Compromís s'enfronta a la proposta de Bielsa d'augmentar les tarifes de l'aigua vinculades al canvi de comptadors

Dilluns, 06 Febrer 2023 13:48 Escrit per  Publicat en Mislata-VAL Vist 57 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

La proposta aprovada hui per PSOE i PP suposarà una despesa adiccional d'uns 100€ a cada domicili a més d'un augment del preu de la tarifa de l'aigua


Sense càmeres, sense públic, sense que estiga justificada la urgència en els tràmits. En 48 hores i amb una tramitació exprés, el PSOE de Mislata, amb el suport del Partit Popular, aprova que l'Ajuntament de Mislata tramite una subvenció milionària per a l'empresa concessionària del servei d'aigües. La proposta té com a principal i gairebé únic objectiu quantificable (i representa el 75% de la despesa total) la substitució dels actuals comptadors d'aigua per altres digitals, la qual cosa suposarà una despesa per a cada habitatge o baix comercial de Mislata, ja que la preinstal·lació necessària per a aquests nous comptadors anirà a càrrec dels titulars de cada contracte.
La realitat que hi ha darrere d'aquesta suposada "digitalització del cicle integral de l'aigua" que de manera sobtada proposa el PSOE, és que el veïnat pagarà més per l'aigua (entre el 3 i el 10%), que haurà de fer-se càrrec de les despeses de preinstal·lació dels comptadors digitals (entre 100 i 150 €) i que, en augmentar el calibre de la connexió augmentarà també la despesa.


Per al regidor de Compromís Javier Gil "aquesta subvenció no és pas prioritària per als veïns i veïnes de Mislata". Per a Compromís la prioritat està en "que ens diguen quanta canalització de fibrociment cancerigen hi ha encara a la xarxa local i quan la retirarà l'empresa concessionària, que ha tingut temps de sobra de fer-ho des de l'any 2008"
La tramitació exprés de tota la subvenció també sorprén i molt, "Ens han donat un expedient complicat, amb moltes especificacions tècniques i que afecta molts aspectes diversos com són l'econòmic, el tecnològic, el mediambiental i fins i tot el de protecció de dades i intimitat de les persones i només 48 hores per estudiar-lo i posicionar el nostre vot"


Si la subvenció fora prioritària, la companyia concessionària no s'hagués endarrerit més de tres mesos en començar el tràmit, ja que la subvenció va ser publicada en setembre al BOE. El fet que es registre la petició per part de l'empresa l'11 de gener evidencia que tot s'ha fet a correcuita i pensant a generar un titular propagandístic.


En paraules del regidor eco-valencianista "això succeeix perquè el PSOE està a la recerca de qualsevol subvenció que puga publicitar com un èxit de la seua gestió. Simplement colpegen la pinyata dels fons de la UE a veure què cau, sense establir prioritats, sense planificació a mitjà i curt termini, sense consultar amb experts, sense dir res ni al veïnat ni a l'oposició".


Finalment, des de Compromís observem com vergonyós el ecoblanqueig de manual que el projecte de l'empresa concessionària aporta a l'ajuntament, volent fer creure que la proposta està vinculada a l'estalvi d'aigua i el control de possibles pèrdues. Javier Gil afegeix que: "això és només la part accessòria del projecte per tractar de justificar-lo i fer-lo passar per una necessitat, quan evidentment no ho és, volen donar-li tecnologia del segle XXI, pagada amb diners públics, a una empresa concessionària que gestiona el servei de manera reactiva i sense cap aportació de valor social i que encara manté una xarxa amb elements i materials propis dels anys 50".


Compromís aposta decididament i fermament per la reversió a la gestió pública dels serveis essencials per a fer-los efectius, transparents, rendibles i de qualitat, en canvi, el municipalisme que tant cloqueja Bielsa es resumeix en donar diners públics a les empreses privades, sense cap control d'allò que fan aquestes amb ells, amb l'únic criteri de generar ampul·losos i grandiloqüents titulars en la premsa que darrere no tenen ni fonament ni trellat.