L'Oficina Municipal del Consumidor de Quart de Poblet ha aconseguit un acord en el 75% de les reclamacions

Dimecres, 15 Març 2023 13:16 Escrit per  Publicat en Quart de Poblet - VAL Vist 52 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

L'Ajuntament recorda, en el Dia Mundial del Consumidor celebrat el 15 de març, els drets de la ciutadania davant les empreses

Durant 2022 l'OMIC resol de manera gratuïta 263 reclamacions en 2022

Les queixes per facturacions de telefonia, electricitat i gas encapçalen el rànquing


El servei de mediació de l'Ajuntament s'implica de forma molt intensa amb els problemes de la ciutadania de Quart de Poblet. L'àrea de Consum va atendre durant 2022 3489 consultes i va resoldre 198 de les 263 reclamacions realitzades. És a dir, s'ha arribat a un acord entre les parts en el 75,3% dels casos. Aquest servei és gratuït i poden accedir a ell totes les persones empadronades en el municipi.


La telefonia, un any més, encapçala el rànquing de les reclamacions que els veïns i veïnes de la localitat realitzen en l'Oficina Municipal del Consumidor (OMIC). En termes absoluts suposa 29,3%, del total de les reclamacions. Els principals motius es deuen a factures abusives, cobraments per serveis no realitzats, incompliment de condicions de venda i, el més sorprenent, per suplantació d'identitat. L'OMIC explica que una persona pot donar-se d'alta en una companyia només amb aportar un nom i un DNI. Si aquesta persona és, o ha sigut client de la companyia, no és necessari donar de nou el número d'un compte bancari. A partir d'aqueix moment, comencen a arribar-li càrrecs per línies telefonicas que ni coneix.
Així mateix, recentment s'ha vist un increment de les queixes a les companyies elèctriques per la pujada de preus amb el 9,5% de les reclamacions mentre que el gas suposa 6,5%.

Tal com assenyala la regidora de Consum, Victoria García, l'OMIC s'encarrega també de la formació i educació a la ciutadania en aquesta matèria. Amb aquesta finalitat, s'han organitzat diverses activitats amb l'alumnat o associacions del municipi, en les quals s'informa sobre com cal desxifrar la factura de la llum i triar la companyia més econòmica.

Els tallers, que es realitzen des del 2012, apliquen una metodologia dinàmica i participativa, a través d'un joc d'equips. D'una forma lúdica i distesa, l'alumnat ha d'encertar la resposta correcta. Un dels temes tractats en les sessions va ser aprendre a utilitzar el full de reclamacions. Això va despertar molta curiositat en l'alumnat ja que, la gran majoria coneixien aquest recurs, però no saben com actuar arribat el moment.

Modificat el Dimecres, 15 Març 2023 13:17