38 municipis valencians es reuneixen a Quart de Poblet per a compartir models de participació dels xiquets i xiquetes com a ciutadans de ple dret

Dijous, 17 Mai 2018 14:30 Escrit per  Publicat en Quart de Poblet - VAL Vist 404 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Tècnics i representants polítics de 38 municipis valencians s'han reunit avui a Quart de Poblet en la jornada inaugural de la III Trobada de Ciutats Amigues de la Infància de la Comunitat Valenciana, en el qual una de les idees força ha sigut l'important paper dels ajuntaments en la consolidació de la participació dels xiquets i xiquetes com a ciutadans i ciutadanes de ple dret. Així ha quedat reflectit en les intervencions de l'alcaldessa de Quart de Poblet, Carmen Martínez; la directora general d'Infància i Adolescència, Rosa Molero; l'alcalde d'Alzira, Diego Gómez; el regidor de Joventut de Sagunt, Guillermo Sampedro i la regidora d'Infància i Adolescència de Mislata, Lola Hortolà. 

Ciutats Amigues de la Infància (CAI) és un programa creat per Unicef Comitè Español l'any 2001, amb l'objectiu d'assegurar als xiquets i xiquetes i adolescents la llibertat de poder expressar els seus punts de vista sobre qüestions que els afecten, i que les seues opinions siguen tingudes en compte en els òrgans de governs, en els seus barris, en les seues escoles i en les seues famílies. Que opinen, però també tinguen capacitat d'influir. 

La Xarxa de Ciutats Amigues de la Infància de la Comunitat Valenciana la integren Alzira, Mislata, Morella, Quart de Poblet, Sagunt i Torrent, en col·laboració amb UNICEF. Aquesta trobada de dues jornades s'organitza amb el propòsit, entre uns altres, de donar suport als municipis que estan iniciant el seu treball en l'execució de plans d'infància i en l'engegada dels consells de participació infantil. 

Està dirigit, per tant, a personal tècnic, polític, educadors, dinamitzadors, monitors i entitats interessades en el treball amb la infància. Per açò, s'estructura en tallers pràctics avui i demà, en els quals s'aborda l'organització dels consells d'infància des de les aportacions realitzades per xiquets, xiquetes i adolescents en la Trobada de Consells celebrat a Sagunt, i també la implementació dels plans d'infància. 

A més, Jesús Abad, regidor d'Acció Social, Joventut i Infància de l'Ajuntament d'Alcalá d'Henares (Madrid) s'ha encarregat de la ponència marque sota el títol “La importància de construir polítiques locals per als drets de la infància”. En la seua intervenció ha conclòs que “pensar una ciutat per a la infància i des de la infància és pensar una ciutat per a tots i totes”. 

Demà, Marlene Perkins, coordinadora d'UNICEF CV, abordarà el dia després de rebre el reconeixement com CAI, els passos a donar. 

L'alcaldessa de Quart de Poblet, Carmen Martínez, ha recordat que “Quart de Poblet és Ciutat Amiga de la Infància des de 2010 i la nostra voluntat és que seguisca sent-ho, creant estratègies que ajuden als xiquets i les xiquetes a participar plenament en totes les àrees de la seua vida quotidiana, tenint sempre en compte la seua particular forma de comprendre el món i participar en ell, educant-los per a la participació, en valors, en ciutadania i democràcia”. 

Quart de Poblet compta amb una Regidoria d'Infància i ha implementat ja el segon Pla Integral d'Infància, al que destina anualment transversalment més d'un milió d'euros, ja que 18 àrees de l'Ajuntament desenvolupen un total de 69 programes i actuacions dirigides a xiquets, xiquetes i adolescents, que tenen a la seua disposició 48 instal·lacions públiques. En el disseny i engegada d'uns i unes altres, els xiquets i xiquetes han sigut consultats fins a en 21 ocasions i han participat en la presa de decisions en 17. En 2006 va crear el CMI, els membres del qual són triats democràticament pel propi alumnat dels centres escolars i del que Martínez ha subratllat que “no és només un òrgan consultiu, sinó que influeix, com ho fan la resta dels consells”. 

Per la seua banda, la directora general d'Infància i Adolescència, Rosa Molero, ha destacat que xiquets, xiquetes i adolescents “són el present” i la seua important contribució en la Llei d'Infància i Adolescència a la Comunitat Valenciana, “la primera participada pels seus protagonistes”. En aquest sentit ha destacat que una de les mesures que contempla, el fet que en casos de violència masclista siga l'agressor qui abandone l'habitatge, sorgeix de les aportacions realitzades a la norma pels consells municipals d'infància. Finalment, va instar al fet que ens posem “les ulleres de la infància” en tots els àmbits de la vida.

 

 

Informa Nou Horta. Quart de Poblet

Modificat el Dijous, 17 Mai 2018 14:33