Un treball sobre el ferrocarril a Paiporta guanya la segona Edició del Premi d’Estudis Locals

Dimarts, 28 Gener 2020 09:29 Escrit per  Publicat en Paiporta-VAL Vist 365 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

La segona edició del Premi d’Estudis Locals de Paiporta ja té treball guanyador. Aquest dilluns s'ha donat a conéixer el nom guardonat. Rubén García Albalat, amb  “L'arribada de la industrialització. El ferrocarril a Paiporta” és el seu autor.

 

El jurat de selecció, encarregat d’avaluar els treballs presentats en aquesta convocatòria ha estat conformat per la regidora de Participació, Esther Torrijos; el biòleg i guanyador de la passada edició del Premi d'Estudis Locals, Simón Fos; Héctor Moreno, enginyer agrònom de la Universitat Politècnica de València, i la directora del Museu Comarcal de l'Horta Sud Josep Ferris March, Clara Isabel Pérez.

 

El premi, amb una dotació econòmica de 2.000 €, inclou la publicació del treball en el període d’un any. García Albalat rebrà ara 1.000 euros i, a la finalització de l'estudi, una vegada es comprove la correcta realització d'aquest, se li entregarà la resta del premi.

 

L’estudi analitza l’era del ferrocarril i la seua aparició en la història valenciana a mitjans del segle XIX com a un dels factors fonamentals i decisius que impulsaren el desenvolupament econòmic valencià i la seua industrialització, així com el desenvolupament de Paiporta.

 

Fa ja més de 125 anys s’obria “El Trenet”, una línia que unia València a Vilanova de Castelló destinada, en un principi, al transport de mercaderies, amb parada a Paiporta, que va tindre un gran  impacte, de manera col·lateral, en el transport de viatgers. Paiportinos y paiportinas a poc a poc van fer d’aquell transport revolucionari quelcom quotidià per a d’ells. Així doncs, el treball de García Albalat se centrarà en la posada en valor del ferrocarril i la seua necessària preservació com a conjunt patrimonial històric.

 

Alguns dels criteris de valoració del jurat per als diferents treballs presentats han sigut l’originalitat i interés del tema, la claredat en el plantejament dels objectius, la idoneïtat de la metodologia, l’estructura, bibliografia citada i un ús adequat de la llengua quant a correcció ortogràfica i gramatical.

 

El Premi d'Estudis Locals de Paiporta és una iniciativa de la Regidoria de Transparència, Comunicació i Participació Ciutadana que té com a objectiu promoure i estimular la realització d’estudis sobre la realitat local en diferents àmbits i moments històrics, i publicar aquests treballs per al coneixement general de la ciutadania.

 

 

Informa Nou Horta. Paiporta