El municipi de Montserrat, més europeista que mai

Dimarts, 12 Desembre 2017 14:42 Escrit per  Publicat en Montserrat-VAL Vist 1365 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Ja és oficial. A la xarxa de ciutats a la que Montserrat es va incorporar en juliol passat, se’ls ha aprovat un projecte presentat dintre del programa “Europa per als ciutadans”, accedint així a una subvenció de 150.000 eures a distribuir entre les 8 les entitats implicades, pertanyents a 7 països de la UE (Victoria de Rumania, Поморие i Aksakovo de Bulgaria, Ożarów Mazowiecki de Polonia, Nughedu Santa Vittoria d'Italia, Setúbal de Portugal, Shtip de l'Antiga República Yugoslava de Macedonia i Montserrat d'Espanya). La importància d’aquesta fita ve remarcada pel fet que la Comissió Europea sols ha aprovat 15 projectes a tota Europa.

El programa Europa amb els Ciutadans de la Unió Europea depèn de la Direcció General de Comunicació de la Comissió Europea i té com a objecte difondre informació i prestar assessorament als operadors culturals i apropar la Unió Europea als ciutadans augmentant el seu nivell de conscienciació i comprensió sobre la Unió. 

El projecte nomenat “Future of Europe-reload”  tindrà una durada de 2 anys. A Montserrat, malgrat ser un poble riberenc menut, la seua societat civil podrà aportar i assolir noves idees i intercanviar bones pràctiques per aconseguir una Europa més forta, més unida i més sostenible. L’esperit europeista entre els seus ciutadans és cada volta més patent com a resultat de les accions comeses des de l’administració local, tal i com ha manifestat el regidor de cultura Santiago Martínez Tarazona a un plenari d’aquest Ajuntament, “Des de 2012, apostàrem decididament per crear espais d’intercanvi sociocultural i educatiu més enllà de les nostres fronteres. Així, propiciem oportunitats de viatjar, interactuem amb altres idiomes i coneixem altres societats. Des d’aleshores, hem participat en 11 projectes europeus de diversa índole, hem fet unes 400 mobilitats entre desplaçaments i acollides i s’han gestionat 180.745 euros de fons europeus”.

El projecte “Future of Europe-reload” involucra diferents participants: representants d'autoritats locals, funcionaris, polítics, persones amb menors oportunitats, joves i ciutadans.

Com a objectius específics:

• Cooperar mitjançant l'intercanvi cultural, l'intercanvi d'idees, les millors pràctiques en l'autogovern local

• Fer la cooperació més àmplia i més sostenible a través de l'expansió de la Xarxa de Ciutats establerta

• Fomentar la participació civil en la participació parcial dels joves en el procés de formulació de polítiques a nivell local i de la UE.

Està previst tindre 7 encontres transnacionals amb les següents activitats.

1 Reunió d'inici per presentació entre socis, expansió formal de la xarxa de ciutats i per donar nom a la nostra Xarxa de Ciutats. Conferència: "El que rebem i el que vam perdre d'associació a la UE". Recerca: "Euroscepticismo - el nostre passat o el nostre futur". Exposició: "Vam aconseguir això amb el suport europeu". Participaran (membres de les diferents delegacions): Funcionaris, polítics, ciutadania del comitè d'agermanament. El lloc de la trobada serà Aksakovo, Bulgària.

2 De Euroscepticismo a europtimisme. Debat "L'euroescepticisme i el seu paper per al futur d'Europa". Conferència "Estem orgullosos de ser europeus". Pràctiques d'intercanvi. Recerca: "Personalment, què significa per a vostè la UE?"

Investigació "Quines són les seves expectatives sobre el futur d'Europa?". Participaran (membres de les diferents delegacions): Funcionaris, polítics, ciutadania del comitè d'agermanament. El lloc de la trobada serà Shtip, Macedònia.

3 Per què Europa? - Europa als ulls dels no europeus Exposició de vídeo "Per què trio Europa".

Conferència: "Com fer que la nostra localitat sigui el millor lloc per viure". Intercanvi de bones pràctiques sobre minories d'inclusió social amb menys oportunitats. Participaran (membres de les diferents delegacions): Funcionaris, polítics, ciutadania del comitè d'agermanament. El lloc de la trobada serà a Setubal, Portugal.

4 Seminari juvenil: Europa pertany a "Acadèmia Europea de la Joventut" - Història de la UE, euroescepticisme, futur europeu.

Debat "Com recarregar Europa". Joc de simulació "Youth Parliament Election-2019". Concurs "Europa en els nostres somnis" Seminari juvenil. Participaran (membres de les diferents delegacions): Funcionaris, polítics, joves d'entre 18 i 30 anys, ciutadania del comitè d'agermanament. El lloc de la trobada serà Ożarów Mazowiecki Polònia.

5 "Europa, més a prop nostre". Conferència: "Llocs coneguts i incògnits en les nostres localitats". Presentació cultural, històrica i turística dels municipis socis. Exposició "Llocs coneguts i incògnits". Mapa de turisme. Participaran (membres de les diferents delegacions): Funcionaris, polítics, ciutadania del comitè d'agermanament. El lloc de la trobada serà Nughedu Santa Vittoria, Itàlia.

6 L'Europa dels nostres somnis. Debat "Com recarregar el futur de la nostra Xarxa de ciutat". Esdeveniments futurs en el Programa de Xarxa de ciutats. Actualitza el pla d'acció. Estimació dels treballs del concurs (Seleccioneu els guanyadors).

Resultats de la investigació "Euroscepticismo - el nostre passat o el nostre futur". Resultats de la investigació "Què significa per a vostè la UE, personalment?". Resultats de la investigació "Quines són les seves expectatives sobre el futur d'Europa?" Participaran (membres de les diferents delegacions): Funcionaris, polítics, ciutadania del comitè d'agermanament. El lloc de la trobada serà Victòria, Romania.

7 Future of Europe-Reload Seminar "Green life" té com a objectiu millorar el coneixement sobre la sostenibilitat.

Exposició "El treball futur de la xarxa" - obres premiades. Avaluació del projecte. Presentació de l'actualització del Pla d'acció. Cloenda i cerimònia de premis. Participaran (membres de les diferents delegacions): Funcionaris, polítics, joves d'entre 18 i 30 anys, ciutadania del comitè d'agermanament. El lloc de la trobada serà Montserrat, Espanya.

 

Informa Nou Horta. Montserrat