Quart de Poblet reparteix l'Agenda Jove dedicada a detectar les fake news

Dijous, 27 Gener 2022 18:27 Escrit per  Publicat en Quart de Poblet - VAL Vist 225 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

L'Ajuntament de Quart de Poblet ha repartit entre els i les joves de la localitat l'agenda jove 2021-2022 dedicada a les fake news.

 

Amb l'aparició d'Internet i les noves tecnologies de la comunicació i informació, les Fake news s'han multiplicat considerablement. Aquest terme, d'origen anglosaxó, s'utilitza per a conceptualitzar la divulgació de notícies falses que donen lloc a un perillós cercle de desinformació entre la població.

 

Arran d'aquesta problemàtica, en l'agenda s'aborden diferents consells per a saber identificar una notícia falsa i què fer davant ella. Una proposta de neutralització és fer-se les preguntes de les cinc C: Quin és el Context de la notícia, Comprovar la informació amb altres fonts creïbles, preguntar-te quina és la Construcció, és a dir, descobrir quin és l'objectiu real de la notícia, Comparar els diferents punts de vista o ideologies sobre la mateixa notícia i, finalment, si es tracta d'un mitjà de comunicació Creïble i amb trajectòria periodística.

 

També es recullen claus per a reconéixer informació falsa que ens trobem en el nostre dia a dia sobre cursos, ofertes d'ocupació, fàrmacs, vacunes, etcètera. Així mateix, dedica un apartat per a prevenir discursos d'odi i promoure la discriminació.

 

D'altra banda, s'inclouen els diferents serveis i programes dirigits per als i les joves com, per exemple, les activitats mediambientals d'Horta Neta, el servei de Garantia Juvenil per a facilitar l'accés d'aquest col·lectiu al mercat laboral, el nou servei d'informació sexual "Joves.Sex" i, finalment, el programa de corresponsals en el qual s'organitza un grup de xics i xiques que tenen com a objectiu difondre informació en els seus instituts i en les xarxes socials, així com dinamitzar activitat amb altres joves.

 

L'agenda es pot recollir de manera gratuïta els a Quart jove, la Casa de la Joventut, els centres juvenils La Cebollera i Barranquet, el Consell de Joventut Quart de Poblet i l'Associació Esplai Sambori i Somriure.

 

La iniciativa naix de la Xarxa Joves.net composta per un total de 22 ajuntaments que es dediquen a treballar conjunta i coordinadament les polítiques de joventut.

 

Aquesta agenda s'ha elaborat des dels continguts de la campanya #Nofake del Institut Balear de la Joventut amb la cooperació de l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), de l'Institut Português do Desporto i també dona Juventude i ERYCA (European Youth Information and Counselling Agency). Per part seua, compta amb el finançament de l'Institut Valencià de la Joventut de la Generalitat Valenciana i la Diputació de València.

 

Informa Nou Horta. Quart de Poblet