Les catedràtiques Mª Elena Simón i Amelia Valcárcel, Premis Isabel de Villena de Quart de Poblet

Dimecres, 17 Novembre 2021 15:48 Escrit per  Publicat en Quart de Poblet - VAL Vist 61 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Quart de Poblet va impulsar en 2003 els premis Isabel de Villena per a reconéixer públicament la trajectòria i l'esforç de persones o entitats que hagen desenvolupat una labor rellevant en l'àmbit de la igualtat d'oportunitats entre dones i homes. També tenen com a objectiu contribuir a la conquesta de l'espai històric que s'ha negat sistemàticament a les dones.

 

El divendres a la vesprada, el Centre Cultural El Casino acull des de les 19 hores, la X edició d'aquests guardons, que enguany recauen en la catedràtica Elena Simón Rodríguez en la modalitat corresponent a la Comunitat Valenciana per tota una vida dedicada a la coeducació; i, en l'àmbit nacional, a la catedràtica Amelia Valcárcel Bernaldo de Quirós, per la seua contribució al feminisme com a teoria del canvi social.

 

L'entrada a la gala d'aquests premis és gratuïta i comptarà amb la participació de la narradora Paula Carbonell, qui realitzarà una lectura dramatitzada de la seua obra “Inesperadament”. Aquest espectacle de Narració i Poesia és un recorregut per la geografia de dones poetes hispanes entre les quals està inclosa Isabel de Villena.

 

Elionor Manuel de Villena coneguda com a Germana Isabel de Villena (València, 1430-1490), va ser una religiosa, poetessa i prosista espanyola considerada la primera escriptora coneguda en valencià. La seua obra Vita Christi, l'única que s'ha conservat, està emmarcada en el protofeminisme espanyol del segle XV.​ Durant la seua vida religiosa es va envoltar d'un nodrit grup d'escriptors que la van respectar especialment per la seua altura intel·lectual i que van considerar la seua obra com a indispensable en el Segle d'Or Valencià.

 

Des de la seua creació, els Premis Isabel de Villena s'han atorgat a les següents entitats i persones:

  • 2003: Associacions locals de dones
  • 2005: Presentació Sáez de Descatllar i Mª Teresa Fernández de la Vega
  • 2007: Alejandra Soler i Pilar Bardem
  • 2009: Institut Universitari d'Estudis de la Dona Universitat de València i Soledad Murillo de la Vega
  • 2011: Comissió Ciutadana contra la Violència de Gènere de Quart de Poblet i Miguel Lorente Acosta
  • 2013: Teresa Yeves Bou i Carme Valls Llobet
  • 2015: Banc del Temps de Quart de Poblet i Tertulia Feminista Les Comadres i de Mujeres por la Igualdad de Barredos.
  • 2017: Carmen Alborch i Lourdes Benería Farré
  • 2019: Marina Subirats i la Dra. Anna Lluch

 

Informa Nou Horta. Quart de Poblet

 

Modificat el Dimecres, 17 Novembre 2021 15:50