La Biblioteca Municipal d'Aldaia exposa la seua nova programació per al mes d'abril amb activitats culturals i participatives per a tots els públics

 

La Biblioteca Pública Municipal d'Aldaia ha presentat la seua nova programació per al mes d'abril amb multitud de novetats i activitats culturals. El pròxim dia 4 començarà la nova temporada amb una sessió del club de lectura. Però serà de l'11 al 14 d'abril quan l'ambient de pasqua òmpliga tots els racons de la Biblioteca Municipal, amb «Un viatge per les tradicions pasqüeres», un taller de jocs tradicionals per a xiquets i xiquetes d'entre 8 i 11 anys.


D'altra banda, els tallers per a tots els públics seran protagonistes este mes d'abril. Les temàtiques són molt diverses: «lettering» a càrrec de Gemma Muñoz el 12 d'abril, «Els inicis de la novel·la negra» per Héctor Riccio el dia 18, o «Les escriptures perdudes» de Sara Bono el 19 d'abril, una oportunitat d'explorar de l'evolució de l'escriptura des de l'escriptura cuneïforme (tauletes de fang), els jeroglífics (papirs), la medieval fins a l'actualitat. També hi ha lloc per als més menuts i menudes de la població amb una nova edició de la «Bebeteca» el pròxim 27 d'abril.


El 26 d'abril de 2023 a les 19 h serà el lliurament de premis del Certamen Literari Juvenil Cristòfor Aguado i Medina així com la presentació del llibre de les obres guanyadores del Certamen; un dels actes més esperats que ja va per la seua 36na edició i cada vegada compta amb més participants.

A més, del 27 d'abril al 12 de maig tindrà lloc la Campanya de contacontes en francés per a l'alumnat de secundària i batxiller de l'IES Beatriu Civera, l'IES Carles Salvador i l'IES Salvador Gadea.

Finalment, s'incorporen mensualment al fons de la biblioteca novetats bibliogràfiques per a totes les edats de ficció i no-ficció i es donarà un obsequi d'una llibreta amb una selecció bibliogràfica de llibres que pots trobar a la Biblioteca d'Aldaia i en la que, a més, cada persona podrà anotar les seues lectures.

L'Ajuntament ha recuperat el material inèdit cedit per Manolo Martín Quiles i Salvador Hervás ‘Ofegagats’, un document audiovisual històric gravat entre 1990 i 1991 que va ser presentat ahir i ja està disponible en Youtube

El TAC Catarroja es va vestir de gala en la vesprada d'ahir per a retre homenatge als productors d'arròs locals. El motiu va ser l'estrena del documental que recull tot el procés de producció de l'arròs, des de la sembra fins a la venda a les botigues d'alimentació. D'aquesta manera, l'Ajuntament de Catarroja ha recuperat el material inèdit cedit per Manolo Martín Quiles i Salvador Hervás Ribes ‘Ofegagats’, un document audiovisual històric gravat entre 1990 i 1991 que ja està disponible en Youtube.


“Quan aquest material va arribar al meu despatx no vaig dubtar que havia de ser recuperat i que Catarroja, com a Ciutat Educadora, els devia als productors d'arròs locals un homenatge que estiguera a l'altura del treball que fan per la conservació del nostre territori i el progrés econòmic del poble. Ha sigut un acte que ha barrejat el component emocional i que ens ha servit per agrair a Voro i Manolo aquesta iniciativa que van tindre fa 33 anys de documentar tot el procés i així honrar als nostres productors”, explica Jesús Monzó, alcalde de Catarroja.


L'acte, que va estar presentat pel regidor de Comunicació Social, Xavi Bellot, va començar amb el record a les persones que ja no es troben amb nosaltres amb la presència de les seues famílies, les quals van rebre de la mà de l'alcalde, Jesús Monzó, i la consellera d'Agricultura, Isaura Navarro, un diploma commemoratiu. A continuació, van anar pujant un a un, una representació dels productors d'arròs de Catarroja i també Manolo Martín, l'encarregat de gravar les imatges que van donar origen a aquest acte d'homenatge.


