Quart de Poblet finalitzarà amb tots els objectius complits en una de les legislatures més difícils

Dimarts, 21 Març 2023 09:06 Escrit per  Publicat en Quart de Poblet - VAL Vist 57 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Quatre anys marcats per la pandèmia i una guerra que ha provocat escassetat de matèries primeres i pujada de preus i, no obstant això, s'ha complit amb les inversions previstes.


No deixar arrere a ningú i complir les metes marcades en les eleccions de 2019. L'equip de Govern socialista ha complit el programa amb el qual van guanyar els comicis electorals i, ni la pandèmia, ni els efectes de la guerra els han impedit executar-lo.

Al contrari, davant les dificultats, l'Ajuntament va reaccionar en temps rècord. Amb l'arribada del COVID-19 es va posar en marxa un ampli catàleg de mesures per a donar cobertura social, educativa i econòmica a la ciutadania, sobretot a les persones més vulnerables. Entre altres aspectes, es va iniciar un programa d'acompanyament telefònic enfocat en les persones majors que estaven soles a les seues cases; es van concedir ajudes extraordinàries als comerços i hostaleria, es van congelar taxes i es va ampliar l'espai per a les terrasses. Així mateix, es van facilitar dispositius electrònics a l'alumnat amb menys recursos amb els quals poder estudiar des de casa. I tot això, combinat amb l'acció ordinària del govern per a complir amb les promeses electorals.

Matineras gratuïtes, 1.172 beques i activitats per a totes les edats

La conciliació laboral, social i familiar sempre ha sigut una prioritat per a aquest municipi de l'Horta Sud. A les iniciatives posades en marxa en altres legislatures s'ha sumat el programa pioner Desperta´t, un servei d'atenció perquè l'alumnat de l'ESO puga acudir a primera hora al seu centre i estar acompanyat abans de l'inici de les classes. També s'ha habilitat un servei de guarderia perquè pares i mares puguen acudir als tallers organitzats per l'Escola de Famílies. I a tot això cal sumar les 150 activitats gratuïtes organitzades per Quart a l’Escola i l'I Pla d'Absentisme Municipal, referent en els municipis de la comarca.
Des de l'àrea d'educació s'ha fet una gran inversió en tots els centres escolars perquè tots ells puguen disposar d'un pavelló cobert que facilite a l'alumnat la pràctica de diferents esports.

Premie Excel·lència per 5a any consecutiu

Quart de Poblet és el primer municipi valencià i el seté d'Espanya que més destina a despesa social per habitant. En concret, 197.70 euros arriben a cada quartero i quartera mentre que en el còmput global la quantitat ascendeix a 4,5 milions d'euros, doblegant així a la mitjana espanyola. Amb les dades a la mà, l'Associació de Directores i Gerents de Serveis Socials ha tornat a concedir el Premi a l'Excel·lència a Quart de Poblet per la seua labor en Serveis Socials. Ja són cinc els anys per què el municipi de l'Horta Sud rep aquest reconeixement. Serveis professionals d'atenció primària, ajuda domiciliària, manteniment de serveis socials especialitzats, el Centre Ocupacional, el Centre de Dia de Menors o l'Habitatge Tutelat són algunes dels serveis que destaquen d'aquesta àrea municipal.

A més, és una de les poques localitats amb deute zero, fet que ha aconseguit per segon any consecutiu. Això suposa que, els diners destinats a pagar el deute, es puga repartir a altres partides, sobretot a les de polítiques socials.

