El Museu de la Rajoleria reconeix la labor d’Abelardo Martínez amb un quadre commemoratiu del centenari del seu fumeral

Dijous, 05 Mai 2022 15:18 Escrit per  Publicat en Paiporta-VAL Vist 218 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

L’alcaldessa de Paiporta, Maribel Albalat, i la regidora de Cultura, Esther Torrijos, han fet entrega a Abelardo Martínez, membre de la cèlebre família paiportina dels Ambrosios, d’un quadre commemoratiu del centenari del seu fumeral.

 

“Hem de cuidar el nostre llegat i el nostre patrimoni. Abelardo i la seua família representen eixe llegat i el bon saber fer de tot un art i tradició; el fumeral que va alçar el seu pare és part d’eixe patrimoni que ja ha passat a formar part de Paiporta”.

 

En desembre del passat 2021 la corporació municipal acompanyava Abelardo Martínez, mestre d’obra i hereu de la tradició de la família dels Ambrosios, en el centenari del fumeral que va alçar el seu pare per a la fàbrica de rajoles i teules El Pilar, més coneguda com el Rajolar de Bauset.

 

Ara, l’Ajuntament de Paiporta ha volgut tindre un altre gest de reconeixement cap al llegat d’aquesta família paiportina fent entrega a Abelardo Martínez d’aquest quadre commemoratiu.

 

Així mateix, una còpia de la imatge d’aquest moment tan assenyalat passarà a formar part de la col·lecció del Museu, en la seua sala permanent.

 

En una època de gran desenvolupament industrial els fumerals es convertiren en el símbol més comú d’aquest període. Aquesta xemeneia octogonal de 37 metres d’alçària forma part inconfusible del perfil de Paiporta des de fa ja un segle. Obra d’un jove Abelardo Martínez, de només 17 anys, i encomanat per Francisco Bauset i Teresa Masiá per a la fàbrica de rajoles i teules El Pilar, es va convertir en el primer treball del paiportí.

 

Des de l’any 2000 el fumeral forma part del conjunt fabril transformat en el Museu de la Rajoleria, espai cultural de convivència, museu etnològic i memòria viva de Paiporta.

 

Informa Nou Horta. Paiporta