Tasta el valencià vincula l’aprenentatge de la nostra llengua amb la gastronomia


El "Voluntariat pel valencià" torna un any més a Catarroja. Es tracta de la iniciativa d’Escola Valenciana que, subvencionada per l'àrea de Normalització Lingüística de l'Ajuntament, posa en contacte a persones que desitgen aprendre a parlar valencià amb unes altres que ja coneixen la llengua autòctona i els facilitat tota una sèrie de materials necessaris per a poder millorar l’experiència.

 

“Veure reunida a tanta gent hui en la EPA per a poder aprendre la llengua amb la qual els nostres iaios i iaies van construir aquest municipi és un plaer i un senyal que els idiomes uneixen i a més són una excusa perfecta per a conéixer noves persones a través d'una activitat cultural com aquesta”, explica Jesús Monzó, alcalde de Catarroja. “El que volem amb aquest projecte és que la gent que està aprenent o practicant el valencià es llance al carrer a parlar-ho, ja que la millor forma de fer ús de la llengua i practicar-la és de manera publica, per això les parelles lingüístiques funcionen tan bé, ja que el compartir és l’essència del projecte”, explica Dolors Gimeno, regidora de Normalització Lingüistica


Després de dos anys en els quals la pandèmia ens ha impedit realitzar la camanya de manera presencial, enguany tornem a sumar parelles lingüístiques per a seguir sumant a les més de 200 que han participat en les darreres edicions.


Ara, durant les setmanes de duració del programa i de manera altruista, els voluntaris i voluntàries tindran, com a mínim, una hora a la setmana de conversa en valencià amb els i les aprenentes en un ambient relaxat i divertit, per exemple, fent una passejada o prenent un café. Una dinàmica amb la qual practicaran i milloraran el seu coneixement de l'idioma, aprenent a aplicar-lo en situacions quotidianes i reals. A més, es crearà una atmosfera distesa perfecta per a conéixer a gent, compartir experiències i desprendre's de les inseguretats habituals de parlar una nova llengua.

Una vegada més la inestimable col·laboració ciutadana ha sigut fonamental per a la detenció de la presumpta autora d'un robatori amb força.

 


Durant aquesta matinada, un veí va alertar a la Policia Local que s'estaven escoltant forts colps i soroll de cristalls trencats als voltants del carrer Jaume I. Ràpidament diferents patrulles de Policia Local que dins de les seues labors ordinàries de patrullatge, es trobaven en les proximitats del lloc van escoltar els sorolls, es van dirigir als mateixos i van sorprendre una persona en ple robatori de màquines de vending automàtic 24 hores.

 


La persona que en veure's sorpresa va emprendre la fugida a peu, va ser finalment interceptada pels agents, a qui se li va confiscar tant diferents útils habituals en els robatoris, com a diferent moneda fraccionada, presumptament relacionada amb el robatori recentment perpetrat.

En la mateixa Assemblea General Ordinària es van avaluar els projectes de l'entitat per a 2023, que comencen amb la presentació de la Càtedra PIME

  
L'Institut Empresarial de l'Horta Sud va celebrar ahir la seua Assemblea General Ordinària anual, que va servir per a renovar la Coordinadora encarregada de dirigir les accions de l'associació en els pròxims exercicis. Des d'anit, la direcció de la coordinadora de l'associació empresarial va a càrrec de l'empresari d'Alaquàs Arnau García Ferrer. Una coordinadora que continuarà comptant amb la col·laboració de diferents entitats vinculades al territori com Caixa Popular, IVEFA i la Fundació Horta Sud.


García Ferrer, gerent de Rosalesferrer, va agrair el treball realitzat per l'anterior junta en els últims anys i va sintetitzar, al costat del vicepresident executiu de l'entitat, Paco Pons, els reptes aconseguits i les línies d'actuació de l'Institut per als pròxims exercicis.


Entre aquestes línies d'actuació destaca la presentació i posada en marxa de la Càtedra c Microempreses i Pimes Horta-Sud, que tindrà lloc el dimecres 8 de febrer a Florida Universitària, entitat amb la qual l'han impulsada. A més, des de l'Institut Empresarial de l'Horta Sud estan treballant en un nou projecte per a la transformació industrial de petites empreses que prompte es farà públic.

La partida pressupostària augmenta un 8,45% respecte a les xifres aprovades en 2022.


El pressupost de 2023 ha augmentat en les principals partides d'atenció ciutadana i serveis municipals, com el manteniment de la via pública, la recollida de residus o el servei d'atenció ciutadana.

 

L’Ajuntament d’Alfafar ha aprovat en el ple de gener el pressupost per a l'any 2023 amb un increment dels comptes municipals del 8,45% fins a situar-se en 19.839.177,34 euros. Aquest pressupost ha augmentat en les principals partides d'atenció ciutadana i de serveis municipals.

