La Fira Valenciana de la Mel, FIVAMEL, commemora enguany el seu XXV Aniversari

Divendres, 22 Octubre 2021 10:20 Escrit per  Publicat en Montroi i Real - VAL Vist 685 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Montroi és una localitat valenciana eminentment apícola, amb una notable presència d'apicultors i amb una sòlida estructura d'indústries dedicades al procés i envasament de la mel. Fa vint-i-cinc anys, l'equip de govern municipal decidió emprendre la celebració d'una fira apícola que servira, d'una banda, per a aglutinar al sector i, per una altra, dinamitzar l'economia del municipi. La mel, com a atractiu turístic, podia ajudar a incentivar el sector de l'hostaleria i, alhora, promocionar un producte el consum del qual ha anat creixent en les últimes dècades junt amb la qualitat d'aquest.

 

Fivamel, la fira valenciana de la mel, va adoptar molt prompte l'eslògan “la fira més dolça de la Comunitat Valenciana”, erigint-se en l'esdeveniment apícola més antic de quants se celebren en terres valencianes i l'organitzador d'un Concurs Nacional de Mels que ha anat guanyant en prestigi i fama. En l'actualitat, la fira de la mel és una gran festa lúdica i festiva en la qual el sector professional es reuneix per a reflexionar, a través de xarrades i conferències, mentre que el públic familiar acudeix en massa a fer apilament de productes apícoles en els dies previs al nadal.

 

Gràcies a l'“Operació Busmel”, prop de 2000 persones visiten la fira convidades per l'organització mitjançant un servei discrecional d'autobusos, de manera que són complimentats amb un esmorzar o un berenar amb la mel com a protagonista. Durant el segon cap de setmana del mes de novembre, es venen a Montroi prop de 50.000 quilos de mel, de diferent procedència, juntament amb torrons, licors, caramels, cosmètica i productes naturals, elaborats amb mel, propoliol, gelea reial, pol·len i cera verge.

El municipi ha anat complint fites històriques a mesura que ha anat consolidant la fira. Un dels més importants va ser la posada en marxa en 2013 del Museu Valencià de la Mel, un centre d'interpretació que ha vingut funcionant amb absoluta continuïtat, si bé els efectes de la pandèmia també s'han fet notar en el règim de visites.

 

Segons comenta el director del Museu de la Mel i coordinador de la fira, Carles Galletero, “esperem que la celebració d'aquesta efemèride servisca per a donar-li una nova espenta a la fira. Però sobretot per a posar en relleu el treball dels apicultors i els beneficis que aporten les abelles al sosteniment de l'agricultura i el medi ambient”.

 

L'organització de la fira treballa, en aquests moments, en la redacció d'un llibre commemoratiu, l'edició d'un vídeo-reportatge sobre la història de la fira i en la celebració del Concurs Nacional de Mels, el qual, de manera extraordinària, se celebrarà enguany en un edifici singular de la capital valenciana, amb la finalitat d'ajudar a la major difusió de l'esdeveniment.

 

Informa Nou Horta. Montroi

Modificat el Divendres, 22 Octubre 2021 10:21