El ple de Paiporta aprova per unanimitat el Pla Estratègic de Serveis Socials 2023-2026

Dimecres, 03 Mai 2023 15:09 Escrit per  Publicat en Paiporta-VAL Vist 52 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

El document marca 38 objectius concrets organitzats en tres eixos, fruit d’un diagnòstic, una consulta ciutadana i l’opinió d’agents i entitats locals. És el cinquè pla que elabora el departament en la present legislatura

Paiporta ha aprovat en el ple ordinari d’abril el Pla Estratègic Zonal dels Serveis Socials 2023-2026, un document elaborat pel departament de Benestar Social, elevat al ple pel regidor, Rafa Gadea, i que ha comptat amb el vot favorable de totes les forces polítiques de la corporació municipal.
El Pla Estratègic estableix 38 objectius concrets per als pròxims anys, en un full de ruta organitzat en tres eixos, fruit de diferents fonts: Una consulta ciutadana, un diagnòstic previ de la situació de la ciutadania i l’opinió d’agents i entitats socials locals.
L’aprovació i aplicació del pla és preceptiu d’acord amb la nova Llei valenciana de serveis socials inclusius, aprovada per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, i estableix, així mateix, la visió i la missió del departament de Benestar Social, Sanitat i Salut Pública en particular i, de manera transversal, de tot l’Ajuntament en general.
D’acord amb la defensa del regidor de Benestar Social, Rafa Gadea, respon també a la intencionalitat de passar d’uns Serveis Socials orientats principalment a l’atenció individual i a la gestió de prestacions, a uns Serveis Socials amb vocació comunitària de promoció de la inclusió i la cohesió social. Aquesta orientació requereix de la visió a llarg termini i de la planificació estratègica que explicita el pla.
Així, el document estableix la visió dels serveis socials com un instrument per a garantir el compliment dels drets socials i subjectius de les persones, amb una atenció integral, que promoga la seua autonomia i la plena participació en el seu procés de canvi.
D’altra banda, la missió o meta es fixa en que la ciutadania conega els serveis, programes i prestacions del Sistema Públic de Serveis Socials i els identifique com un dret propi. El departament  té la voluntat que se’l reconega com un equip de professionals pròxim i accessible, que treballa pel benestar i la dignitat de les persones, acompanyant-les en l'exercici dels seus drets.
Els tres eixos en els que s’agrupen els objectius són consolidar els serveis socials municipals com un servei de qualitat, promoure i millorar la coordinació amb altres departaments i dotar-los de recursos municipals i potenciar l'acció social de caràcter comunitari.
Entre els objectius, que el document concreta al detall, destaquen els de facilitar el coneixement i l’accés als serveis socials, reclamar la unificació de plataformes informàtiques per a demanar ajudes, agilitzar la resolució de la concessió d’ajudes, fomentar la creació d’un parc de vivendes socials municipals  o ampliar el suport a la malaltia mental, entre altres mesures.
El Pla Estratègic dels Serveis Socials de Paiporta és el cinquè pla de l'àrea de benestar social i salut pública que es presenta i s’aprova en aquesta legislatura, després del d’Igualtat, el de Prevenció de Conductes addictives, el de Salut i del d’Inclusió social.