 

Comparant amb l'anterior pressupost de 2022, s'observa un augment de la inversió en manteniment de la via pública de prop de 90.000 euros, en recollida de residus de 70.000 euros, en neteja viària de 90.000 euros o en servei d'atenció ciutadana de més de 25.000 euros.

 

També la despesa social, una de les potes principals de l’Ajuntament d’Alfafar, augmenta en serveis i prestacions a la ciutadania. El programa de serveis socials i promoció social augmenta un 10,65% aquest 2023, que traduït a números totals són prop de 300.000 euros. Alfafar destinarà quasi 2,9 milions d'euros a aquest programa, amb inversions clau com l'ajuda domiciliària, que augmenta un 73%, fins als més de 463.000 euros, o la introducció dels programes de conciliació familiar, amb prop de 100.000 euros d'inversió.

 

Aquest pressupost destaca un any més per la congelació d'impostos, seguint la línia de l'equip de govern que en cap dels seus 12 pressupostos ha augmentat la càrrega impositiva a les famílies, congelant-la i fins i tot rebaixant-la.

 

Durant el debat plenari, l'alcalde d'Alfafar, Juan Ramón Adsuara, va voler remarcar que el pressupost “dona resposta a les necessitats d'Alfafar, augmentant i prestant uns serveis públics de qualitat i tot això sense que supose un augment d'impostos a la ciutadania”. D'igual forma, va comentar que el pressupost “és un instrument dinàmic en constant canvi, segons les necessitats que la pròpia població manifesta en els diferents mecanismes de participació ciutadana i relació amb l'administració de què disposen”.

 

El regidor d'hisenda, Eduardo Grau, va defensar el punt presentat per la seua àrea i va remarcar “l'excel·lent gestió que ha dut a terme l'equip de govern durant aquests anys”. Grau va destacar l'augment d'inversió en serveis públics des de 2011 s'ha incrementat un “500% en manteniment de via pública, 200% en seguretat ciutadana, joventut o ocupació i comerç, i que doblega la inversió de 2011 en educació, emergència social i ajuda domiciliària”. També va incidir en el descens del deute, ja que el propi municipi haurà de pagar un 78% menys de deute que en 2011, i en les dades de desocupació, amb un descens en el mateix període del 32%.

 

Tots dos van remarcar a més que s'espera la incorporació de crèdit per a l'execució d'inversions tan necessàries com la millora del camp de futbol municipal o l'asfaltat de la via pública en el barri de Sant Jordi.

 

Aquests pressupostos van ser aprovats amb el vot a favor del Partit Popular i els vots en contra de PSOE i Compromís.

La nova pàgina oficial de la FDM millora l'experiència de l'usuari amb un disseny més modern i atractiu, tant en castellà com en valencià, que permet accedir fàcilment a la informació d'interés o realitzar tràmits de manera senzilla

 

La Fundació Esportiva Municipal de Torrent va presentar ahir el seu nou portal web en un acte celebrat en la sala d'actes de l'edifici consistorial, on es va reunir la societat torrentina per a conéixer en profunditat les novetats de la nova pàgina oficial de la FDM, que entrarà en funcionament en els pròxims dies. En aquest aspecte, la nova estructura de continguts facilita als usuaris l'accés a la informació del seu interés gràcies a un disseny més modern i atractiu, permetent-los realitzar de manera més senzilla tràmits com la compra d'entrades de la piscina municipal Parc Vedat, la inscripció als campus esportius, els processos de selecció de personal o la sol·licitud de beques i subvencions, entre altres.

 


“La nova web de la FDM Torrent estarà en constant evolució, incloent-hi nous continguts gradualment, com el portal de transparència, o ampliant la informació dels ja existents amb informació més detallada de les activitats i esdeveniments esportius”, va explicar la regidora d'Esports, Susi Ferrer, qui també va exposar que “l'objectiu a mitjà termini és oferir una àrea privada d'abonats i usuaris on puguen realitzar tots els tràmits disponibles, actualitzar les seues dades personals i consultar l'estat dels diferents serveis contractats, així com l'històric de tots ells”.

 


Una altra de les novetats del nou portal de la FDM és que els continguts es poden consultar tant en castellà com en valencià, oferint la possibilitat, a més, d'integrar altres idiomes en el futur com l'anglés. D'altra banda, el disseny adaptivo del portal permet una millor visualització tant en dispositius mòbils com en el monitor de l'ordinador, optimitzant, així, l'experiència dels usuaris.

Representants de l'Associació Empresarial de Moncada, Alfara del Patriarca, Nàquera i Bétera (AEMON) han mantingut recentment una reunió amb l'alcaldessa d'Alfara del Patriarca, Marisa Almodóvar; la regidora de Desenvolupament Local, Sonia Rodado, l'ADL de l'Ajuntament, i altres regidors del Consistori per a donar inici al procés de constitució de l'Entitat de Gestió i Modernització (EGM) al parc empresarial de la localitat. Es tracta d'una figura jurídica contemplada en la Llei 14/2018 de Gestió, Modernització i Promoció de les Àrees Empresarials de la Comunitat Valenciana, dissenyada per a impulsar la col·laboració públic-privada i millorar la qualitat de la gestió dels parcs empresarials, a més d'afavorir l'arribada d'inversions i d'assegurar incentius fiscals a les empreses, entre altres.

