Compromís per Mislata presenta al ple una moció per a migrar els serveis financers municipals a la banca ètica

Divendres, 25 Novembre 2022 11:10 Escrit per  Compromís per Mislata Publicat en Mislata-VAL Vist 122 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Compromís per Mislata va presentar al ple de l'Ajuntament la proposta del Centre Delàs d'estudis per a la Pau i SETEM per convertir Mislata en un municipi lliure de Banca Armada i compromés amb les finances ètiques. Segons el regidor de Compromís, Javier Gil "realment aquesta moció tracta d'aterrar i concretar accions en la direcció marcada per l'administració de la Generalitat Valenciana, tant al V pla director de la cooperació valenciana al desenvolupament 2021-24 com al pla d'acció per a la transformació del model econòmic valencià 2017-27 ". Aquests dos plans estratègics tenen com a objectiu final complir amb els ODS de l'Agenda 2030 i per a Compromís han de ser progressivament implementats des dels ajuntaments.


Als darrers mesos ha sorgit, a l'abric del conflicte ucraïnès una remilitarització de les relacions internacionals i un impuls a la cursa armamentística. Aquesta cursa està promoguda en gran part per una indústria militar, ultrafinançada pels estats, què actuant a manera de lobby ha aconseguit vendre's com estratègica, necessària i fins i tot com a garant de la pau. De la mà d'aquesta indústria bèl·lica i com a element necessari per al seu model de negoci hi trobem a l'anomenada Banca Armada, un conjunt de bancs i entitats financeres que tot i la pressió de part de l'opinió pública continuen mantenint relacions i negocis amb els fabricants i venedors d'armes.


Són necessaris nous models ètics per a noves societats, diu Javier Marín, i de la mateixa manera que ara no toleraríem que el nostre banc tinguera a veure res amb negocis d'esclaus, tampoc és tolerable què el mateix banc on demanes un crèdit o on domicilies la nòmina es dedique a finançar la fabricació de míssils o de bales que acaben en països com Aràbia Saudí, Iraq, Turquia o Brasil. La societat que promou la Pau ho fa sense armes i sense por, no podem mantenir l'armament i la seua exportació com un negoci qualsevol i sense mirar quin és el seu impacte sobre les persones, tot i que aquestes persones siguen de països llunyans.


Proposem que els valors ètics apleguen a la societat en tots els seus aspectes, també en l'econòmic i en el financer. Existeixen alternatives suficients com poden ser els anomenats, bancs amb valors i per suposat com a millor opció tenim l'anomenada banca ètica què, hauria de ser, finalment el referent de model bancari al que hauríem d'aplegar en no gaire temps.


El fet que el Partit Socialista, esgrimint excuses tècniques i de protecció d'una suposada competència entre entitats no haja votat favorablement evidencia que els socialistes esdevenen reactius i tremendament conservadors quan governen en solitari. Segons Javier Gil " Els socialistes només assoleixen avanços quan aquestos són proposats per socis de govern de l'esquerra nacionalista, l'única garantia que els governs d'esquerres continuaran millorant la vida de les persones és que els socialistes no tinguen tot el poder, en el cas que això passe, com en Mislata, la realitat és que el seu pretés progressisme queda ocultat per pràctiques absolutistes i retrogrades". Afegint que "han passat de ser el partit del No a la Guerra amb Zapatero a convertir-se en el partit de hasta el último ucraniano de Josep Borrell".


Des de Compromís Mislata tenim el convenciment de què el que hui hem proposat serà aprovat finalment després d'uns mesos o anys. Un cop més i com ja és habitual, les nostres propostes van molt per davant d'allò que el desgastat i orfe de referents ètics aparell socialista vol assolir.

 

Informa Nou Horta. Compromís per Mislata