Prèviament el públic assistent, que va omplir el Teatre Auditori, va poder presenciar el resultat de l'edició de les imatges. Un material audiovisual de 17 minuts en el qual s'ha documentat tot el procés i que amb l'ajuda dels seus protagonistes, Salvador Hervás i Manolo Martín, s'ha aconseguit completar en un treball de restauració, complex, però que al final ha donat un resultat digne de recordar i guardar com a peça històrica i part de la memòria col·lectiva de Catarroja.


La peça audiovisual es pot visionar a través del canal de Youtube de l'Ajuntament de Cataroja que serà un fidel testimoni per a tothom de com es realitza tot el procés de producció d'arròs i de dignificar la labor dels nostres productors en el manteniment del territori i tradicions.

L'esdeveniment celebrat a Segòvia ha abordat el repte demogràfic i la millor cohesió per a les zones rurals amb baixa densitat de població.

La Mancomunitat de l'Horta Sud ha presentat la seua estratègia turística per a la comarca com a exemple de bones pràctiques en un esdeveniment organitzat per la plataforma europea Partenalia a Segòvia en el qual s'ha abordat el repte demogràfic i la millor cohesió per a les zones rurals amb baixa densitat de població. El president de la Mancomunitat José Francisco Cabanes ha sigut l'encarregat de realitzar la presentació.
Durant la seua intervenció, el també alcalde de Sedaví ha realitzat un recorregut per les accions que en matèria turística està realitzant la Mancomunitat de l'Horta Sud. D'aquesta manera s'ha posat en valor l'estratègia de visibilització amb presència en l'última edició de FITUR o en la setmana europea de les Ciutats i Regions a Brussel·les.
Cabanes ha defensat el turisme com a motor econòmic i generador d'ocupació com a eina en la lluita contra la despoblació de les zones rurals. I ha posat com a exemple a l'Horta Sud, un enclavament influenciat per la ciutat de València que, encara que no compte amb atractius turístics a l'ús, pot convertir les seues fortaleses en propostes turístiques interessants per als visitants.
"Encara que de manera individual pot ser que no tinguem el potencial per a atraure turisme, de manera conjunta som un atractiu. Tenim naturalesa amb l'Albufera, història amb es Castell d'Alaquàs o les torres musulmanes repartides per la comarca, tenim gastronomia i les nostres festes i tradicions moltes d'elles úniques a Espanya", ha assenyalat Cabanes.
Finalment, el president de la Mancomunitat de l'Horta Sud ha assenyalat les pròximes actuacions en matèria turística que es plantegen des de l'entitat comarcal com el Pla de Dinamització i Governança Turística amb Generalitat i Diputació que assegurarà una inversió en la matèria de prop d'un milió d'euros i la certificació de la comarca de l'Horta Sud com a Destinació Turística Intel·ligent que l'ajudarà a poder atraure finançament procedent d'Europa.
Fira dels Comarques
La Mancomunitat de l'Horta Sud participarà en la pròxima edició de la Fira dels Comarques organitzada per la Diputació de València i que tindrà lloc els pròxims 31 de març i 1 i 2 d'abril en la plaça de bous de València. Durant tot el cap de setmana els municipis de la comarca tindran l'oportunitat de promocionar-se en una de les fires turístiques regionals més importants de la Comunitat Valenciana.

A la visita d'obres, que executa la Generalitat, a través de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), ha acudit la consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, acompanyada per la secretària autonòmica d'Obres Públiques, Transports i Mobilitat Sostenible, María Pérez, l'alcaldessa de Paiporta, Maribel Albalat i altres membres de l'equip de govern del municipi.

La consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, ha visitat la finalització de les obres del pas inferior del Metro de Paiporta i ha anunciat que “el nou pas inferior, juntament amb els nous ascensors destinats a les persones de mobilitat reduïda (PMR) de l'estació de Paiporta de Metrovalencia entraran en servei el mes vinent d'abril, una vegada s'hagen completat els últims treballs i instal·lat els equips d'elevadors”. Durant la visita, l'alcaldessa de Paiporta, Maribel Albalat ha assenyalat que per a l'Ajuntament de Paiporta “garantir la seguretat dels paiportins i paiportines és una prioritat”. En aquest sentit, l'alcaldessa ha destacat que “la Generalitat ha realitzat una gran inversió a Paiporta” i ha assegurat que des de les administracions “continuarem treballant per a la millora del transport públic, la mobilitat sostenible i el benestar de la ciutadania.”

El metre de Paiporta és una estació en superfície, per la qual circulen trens de tres línies (1, 2 i 7) de Metrovalencia, amb un volum de trànsit de viatgers i viatgeres que ha crescut un 40% en l'últim any (1,2 milions en 2022), amb freqüència de pas de trens molt elevat i en doble via, tal com explica Maribel Albalat. “Per tot això era necessari eliminar el passe a nivell i construir aquest pas inferior accessible per a tots i totes. L'estació de metro de Paiporta s'està convertint en un bescanviador que ens connecta amb tota L'Horta Sud i amb tota València” afirma. Per a l'alcaldessa de Paiporta és una gran notícia que a partir d'ara el municipi compte amb una estació de metro més segura, còmoda i adaptada a tota la ciutadania

S'han construït dues escales i un pas inferior i dos ascensors, de manera que es condiciona un nou recorregut per als vianants que travessa sota les vies entre les dues andanes, incrementant així les condicions de seguretat dels viatgers i viatgeres que passen d'un costat a un altre de l'estació. A més, s'han completat els tancaments i paviments necessaris, així com equips de videovigilància. El projecte constructiu també ha contemplat l'ampliació de la longitud de les andanes amb un recorregut per als vianants accessible fins a les portes d'accés als nous ascensors. Els dos ascensors, un per andana, tenen capacitat per a 8 persones (630 quilograms) i són aptes per a Persones amb Mobilitat Reduïda (PMR).

La inversió que ha fet la Generalitat ascendeix a un milió d'euros, IVA inclòs, i “formen part de les actuacions que la Generalitat realitza per a millorar les condicions de seguretat i l'accessibilitat de les instal·lacions de Metrovalencia”, tal com ha destacat la consellera. Aquestes actuacions estan recollides en "l'Estudi sobre la situació dels passos a nivell i passos entre andanes de la xarxa de Metrovalencia” elaborat per fGV i que ha permés planificar les intervencions a realitzar en aquestes i altres estacions de la xarxa. La Generalitat ja va posar en servei, a la fi de 2018, un nou accés i línia de validació en aquesta estació, després d'invertir 234.513,28 euros, IVA inclòs.

La Regidoria de Benestar Social presenta els projectes paiportins, triats com a models de referència en la jornada de l’estratègia global valenciana

