L’Ajuntament de Xirivella ha renunciat a 180.000 euros de subvenció per a millorar el departament de Serveis Socials

Dimarts, 21 Març 2023 09:09 Escrit per  Publicat en Xirivella-VAL Vist 143 vegades
Valora la notícia
(1 Voto)

Les queixes contra l’alcalde de Xirivella que l’equip de Serveis Socials de l’Ajuntament de Xirivella ha mostrat en premsa estan plenament justificades, considera Compromís per Xirivella. Segons Compromís, la situació d’este departament és molt preocupant, com ja ha denunciat en diverses ocasions en el plenari municipal.

La reunificació de dos departaments amb cultures de treball diferents sempre és un repte per a l’Administració pública i per a l’empresa privada. Per a Ricard Barberà, portaveu de Compromís a Xirivella, el govern de Michel Montaner devia haver explicat millor el funcionament del nou departament, que sumava professionals de l’àrea d’educació i de la de serveis social, així com donar suport a la seua posada en marxa, «quan hi ha problemes no es pot mirar cap a un altre costat, o pensar que es resoldran sols, fa temps que hi havia un malestar de fons i no se li ha prestat atenció».

Per a Compromís, atenent a les indicacions donades per escrit des de la Secretaria Autonòmica d’Atenció Primària i Serveis Socials al ajuntaments, la interpretació de l’Ajuntament de Xirivella sobre la contractació del personal fins a 2024 és errònia. Totes les figures professionals haurien d’haver estat contractades a data de 20 de desembre de 2022 i les places, incorporades en plantilla a data de 30 de desembre de 2024. La subvenció, que comprén el 92% de la base salarial, s’avalua any per any, tant la part de personal com la de programes i serveis. En 2022 Xirivella ha renunciat a 180.000 euros de contractació de professionals per falta d’implicació i voluntat política.

Responsabilitat patrimonial i dependència

Per altra banda, la Conselleria fa temps que ha advertit que la responsabilitat patrimonial dels expedients de dependència no gestionats en temps i forma pels ajuntaments haurà de ser assumida pels mateixos ajuntaments. Per a pal·liar el retard en la gestió dels expedients el departament de Serveis Socials de l’Ajuntament va haver de fer hores extraordinàries que no haurien fet falta si hi haguera hagut suficient treballadores.

L’organigrama del departament com a excusa

Segons els valencianistes la necessitat de definir l’organigrama o l’estructura del departament no pot ser l’excusa per no complir amb el programa marc al qual s’ha adherit l’Ajuntament. Així, per exemple, el Manual d'Organització i Funcionament dels serveis social d’atenció primària (MOF) defineix clarament les funcions que ha de cobrir els diferents perfils de professionals que queden adscrits al departament.

Falta d’espai i teletreball

«L’excusa de falta d’espai és una broma de mal gust» des del 2020, i com a conseqüència de la COVID19, tant en l’Administració com en l’empresa privada es van implantar formes eficients de teletreball. En el cas dels professionals dels Serveis Socials de Xirivella, tenen, a més d’una part administrativa compatible plenament amb el teletreball, una component important de treball de camp amb visites domiciliàries, incloent-hi les de valoració de la dependència a domicili, que permetria alliberar part de l’espai físic de treball mentre es done una solució definitiva», explica Ricard Barberà, que, a més d’Alcalde de Xirivella, va ser regidor de Serveis Socials en la passada legislatura.

Els Serveis Socials existeixen també fora de campanya

Quant a les declaracions que ha fet en premsa la candidata del PP de Xirivella, Barberà també es mostra crític: «M'alegre que per fi la candidata del PP s'interesse pels Serveis Socials, després de tota una legislatura ignorant-los, però la realitat és que no sabem quina és la seua proposta de solució. Les seues declaracions no aporten res». Per al portaveu de Compromís «els Serveis Socials existeixen també fora de campanya.

 

Modificat el Dimarts, 21 Març 2023 09:10