Quart de Poblet estrena un documental sobre la factoria naval ElCano

Dijous, 26 Mai 2022 18:34 Escrit per  Publicat en Quart de Poblet - VAL Vist 46 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

La factoria El Canut va ser molt més que una fàbrica naval. L'empresa de motors de vaixell, que va començar a funcionar en 1949 i que va tancar en 2008, va ser, i encara és, un símbol a Quart de Poblet. Forma part de la història del municipi, dels seus veïns i veïnes.

 

Per això, l'Ajuntament ha volgut realitzar el documental “ElCano, factoria de memòria” que es presenta el divendres 27 de maig en el Centre Cultural El Casino a les set de la vesprada. L'entrada és gratuïta i es podrà accedir fins a completar aforament.

 

L'objectiu és recordar un model de fàbrica que traspassava més enllà de les competències professionals de les seues treballadores i unir la memòria històrica i patrimonial del municipi en una etapa que molts veïns encara recorden amb nostàlgia. El fil conductor són els mateixos treballadors de la factoria, els qui, a través d'anècdotes i vivències, conten la història d'una de les principals drassanes d'Europa. La factoria El Canut, que encara segueix en peus, constituïa una xicoteta ciutat industrial dins de Quart de Poblet. Empleats i familiars gaudien d'unes instal·lacions privilegiades com a piscina olímpica, frontó, camp de futbol, àrea de pícnic, habitatges o economat. Fins i tot realitzaven la seua pròpia cavalcada de Reis Mags.

 

En aquests tallers es van construir motors per a mig món, molins de vent per a aerogenedors, carros de combat i fins a escultures metàl·liques. Amb l'entrada dels països asiàtics, el sector naval espanyol va entrar en crisi i totes les drassanes que hi havia repartits pel nostre país van anar tancant, alguns, com va ser el cas de Quart de Poblet i gràcies a la intervenció de l'Ajuntament de la localitat, van aconseguir conservar tot aquest patrimoni industrial per a l'Estat i negociar millors condicions per als seus treballadors.

 

“ElCano, factoria de memòria” aconseguirà que totes aquestes històries no es perden i que pròximes generacions coneguen un dels principals motors de Quart de Poblet durant més de mig segle.

 

Informa Nou Horta. Quart de Poblet

Modificat el Dijous, 26 Mai 2022 18:35