Quart de Poblet duplicarà la zona de parc en el llit del Túria

Dimecres, 16 Març 2022 15:17 Escrit per  Publicat en Quart de Poblet - VAL Vist 117 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Quart de Poblet duplicarà l'àrea de parc del llit del Túria al seu pas pel municipi en ampliar la zona d'esplai als dos marges del riu i en adequar la ruta ciclopeatonal. En l'actualitat s'utilitza només el marge dret com a àrea d'oci, però en regenerar-se l'esquerre suposarà un notable increment de la superfície de parc i naturalesa a la disposició de la ciutadania.

 

Això serà possible gràcies al projecte "NaTURTURia: Recuperació ambiental i histomorfològica del riu Túria", impulsat per l'Ajuntament de Quart de Poblet en col·laboració amb la Fundació Limne i aprovat en el ple per unanimitat de tots els grups polítics. Així mateix, en la sessió també es va donar llum verda a la sol·licitud de la subvenció inclosa en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea a través dels fons Next Generation.

 

La Fundació Biodiversitat és l'encarregada de canalitzar les ajudes, dirigides al foment d'actuacions per a la restauració d'ecosistemes fluvials i a la reducció del risc d'inundació a través de solucions basades en la naturalesa.

 

El programa, valorat en més d'1,4 milions, està ideat per a reduir la perillositat de les inundacions, regular el cabal, mitigar els impactes del canvi climàtic, recuperar l'espai fluvial i fomentar la implicació i l'educació ambiental de la ciutadania amb el riu.

 

A més, els possibles escenaris provocats pel canvi climàtic auguren un augment de les precipitacions extremes, per la qual cosa el pla preveu una mitigació important de les riuades amb la retirada de canyes, la restauració de l'ecosistema o la plantació vegetació autòctona adaptada. Així, s'aborda directament la problemàtica de la inundabilitat, l'erosió derivada de les avingudes d'aigua o la proliferació d'espècies invasores.

 

El regidor de Desenvolupament Urbà Sostenible, Juan Medina, explica que "el municipi fa dues dècades que està gaudint d'aquest entorn que s'ha anat regenerant. Ara volem duplicar l'espai de parc i adequar els dos marges, que, en un futur es connectaran amb el bosc metropolità fins a l'Albufera planificat per la Generalitat Valenciana i llargament reivindicat per Quart de Poblet". I, és que, NaTURTUria "s'associa a l'estratègia municipal d'acostar la naturalesa a la població i aborda els possibles efectes del canvi climàtic amb solucions que donen valor a la biosfera".

 

Cal destacar el suport rebut per part de la ciutadania, tant de les associacions com del Consell municipal d'Infància i Adolescència i Fòrum de la Infància, que considera com a prioritària la recuperació del llit. El consistori ha sol·licitat una subvenció d'1,16 milions, ja que la resta es cofinançarà entre l'Ajuntament i Limne.

 

Acció contínua

Durant els últims anys, l'Ajuntament ha desenvolupat una important labor per a revertir el Parc Natural al seu estat original i netejar-lo de residus i espècies invasores. A més, s'ha recuperat el bosc de ribera reposant amb espècies autòctones adaptades al règim d'avingudes dels rius mediterranis i millorant la qualitat de les aigües. La creació d'un bosc de ribera en bon estat contribuirà a restaurar un hàbitat natural d'especial interés, dins del Parc Natural del Túria, així com regular el règim hidrològic, reduir l'erosió del sòl i lluitar contra el canvi climàtic en neutralitzar-se les emissions de CO₂.

 

Informa Nou Horta. Quart de Poblet

Modificat el Dimecres, 16 Març 2022 15:18