Quart de Poblet rep més de 1,3 milions dels fons Next Generation per a la restauració del Túria

Dimarts, 06 Setembre 2022 12:03 Escrit per  Publicat en Quart de Poblet - VAL Vist 97 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

La Unió Europea ha concedit a Quart de Poblet una subvenció per valor d'1.345.761,04 euros del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència a través dels fons Next Generation. Aquesta ajuda permetrà desenvolupar el projecte "NaTURTURia: Recuperació ambiental i hidromorfològica del riu Túria", impulsat per l'Ajuntament en col·laboració amb la Fundació Limne.

 

Es tracta d'una ajuda aprovada procedent dels fons Next Generation que és canalitzada per la Fundació Biodiversitat, entitat encarregada de triar les millors actuacions encaminades a la restauració d'ecosistemes fluvials i a la reducció del risc d'inundació a través de solucions basades en la naturalesa.

 

Amb aquest ambiciós projecte, que va comptar amb el suport d'entitats socials, culturals i esportives locals va rostir com de tots els grups polítics, s'aconseguirà duplicar l'àrea de parc del llit del Túria amb l'ampliació de la zona d'esplai als dos marges del riu i l'adequació de la ruta ciclopeatonal. D'aquesta manera, es podrà utilitzar el marge esquerre, ara desaprofitat, com a àrea d'oci i esplai. Aquest projecte suposa un notable increment de la superfície de parc i naturalesa a la disposició de la ciutadania i se suma a la resta d'accions que l'Ajuntament de Quart de Poblet realitza en el llit des de fa dues dècades i que han contribuït al fet que els veïns i les veïnes puguen gaudir d'un pulmó verd natural.

 

A més, l'aplicació de solucions basades en la naturalesa garanteixen la rehabilitació completa de l'hàbitat i una major resiliència davant inundacions.

 

I és que els objectius del pla són l'eliminació d'elements obstructius, com ara les canyes; la recuperació dels marges i de la seua vegetació; la millora de la qualitat d'aigües del riu Túria o la consolidació del llit per a evitar inundacions.

 

Per a això, entre les accions previstes destaquen el control de les espècies exòtiques invasores; l'adequació de les ribes; la restauració de l'ecosistema, de l'espai fluvial i de la ribera original amb vegetació autòctona adaptada o la sensibilització ciutadana, entre altres. Gràcies a aquestes accions es reduirà el risc d'inundacions per precipitacions extremes ocasionades pel canvi climàtic, amb una mitigació important de les riuades. D'aquesta manera, aborda directament la problemàtica de la inundabilitat i de l'erosió derivada de les avingudes d'aigua. Així mateix, s'aconseguirà un complet bosc de ribera lliure de canyes invasores.

 

Bosc original

Gràcies a aquesta inversió, el Parc Natural s'assemblarà al que va ser el seu origen i convertirà a Quart de Poblet en una les localitats pioneres en la recuperació de l'hàbitat originari. Per a això, s'eliminaran les canyes invasores amb el seu desbrossament i la posterior coberta de la zona lliure amb una geomalla de plàstic durant 18 mesos que impedirà el rebrot d'aquesta espècie.

 

A més de les canyes, també s'eliminaran residus generats per l'ocupació il·legal de terreny de domini hidràulic públic i que generen una greu contaminació de l'ecosistema natural. L'Ajuntament estudia un pla de governança i participació per a la reconversió dels cultius a horta ecològica, la qual cosa beneficiarà tant als cultius com al parc fluvial.

 

Informa Nou Horta. Quart de Poblet

Modificat el Dimarts, 06 Setembre 2022 12:08