"SIC - Solidarity for Integration in Covid Times': un projecte europeu per a augmentar la solidaritat i l'intercanvi de bones pràctiques entre ciutats europees

Dimarts, 25 abril 2023 13:24 Escrit per  Publicat en Montserrat-VAL Vist 80 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

La pandèmia de COVID-19 va posar a prova severament la unitat i la solidaritat dels Estats membres de la UE. No obstant això, després un període inicial de reacció lenta, la solidaritat intraeuropea va proporcionar excel·lents solucions a la crisi, com s'ha demostrat pels diversos mecanismes de resposta a l'emergència pandèmica, i més recentment, en l'agressió russa a Ucraïna. En aquest context, va sorgir la necessitat d'enfortir la solidaritat intraeuropea i mecanismes d'integració i promoure noves iniciatives per a l'intercanvi transfronterer i democràtic de baix cap amunt gràcies a la participació entre les ciutats europees.

El projecte Town Twinning "SIC - Solidarity for Integration in Covid Time" finançat per la Unió Europea i coordinat pel Municipi de Angri, té com a objectiu promoure i sensibilitzar als ciutadans sobre solidaritat i integració europees, per a desenvolupar reflexions útils sobre els impactes de les crisis en les comunitats i compartir bones pràctiques i formes de participació ciutadana. Això es va dur a terme amb particular intensitat durant els períodes de pandèmia, fins i tot a nivell educatiu, on les activitats d'aprenentatge a distància i d'investigació van ajudar a fomentar l'anàlisi i l'educació responsable i solidària.

Les ciutats involucrades en aquest esdeveniment han estat, Montserrat (Espanya), Łomża (Polònia), Setubal (Portugal) i Vlora (Albània), el Centre d'Investigació Interdepartamental LUPT de la Universitat de Nàpols Federico II, el onlus associació "Terre Calde" que van tindre lloc entre el 20 i el 22 d'abril en Angri (Itàlia).

El mètode per a aconseguir els objectius van ser els espais de diàleg i confrontació de idees, promoció i propostes polítiques concretes, amb la intenció de compartir la 'solidaritat viscuda' que involucrà als participants durant els esdeveniments, i que, en el cas de la delegació de la ciutat riberenca, per exemple, van ser 15 membres amb edats compreses entre 17 i 59 anys.

Els actes previstos van incloure la presentació de cada ciutat, intercanvi de bones pràctiques quant a solidaritat i voluntariat desenvolupades durant la crisi sanitària, i una taula redona sobre el tema de la solidaritat entre ciutats europees.

Les activitats es van desenvolupar en l'evocador marc del Castell de Doria en Angri.

Com a mostra concreta de solidaritat i compromís, les ciutats implicades signaran en un futur encontre un pacte d'agermanament destinat a consolidar les relacions i sinergies desenvolupades durant el projecte i crear nous canals d'intercanvi econòmic i administratiu.