“La idea era divulgar la nostra història i tornar al passat per mostrar com es feien les falles a inicis de segle XX”

Dimarts, 14 Març 2023 11:50 Escrit per  Publicat en Torrent-VAL Vist 56 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Entrevista a Carlos Jordán, president falla Sant Valerià, sobre el descobriment de la Falla Cambrils

 

Com va ser aquest descobriment de la falla Cambrils i com surt la iniciativa?

La Comissió d’Estudis Fallers de Torrent (Comfet) de la qual forma part el nostre faller, Aitor Sánchez, va proposar la idea de centrar l’eix vertebrador d’aquest exercici al voltant d’aquest centenari. Des de sempre la idea era que fora una cosa de totes les comissions, perquè l’aniversari del primer esbós és nostre patrimoni com a festa i com a ciutat. Així vam unir forces des de la nostra comissió, la Comfet, la Junta Local i l’Ajuntament. Un projecte comú que demostra que junts podem fer coses molt grans.

 

Que suposa aquest descobriment per al món de les falles i la cultura valenciana de Torrent?

Un gran valor històric. La primera falla es va plantar el 1900 al mateix carrer, però no sabem com era estèticament. D’aquesta falla del carrer Cambrils de 1923 sí que conservem l’esbós i sabem que el cadafal es correspon amb l’estètica i la temàtica del moment. És el primer esbós que tenim conservat, gràcies a l’hemeroteca i a revistes com “El Pensat y Fet” o “El Diario de Valencia”. Gràcies a aquestes publicacions podem celebrar aquest aniversari, l’espurna del que anys després serà la festa fallera a Torrent. Després es plantà falla al mateix carrer el 1928.

 

Quins actes s’han dut a terme durant aquesta i com ha sigut el colofó final?

Per primera vegada en la història les falles hem organitzat una programació cultural conjunta, sense competir, només per ficar en valor el nostre patrimoni. S’han fet activitats i tallers de manualitats de la maqueta i esbós de la falla per als infantils, plantà d’arbres, xarrades sobre la història de la falla, jornades d’indumentària i pentinat de l’època, concursos de dibuix, etc. El colofó va ser el 5 de març amb la recreació d’una jornada fallera dels anys vint amb la plantà al tomb de la reproducció, una traca correguda, demostracions de balls de l’època, etc.

 

Part del vostre monument era la falla que es va plantar en homenatge a la falla original, com ha sigut adaptar-la al vostre monument?

La idea era divulgar la nostra història La idea era divulgar la nostra història i tornar al passat per mostrar com es feien les falles a inicis de segle XX: tots els materials són nobles com fusta, cartó i roba, ja que els ninots es vestien. El nostre artista, Fede Alonso, s’ha implicat a tope amb el projecte. Aquesta reproducció de la falla de 1923 només serà una escena de moltes altres sorpreses que esperem que vingueu a veure. Serà una experiència immersiva, però també plena de crítica, ja que la falla ens mostrarà el passat i el present de Torrent.

 

Pots avançar que veurem de crítica aquest any al vostre monument major?

Com sempre parlar de Sant Valerià és parlar de crítica local. La falla al complet parla dels problemes reals dels torrentins: de la vida política, de les guerres preelectorals, de la brutícia que hi ha la ciutat, de la inseguretat ciutadana i com sempre, autocrítica fallera. El millor és passar-se per riure’s un estona.

 

Que diries a la gent perquè passe a veure els vostres monuments i per què?

Tot el món queda convidat a viure aquesta experiència immersiva de viatjar al Torrent de 1923, ho farem de manera didàctica amb panells explicatius i també divertida amb les escenes de la falla. Sense oblidar la nostra falla infantil, obra de Fet d’Encàrrec, que ensenyarà als xiquets de manera divertida la història d’aquest aniversari, on els nostres fallerets i representants de les comissions de Torrent han participat amb tallers de construcció tradicional de falla.