Montserrat es converteix en Ciutat Oberta

Dimarts, 24 abril 2018 14:31 Escrit per  Publicat en Montserrat-VAL Vist 1041 vegades
Valora la notícia
(0 vots)
Josep Maria Mas i Garcia, alcalde de Montserrat, al moment de la signatura. ​ Josep Maria Mas i Garcia, alcalde de Montserrat, al moment de la signatura. ​

El passat 17 d’abril, una xicoteta delegació de Montserrat, València, que representava Espanya va arribar a Aksakovo on s’anava a celebrar la primera reunió transnacional de la recent creada xarxa de ciutats europees amb nom “Open Town”, gràcies al programa europeu Europa per als Ciutadans. Aquest nom es va triar a través d’una votació on line dels ciutadants dels set municipis que la composen: Aksakovo (Bulgaria), Setubal (Portugal), Ozarow Mazowiecki (Polonia), Nughedu Santa Vittoria (Italia), Victoria (Rumania), Shtip (Macedonia) i Montserrat (Espanya).

La delegació riberenca estava composada per Josep Maria Mas, alcalde de Montserrat, Àngels Jiménez, gestora cultura d’aquest ajuntament, Lluis Cases, president del Comité d’Agermanament i per Laura Carrasco, mestra del CEIP Evaristo Calatayud i Vicent Marí, Professor de l’IES Alcalans, ambdues centres educatius de Montserrat.

En aquest primer encontre es va exposar per part de cada delegació el que cada municipi ha aconseguit al pertànyer a la UE i que ha perdut. Quedant palès que sense una política fiscal comuna, mai serem una veritable UE, i serà difícil posar fi a les desigualtats entre territoris. Tant mateix quedà clar que l'intercanvi de coneixements i experiències és clau per a qualsevol país o regió que vullga seguir avançant cultural i socialment.

Es varen fer preguntes com: Què Unió Europea volem per a la ciutadania?, quines fórmules de participació fiquem en marxa?, com provoquem en els joves el seu interès per formar part d'aquest projecte que anomenem, Unió Europea?. Tothom va coincidir en que per recarregar la idea de la Unió Europea en les futures generacions d’europeus cal connectar amb els joves, des de la participació cívica i democràtica de les administracions locals.

Finalment en aquest encontre l’equip de coordinació del projecte, format pel funcionariat municipal de cada delegació, varen acordar una primera acció amb l’alumnat dels municipis implicats en edats compreses d’entre 6 i 18 anys. Es tracta d’un concurs transnacional “Europa als nostres somnis”, en el que hi haurà tres modalitats. 

1. Escritura (amb tres categories: Poesia, prosa i assaig).

2. Foto

3. Dibuix

Les obres guanyadores de cada modalitat seran exposades en la Casa de la Cultura de Montserrat.

També es va parlar de possibles futur intercanvis de joves entre les set poblacions pertanyents a la xarxa. 

Per la seua banda els alcaldes i alcaldessa dels set municipis de la xarxa “Open Town”, en un acte protocol·lari, varen signar un document adquirint el compromís de convidar a un altre municipi europeu a formar part de la xarxa en 2020, així com implementar les accions necessàries per a dur a bon terme aquest il·lusionant projecte.

 

Informa Nou Horta. Montserrat

Modificat el Dimarts, 24 abril 2018 14:37