Vaig moldre d’Animeta, l'ecobarrio més gran la província

Un de les fites que ha canviat el skyline del municipi i ha facilitat la convivència i la qualitat de vida de moltes persones és l'obertura de les zones d'oci de Molí d’Animeta. Aquesta nova zona abasta 270.000 metres, la qual cosa equival a 37 camps de futbol. D'ells, més de 100.000, són zones verdes. El PAI és el més gran de la província de València i té un pressupost que supera els 28 milions d'euros dels quals, 23 milions estan destinats a obres d'urbanització amb 1.165 habitatges VPO
El PAI s'ha redactat des d'un plantejament mediambiental i s'han incorporat solucions basades en el comportament de la naturalesa, com els SUDS (sistemes de drenatge sostenibles), un sistema de drenatge d'aigües pioner a Espanya; la utilització de materials reciclats o la instal·lació de sistemes d'estalvi energètic per a gestionar les infraestructures urbanes i els seus serveis com, per exemple l'adaptació del reg de manera automàtica segons la climatologia. A més, s'ha convertit en punt de trobada dels i les veïnes de Quart de Poblet que poden gaudir de manera gratuïta de la tirolina, els tobogans, les pistes esportives, taules de pingpong, etc, o passejar pels grans espais verds. També s'ha planejat una zona d'horta amb plantes autòctones.


Pàrquing Balcó del Túria, 229 places gratuïtes per a veïns i veïnes

Altra de les grans infraestructures que ha marcat un abans i un després al poble és l'aparcament municipal Tribunal de les Aigües, amb una gran plaça per als vianants de 2.892 metres quadrats. Aquest espai compta amb jocs infantils, zona d'ombra per al descans, àrea de patinatge, vegetació autòctona, un xicotet amfiteatre per a actes i un gran mirador al parc natural del Túria.
La instal·lació compta amb 229 places d'aparcament gratuïtes per als veïns i veïnes de Quart de Poblet, 9 d'elles per a motocicletes que solucionaran la manca d'aparcament en el barri Riu Túria i afavorirà la mobilitat sostenible en poder deixar el cotxe en la perifèria però prou prop del centre com per a moure's a peu per la localitat. . També compta amb centres de càrrega per a vehicles elèctrics que aprofitaran l'energia de les plaques solars instal·lades en la superfície. Totes dues actuacions estan cofinançades al 50% per Europa i ha suposat una inversió de 2,9 milions d'euros.
L'Ajuntament ha apostat per la reurbanització i regeneració dels carrers com a via per a millorar la qualitat de vida de la ciutadania i, en aquest sentit, el Barri Riu Túria ha experimentat una notable transformació gràcies a l'ampliació de voreres, la plantació de vegetació, la instal·lació de nou mobiliari urbà adequat, la substitució de l'enllumenat per lluminàries LED i la renovació de les antigues canonades per conductes nous. En total s'han invertit més de 4,35 milions en aquest districte, on s'han executat projectes de renovació viària, accessibilitat i millora del parc Porta del Túria. A més, ja estan en marxa altres projectes en la zona com la remodelació dels carrers Castelló i Tribunal de les Aigües. Aquestes inversions també s'inclouen en l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat, EDUSI, cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional, FEDER.
A aquestes actuacions se suma la renovació dels carrers Mare Nostrum i Agermanats amb una inversió de 450.000 euros i altres 240.000 euros per a la renovació dels col·lectors d'aigua potable i de sanejament.

Museu Virtual, Casa de la Cultura, Consultori de Salut i antiga Estació

Un dels projectes patrimonials més destacats i pioners ha sigut la posada en marxa del Museu Virtual. La col·lecció està formada per 2000 peces utilitzades en la vida quotidiana i 4072 fotografies. La majoria han sigut donades pels habitants del municipi. El portal, cofinançat pel fons FEDER i amb pressupost de 350.000 euros, ofereix a qualsevol persona del planeta i a un sol clic una extensa col·lecció etnogràfica municipal. Per a fer realitat aquesta iniciativa, s'han implicat ciutadania i associacions per a la cessió de les peces i les imatges. Un dels aspectes més importants és el seu model tecnològic. Només alguns dels grans museus del món l'utilitzen: The Metropolitan museum of art a Nova York, el British Museum a Londres o l'Institut Arqueològic alemany.
Aquesta exposició també es podria anar contemplant en el restaurat l'històric edifici de l'antiga estació de Renfe. Aquesta acció també permetrà donar-li nous usos públics respectant les seues característiques originals amb una inversió que ha ascendit a 235.000 euros. Així, la instal·lació alberga ja el punt d'informació turística local, la sala Smart City de control remot de serveis municipals i una sala d'exposicions.

