en els darrers 12 mesos. Aquests contenidors estan repartits per diversos barris, concretament als carrers Músic Gimeno, Camí Real, Ramón y Cajal i Jaume I. A més se situen en les places dels Furs, Fumeral, Horteta, i Corts Valencianes. En l'avinguda Rambleta hi ha tres d'aquests depòsits i un en Vila Carmen i també, es recull en el mercat municipal i en l'ecoparc, que està situat en el polígon industrial.


Els 2.790 quilos d'oli usat que s'han recollit (cada litre d'oli pesa 0,918 quilos) suposa haver evitat un abocament capaç de contaminar quasi 2 milions de litres d'aigua. De fet, cada litre d'oli contamina 1.000 litres d'aigua. “És important el treball de conscienciació en el reciclatge de l'oli. Conductes incíviques, com l'abocament en els desguassos d'aquest material, pot provocar l'arribada, per exemple al Parc Natural de l'Albufera d'aquest fluid. L'abocament d'oli pot acabar formant una pel·lícula superficial sobre l'aigua que afecte l'intercanvi d'oxigen, perjudicant els éssers vius de l'ecosistema”, explica Jesús Monzó, alcalde de Catarroja.


La tasca de conscienciació és cada vegada més important al municipi incrementant-se any rere any les quantitats recol·lectades en aquests contenidors. En comparació amb l’any anterior són 790 llitres més, una important pujada que reforça la idea de seguir treballant en afavorir mètodes per al reciclatge d’oli i d’altres deixalles.


D'altra banda, coneguts els perjudicis econòmics i per al nostre entorn dels abocaments d'oli reciclat és important saber que el reciclatge d'aquest contribueix a l'economia circular. L'oli vegetal reciclat pot ser utilitzat per a elaborar abonaments, vernissos, cera, cremes, detergents, sabons, lubrificants, pintures, ciris o biodièsel. En aquesta última utilitat com a combustible es calcula que per cada 100 litres d'oli, depenent de les plantes de tractament i de la maquinària que s'use, es poden obtindre fins a 90 litres de biodièsel.