Hongaresa de Teatre realitza una radiografia d'Espanya a través de la figura de la poeta Paca Aguirre

Dimecres, 14 abril 2021 12:09 Escrit per  Publicat en Torrent-VAL Vist 140 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

La vida i l'obra de la poeta alacantina Paca Aguirre són la matèria primera del muntatge de la Companyia Hongaresa de Teatre Encendidas. L'obra està programada el 18 d'abril en l'Auditori Torrent i és un emotiu diàleg entre teatre i poesia protagonitzat per Lola López, acompanyada en directe per la guitarra del mestre José María Gallardo del Rey i la veu flamenca de Paco del Pozo.

 

“No crec que siga necessari reivindicar-la, només conéixer-la, llegir-la i escoltar-la per a aprendre d'ella i gaudir amb el seu immens cabal de saviesa poètica i de la vida”, adverteix López, qui a més d'actuar en la peça, signatura la dramatúrgia a partir de la inacabable producció de Paca Aguirre, reconeguda amb el Premi Nacional de Poesia 2011 i el Premi Nacional de les Lletres 2018.

 

La biografia de l'escriptora, de la defunció de la qual s'acaben de complir dos anys aquest mes d'abril, és en el seu conjunt una radiografia d'Espanya des dels anys trenta fins a la nostra actualitat. La poeta va viure els últims anys de la II República, l'exili en esclatar la Guerra Civil, la presó i l'execució del seu pare a garrot vil, la postguerra i finalment, l'esperançada arribada de la democràcia. En la seua trajectòria va conéixer a referències de les lletres com Buero Vallejo, José Hierro, Antonio López, Diego Jesús Giménez, José Luis Gómez, Ernesto Sábato, Julio Cortázar, Juan Rulfo, Octavio Paz, Mario Benedetti i Juan Carlos Onetti. A tots ells es fa referència en Encendidas.


La flama de la saviesa

El títol de la proposta respon a un vers del poemari de Luis Rosales La casa encesa, així com a l'amor comú “per encendre la metxa de la vida” de López i Aguirre, els qui van mantindre una amistat i una relació professional de 15 anys. “El significat del foc per a les dues és el de Prometeu, que l'entrega a la humanitat i la fa més sàvia”, comparteix l'actriu i dramaturga.

 

L'espectacle multidisciplinari repassa assajos, articles, entrevistes i converses mantingudes amb la poeta, versos coneguts i també inèdits, seleccionats de totes les èpoques de la seua vida.

 

Gallardo del Rey ha compost la música original per a tres dels seus poemes, que seran cantats per Paco del Pozo, guanyador del Festival Internacional del Cante de las Minas. L'acompanyament sonor es completa amb les cobles i cançons de la vida i del temps d'Aguirre, i una poesia del marit d'Aguirre, Félix Grande, amb música d'Astor Piazzolla.

 

Imatges de tota una vida

Encendidas inclou un audiovisual on es projecten els quadres del pare de la poeta, Lorenzo Aguirre, guanyador d'una medalla d'or a París en els anys 30. Els llenços han sigut recreats a manera de collage per la filla de Paca Aguirre, Guadalupe Grande, i formen part de la narració dramàtica. Juntament amb les referències directes a l'obra pictòrica s'integren altres imatges compostes per l'artista i editades per Marcos Sproston a partir de fotos i records personals de l'escriptora alacantina.

 

L'espectacle va tindre un gran acolliment en la seua estrena en el Teatre Espanyol de Madrid l'abril de 2018. Enceses forma part d'una trilogia de la memòria que es diu Ni noche ni niebla, en referència al nom del decret acordat entre Hitler i Franco per a fer desaparéixer sense rastre als espanyols que ja no cabien en els camps de concentració alemanys. La primera va ser el monòleg María la Javelina, sobre l'última dona afusellada pel franquisme, i la tercera es troba en elaboració i tractarà sobre una parella del POUM executada després d'acabar la guerra. Es titularà Amando/Águeda.

 

Informa Nou Horta. Torrent

Modificat el Dimecres, 14 abril 2021 12:13