Unes altres de les grans inversions realitzades en aquesta legislatura ha sigut la restauració de la Casa de la Cultura que ha suposat la rehabilitació d'un edifici de patrimoni municipal de caràcter social, cultural i històric.

Aquest és un edifici de 1896 de protecció parcial pels seus valors arquitectònics i històrics. En l'actualitat, acull un espai expositiu d'art, arqueològic i etnològic, una sala d'actes, les dependències municipals administratives relacionades amb l'àrea de cultura, a més de diferents usos socials com a aules de formació a immigrants.

Davant el valor de l'immoble i la necessitat de realitzar en ell obres de rehabilitació, es va establir un pla d'actuacions dividit en quatre fases. La primera fase va tindre un cost de 238.215 euros mentre que en una segona fase, acabada al novembre de 2022 es van invertir 532.744 euros, dels quals 500.000 han sigut finançats per la conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i els 32.744 euros restants per l'Ajuntament.

 

Amb aquesta intervenció es va aconseguir la millora de l'eficiència energètica de l'immoble, a més d'actuar en altres aspectes molt necessaris entre els quals es troben l'adequació funcional de la sala d'actes i la millora de l'accessibilitat en la distribució i adaptació de lavabos. També s'ha incidit en la millora de les condicions de l'arquitectura de gènere.


Durant aquesta legislatura també s'ha executat la segona fase del centre d'intercanvi intergeneracional Trenquem Barreres, on veïns i veïnes de totes les edats interrelacionen i comparteixen experiències. D'aquesta manera, aquest espai amplia les seues instal·lacions i els serveis que ofereix als seus usuaris i usuàries, ja que disposa de noves aules, despatxos i una sala polivalent per a acollir actes o representacions.

Una altra dels compromisos adquirits va ser l'obertura del Centre Mèdic Auxiliar Santa Cecilia. L'Ajuntament va adquirir un local i va gestionar amb la Conselleria de Sanitat i el Departament de Salut de Manises la prestació del servei.

Convenis amb empreses per a fomentar l'ocupació local

Donar prioritat als i les veïnes de Quart de Poblet. Aquest és l'objectiu principal dels convenis signats amb diverses empreses de la comarca. A més, també s'han oferit des de l'Ajuntament diferents escoles taller en les quals es contracta persones desocupades per a donar-los formació en obra de paleta, jardineria o energies renovables. Els circuits formatius que l'Ajuntament ofereix s'han anat adaptant en funció dels perfils més demandats per les empreses, una informació que s'ha pogut extraure de les relacions que el Centre d'Ocupació i Desarollo manté amb els polígons per a materialitzar els seus programes en ofertes efectives d'ocupació.

Targeta x 2
Un altre dels èxits d'aquesta legislatura són les diferents campanyes en les quals es podien adquirir targetes per 40 euros i l'Ajuntament et regalava altres 40 per a poder comprar en els comerços de Quart de Poblet. Això ha generat un increment de les vendes del comerç local amb un impacte econòmic calculat superior als 100.000 euros i la volta de moltes persones a les botigues del barri.Patrimoni verd
La cura pel medi ambient ha sigut una constant i per això s'ha apostat per la creació de noves zones verdes i l'augment de la vegetació. Només en Molí d’Animeta s'han destinat 102.000 metres quadrats a vegetació, 74.000 d'ells d'horta i 1.205 arbres. En total, el municipi ha plantat 1.465 arbres nous, 107 d'ells en els polígons. A més, hi ha més de 3.200 metres quadrats de jardins en la plaça Constitució, parc Porta del Túria o el carrer Roger de Flor. Per aquesta visió naturalista, Quart de Poblet ha sigut premiat amb quatre Flores d'Honor i potenciar espais biosaludables.
Projectes Europeus, ADN caní, cursos gratuïts de valencià que convaliden amb el nivell A1, instal·lació d'energies renovables i centres de càrrega de vehicles elèctrics són unes altres de les iniciatives posades en marxa aquesta legislatura.

Modificat el Dimarts, 21 Març 2023 09:07