Els programes d’envelliment actiu i front a la soledat no desitjada impulsats per la Regidoria de Benestar Social, Sanitat i Salut Pública de Paiporta han estat destacats com a exemples de bones pràctiques en la jornada tècnica de l’estratègia valenciana en aquestes matèries, celebrada al Centre Cultural la Beneficència de València aquest dijous, organitzada per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.
De fet, els programes paiportins s’han posat com a exemple en la taula redona referent a la línia estratègica  centrada en la convivència i la solidaritat intergeneracional. La taula ha estat moderada, precisament, pel regidor de Benestar Social de Paiporta, Rafa Gadea, i ha comptat amb l’exposició de banda de la tècnica municipal que porta a terme aquests projectes a l’Ajuntament.
Per a Gadea, «és un orgull que compten amb Paiporta com a referent, ja que suposa un reconeixement a un projecte en el qual hem invertit molts esforços i recursos, però que té un retorn impagable: la millora del benestar de les persones majors, especialment, aquelles que es troben en una situació més vulnerable».
Gadea ha afegit que «hem d’avançar cap a polítiques de promoció de la salut més centrades en les cures, en la comunitat, en menys medicaments i més relacions socials i moviment, que són el que millora de veritat la salut de les persones i les fa felices tots els dies».
Paiporta ha triplicat enguany l’oferta d’activitats i places dins del programa per a l’envelliment actiu que, a més, ha motivat la creació d’una xarxa de voluntariat a la localitat. Aquestes persones voluntàries imparteixen ara algunes de les activitats del programa d’envelliment actiu.
D’altra banda, una dotzena d’associacions i entitats locals formen, colze a colze amb l’Ajuntament, la Mesa front a la soledat no desitjada, que porta a terme multitud d’activitats per a combatre aquest problema social, sobre el qual hi ha encara moltes reserves i tabús.
El cor impulsat per la Unió Musical de Paiporta, les passejades setmanals en col·laboració amb el Centre de salut o la visita als monuments fallers són sols els primers resultats sobre el terreny d’una iniciativa amb un gran èxit.
De fet, Paiporta ha sigut la localitat del País Valencià amb la major subvenció per a polítiques de promoció de salut des del punt de vista preventiu i comunitari, amb 92 punts sobre 100 en unes ajudes a les quals es varen presentar 40 localitats, entre elles, grans capitals com Elx o Gandia.

Els Moros i Cristians celebren el Mig Any i presenten les capitanies en l'Auditori

L'agenda inclou una visita teatralitzada per la localitat, funcions familiars i tallers infantils amb motiu del Dia Mundial del Teatre
Quart de Poblet, 23 de març de 2023

Després de viure unes festes falleres intenses, Quart de Poblet no descansa i per a aquest cap de setmana ha preparat un complet programa d'actes. L'Associació de Moros i Cristians celebra el Mig Any que és, sens dubte, una de les cites centrals, ja que les comparses han preparat uns dies carregats d'activitats, de germanor i de festa. L'esdeveniment central serà la presentació de les capitanies per a enguany. La cita serà el divendres, a les 20.00 hores, en l'Auditori
Vaig moldre de Vila. Els i les assistents podran fer-se fotografies gràcies al divertit photocall que s'instal·larà en el recinte per a tindre un record d'aquest dia.

No obstant això, la carpa entre la Biblioteca i l'estació de metro acollirà actes com els menjars de germanor, els concursos gastronòmics, les "entraetes" o el lliurament de premis del concurs de cartells. Per a informar sobre tots els detalls, el dissabte al matí, la 99.9, València Plaza Radio, retransmetrà un programa especial des de la carpa en el qual intervindran els i les protagonistes de la festa.

El municipi també commemorarà el Dia Mundial del Teatre amb una programació completa. El dissabte, a les 11.00 hores, es realitzarà una visita teatralitzada per localitat, a la qual seguiran tallers infantils (d'11.30 a 13.00 hores), una classe oberta d'expressió corporal (12.00 hores) i lectura del manifest. Aquestes activitats es realitzaran en l'exterior de la biblioteca municipal. Per al diumenge, s'ha programat una sessió de teatre familiar, a les 11.30, en el Casino, amb les obres "La bella no dorment" i "Passarel·la Edumoda". Ja a la vesprada, l'auditori acollirà dos passes ( a les 17.00 i les 19.00 hores) de la funció "Lloe", dirigida a la primera infància.

Així mateix, el dissabte donarà inici el Mes Cultural de les Persones Majors amb un concert intergeneracional de l'Escola Coral Veus Ajuntes en commemoració del Dia Europeu de la Solidaritat entre generacions. L'auditori acollirà la trobada, a les 11.00 hores. A més, el Centre de Convivència de San Onofre ofereix una sessió de ball amb música en directe a partir de les 18.00 hores del dissabte.

