El Torrent del futur cobra forma de la mà del ‘Pla FICUS’

Divendres, 23 Setembre 2022 09:19 Escrit per  Publicat en Torrent-VAL Vist 39 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

La Sala Cívica de l’Antic Mercat va acollir la presentació del ‘Pla de Foment d’Infraestructures Cíviques Urbanes i Sostenibles (FICUS)’ davant la societat civil. Un acte que va reunir representants de les associacions i col·lectius locals i centenars de veïns i veïnes de la ciutat, en el qual van poder conéixer de primera mà les intervencions previstes en el municipi durant els pròxims quatre anys, que pretenen transformar Torrent en una ciutat més moderna, amable, accessible i amb una major capacitat de recursos i serveis.

 

“El Pla FICUS recull el conjunt d’inversions i actuacions programades per al període 2022-2025, amb les quals Torrent viurà la seua segona gran transformació des dels anys 80 i que dotaran a la ciutat de noves instal·lacions i serveis per als torrentins i torrentines”, explica l’alcalde Jesús Ros, qui també afig que “les accions integrades en el Pla pertanyen al mateix Ajuntament, però també a la resta d’administracions, incloent-hi finançament europeu, així com col·laboració pública i privada. A més, és un Pla fiable, ja que totes i cadascuna de les actuacions compta amb finançament, i flexible, perquè podrà anar incorporant noves actuacions al llarg del temps”.

 

El portaveu de l’equip de govern, Andrés Campos, encarregat d’obrir l’acte de presentació, va remarcar que el Pla FICUS “és un projecte col·lectiu, que inclou a tots els torrentins i torrentines, un projecte de present, però, sobretot, és un projecte de futur. Un treball fruit de la planificació, on res està a l’atzar, i que recull les necessitats reals dels veïns i veïnes de Torrent”.

 

Així, el ‘Pla FICUS’ s’estructura en cinc línies d’actuació complementàries, que inclouen a les diferents àrees de les polítiques públiques. La primera d’elles, el ‘Pla d’Infraestructures Cíviques’, contempla les inversions orientades a la generació de nous serveis públics, polítiques verdes i de sostenibilitat i recuperació del patrimoni històric cultural. En relació a la disposició de serveis públics, en aquest apartat destaquen el nou Centre de Salut Torrent III, situat en Parc Central; la construcció del Palau de Justícia; l’habilitació del Punt d’Encontre Familiar en el nucli urbà; la implantació del servei de ressonància en el Centre d’Especialitats de Sants Patrons; l’estació de ITV que albergarà el Polígon Mes del Jutge; o la creació de l’Agència Valenciana de Seguretat Ferroviària, entre altres.

 

D’altra banda, el ‘Pla d’Infraestructures Cíviques’ també comprén la renovació de diferents espais verds de l’entorn urbà, així com l’ampliació de l’escut antiincendis del Vedat amb la instal·lació d’una nova línia de canons d’aigua (Sideinfo III) o la creació d’una nova àrea recreativa. Es troben també recollides en aquest capítol les accions de recuperació del patrimoni, amb la intervenció en alguns dels edificis més insignes de la ciutat, i tota una sèrie d’inversions en infraestructures educatives, socials i esportives, entre les quals cal destacar: la renovació del CEIP Antonio Machado i un nou edifici per a educació infantil, aules de formació homologades en el Mercat de Sant Gregori, l’edifici per a lloguer jove en la plaça de Marquesat, la recuperació del Cinema Cervantes o la rehabilitació del Palauet Giner-Cortina.

 

El “Pla d’Impuls Urbà” és el segon dels elements que configuren aquest document i integra les principals intervencions en matèria d’urbanització i renovació de l’entorn urbà amb el nou barri de Parc Central III, la finalització de les urbanitzacions de l'Alter, Camí Reial i Nucli Antic, i la implementació de polítiques de mobilitat actives, amb especial incidència en matèria de seguretat viària amb les noves rotondes del Mas del Jutge o el carrer Lepant, la renovació de les passarel·les per als vianants i la connexió amb el corredor comarcal amb el nou pont del Safranar.

 

Així mateix, l’Ajuntament de Torrent ultima els preparatius per a posar en marxa dos dels elements centrals de l’estratègia d’inversions 2022-2025, l’objectiu de les quals és renovar les vies públiques i millorar l’accessibilitat dels espais per als vianants: el ‘Pla 200.000’ i el ‘Pla 10k’. D’aquesta manera, en els pròxims dies s’escometrà la repavimentació de 200.000 metres quadrats en cinquanta punts del nucli urbà i urbanitzacions perifèriques com El Vedat, Monte Real o Tros Alt, juntament amb la construcció i renovació de 10 quilòmetres d’espais de trànsit per als vianants en trenta punts de la ciutat.

 

Finalment, el “Pla d’espais urbans d’estacionament” contempla la generació de nous espais d’aparcament de caràcter dissuasiu i la intervenció de les àrees municipals d’estacionament subterrani, amb la finalitat de descongestionar les vies públiques i garantir un trànsit adequat, seguint amb els objectius de desenvolupament sostenible marcats pel consistori. Altres projectes importants que milloraran la vida dels torrentins i torrentines seran les actuacions en matèria d’abastiment d’aigua potable i clavegueram, l’objectiu del qual és consolidar un nou model de distribució de l’aigua, destacant la construcció d’una planta desnitrificadora per al tractament d’aigües en Calicanto, un nou punt d’enganxament i subministració d’aigua potable que creuarà el bypass, l’habilitació d’una nova xarxa d’aigua potable i clavegueram a la urbanització Muntanya Bella i el Pantà.

 

En l’acte es va fer lliurament a les persones assistents un document que recull les actuacions inicials del Pla FICUS, el qual serà enviat en els pròxims a totes les llars de Torrent perquè la ciutadania puga conéixer de primera mà els projectes integrats en el Pla i fer un seguiment d’aquests.

 

Informa Nou Horta. Torrent

Modificat el Divendres, 23 Setembre 2022 09:23