D'altra banda, el llit del riu serà objecte de visita i inspecció gràcies a l'activitat mediambiental organitzada per a donar a conéixer el projecte NaTURTURia de regeneració del Túria entre la ciutadania i col·lectius. Per a assistir és necessari inscriure's en Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Amb el TPV i la passarel·la de pagament, les gestions es podran fer des de casa o al mateix consistori


L'Ajuntament de Foios ja ha posat en marxa el pagament amb targeta de les taxes i tributs municipals facilitant els tràmits entre la ciutadania i l'administració pública. D'aquesta manera, amb el TPV i la passarel·la de pagament, no només es podran realitzar les gestions des de casa, sinó que es permetrà a la ciutadania abonar el pagament directament en l'Oficina d'Atenció a la Ciutadania del consistori.

Com ha explicat l'alcalde de Foios, Sergi Ruiz, "amb aquesta iniciativa, agilitzem i fem més senzills i còmodes els tràmits i gestions municipals, ja que es podrà pagar directament a l'ajuntament, sense necessitat d'anar al banc i sense haver de fer diverses cues: primer per a sol·licitar el tràmit a l'ajuntament, després per a anar a l'entitat bancària i, finalment, per a aportar la justificació del pagament de la taxa".

L'Ajuntament de Foios continua, així, la línia d'acostar l'administració a la ciutadania, simplificant, accelerant i eliminant tràmits, com ja es va fer amb la introducció de l'expedient electrònic i la Seu Electrònica, mitjançant els quals es poden fer múltiples tràmits sense la necessitat de desplaçar-se.

800.000 euros de pressupost per a la construcció del nou menjador i l'adequació de les aules, el pati i la zona administrativa


Catarroja, 23 de març de 2023. El CEIP Bertomeu Llorens de Catarroja ja té en marxa el Pla Edificant sol·licitat per l'Ajuntament de Catarroja a la Conselleria d'Educació. Aquest programa va invertir prop de 800.000 euros en una gran obra que millorarà substancialment les instal·lacions del CEIP Bertomeu Llorens ja que se li dotarà d'un nou menjador escolar, així com una adequació de les aules i el pati.
D'aquesta manera, l'alcalde de Catarroja, Jesús Monzó ha realitzat la visita d'inici d'obres al costat de l'equip encarregat a executar-les per a conéixer de primera mà l'abast de les mateixes i posar tant a la regidoria com a l'Ajuntament a disposició per a millorar en el que siga necessari aquest procés.
Monzó ha destacat “la coordinació del treball entre el centre i la regidoria que ha permés que, sota l'obligatori compliment dels tramits previs, que el CEIP Bertomeu Llorens vaja a tindre unes noves instal·lacions modernes i que milloraren substancialment el dia a dia de l'alumnat i personal del centre, una cosa primordial per a l'ajuntament que presidisc”. Per part seua, Cuberos ha remarcat que des de “la regidoria es fa un seguiment exhaustiu de les necessitats dels centres, treballant sempre en solucions que puguen servir per a millorar les instal·lacions, a més comptem amb la predisposició de la Conselleria d'Educació que ha apostat sempre per una qualitat del sistema educatiu valencià partint, en aquest cas per la millora de les seues instal·lacions amb el Pla Edificant”.
Els treballs, començaran hui amb la construcció d'un nou menjador escolar en el centre. Aquesta obra es realitzarà al marge de les actuals instal·lacions del centre, ja que es realitzarà en l'espai actualment destinat a l'aparcament. D'igual forma, durant l'estiu s'actuarà en l'adequació de les aules, en la millora del pati i la zona administrativa, ateses les peticions del personal del centre, esperant que tot aquest preparat per a l'inici del nou curs escolar 2023/2024.

Pàgina 1 de 2851