 

En la reunió també s'han comentat propostes d'inversions amb les ajudes de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) de cara al 2024. Des d’AEMON s'ha traslladat la necessitat d'instal·lar un circuit de càmeres de vídeo vigilància, així com la conveniència de millorar la senyalística del parc i de millorar alguns trams de voreres.

 

Des d’AEMON han valorat molt positivament la trobada, que estableix les bases “per a l'inici del procés de constitució de la EGM al parc empresarial d'Alfara del Patriarca”. “Tenim per davant uns mesos de treball en els quals hem de realitzar tots els passos necessaris per a la creació d'aquesta nova figura, que assegurarà una gestió eficaç i professional del parc”, han assegurat, i han agraït al Consistori “el seu compromís i predisposició per a començar aquest procés, que assegurarà un futur de col·laboració públic-privada necessari per a la competitivitat i l’avenir del parc empresarial d'Alfara del Patriarca”. 

 

Per la seua part, Sonia Rodado, regidora de Desenvolupament Local, ha mostrat la seua satisfacció per l'acord al qual s'ha arribat amb el fi "d'aconseguir més inversions per a les empreses del nostre municipi i fomentar el parc empresarial de la localitat".

L'Alcalde i President de Paterna Ciutat d'Empreses, Juan Antonio Sagredo i el President d'ASPANION, Jesús María González han signat hui un conveni de col·laboració per a promoure el finançament i construcció de la futura residència infantil per a xiquets/as malalts de càncer, projectada a la ciutat i valorada en 6 milions d'euros


Sagredo ha destacat que “aquest acord aferma el compromís de Paterna i de tot el seu teixit empresarial amb aquest projecte solidari, incorporant-lo a les seues pràctiques de responsabilitat social empresarial”

 

L'Associació Paterna, Ciutat d'Empreses i l'Associació de mares i pares de xiquetes i xiquets amb càncer de la Comunitat Valenciana (ASPANION) han signat un conveni de col·laboració per a implicar el teixit empresarial paternero en la creació de la Casa Assistencial per a xiquets i xiquetes amb càncer i les seues famílies, projectada a la ciutat.

 

Mitjançant aquest acord, Paterna, Ciutat d'Empreses, integrada per l'EGM Parc Tecnològic Paterna, EGM Font del Pitxer-Asivalco, Parc Empresarial Tàctica, L’Andana, Parc Científic, multipaterna, Paterna Va unir de Comerç i Paterna Gastronòmica, es compromet a involucrar a totes les empreses, comerços i establiments que la conformen, en el finançament i construcció d'aquest projecte solidari valorat en 6 milions d'euros.

 

L'Alcalde de Paterna i President de l'Associació, Juan Antonio Sagredo i el President d'ASPANION, Jesús María González han subscrit hui el conveni durant la celebració de la Junta de Paterna, Ciutat d'Empreses, que ha tingut lloc en el saló de plens del consistori i que ha comptat amb l'assistència de representants de totes les entitats que integren Paterna, Ciutat d'Empreses així com del President de l'Associació d'Amics del Camí de Paterna i de Cors Solidaris, Jesús Fernández.


El primer edil, que ha reiterat el seu orgull perquè la ciutat puga acollir aquest projecte, ha destacat que “aquest acord aferma el compromís de Paterna i de tot el seu teixit empresarial amb aquest projecte solidari, incorporant-lo a les seues pràctiques de responsabilitat social empresarial”.

 

La Casa Assistencial per a xiquets i xiquetes amb càncer i les seues famílies s'alçarà sobre una parcel·la municipal situada al costat de l'Auditori de 749 metres quadrats i valorada en 711.500 euros que l'Ajuntament ha cedit a ASPANION.

 

La futura residència comptarà amb 16 habitacions amb bany adaptat, una planta lúdica i oficines administratives, en les quals s'oferirà assistència de tota mena.

 

La seua construcció, així com el mobiliari projectat, s'ha pressupostat en prop de 6 milions d'euros, que s'obtindran a través d'una campanya de donacions i recaptació solidària en la qual s'emmarca l'acord de col·laboració subscrit hui.

La lliga d'improvisació prossegueix amb un nou i divertit duel en el Casino


L'Estació acull l'exposició Temps de Jocs, oberta divendres i dissabte


La Ruta del Clima mostrarà les solucions aplicades en el municipi per a pal·liar el canvi climàtic


Quart de Poblet es disposa a viure un nou cap de setmana ple d'activitats per a combatre el fred i amb diversitat d'opcions per a relaxar-se, gaudir i aprendre. Per als qui vulguen practicar idiomes, hui es formaran les parelles i els grups lingüístics d'una nova edició del VoluntariatpelValencià per a facilitar l'aprenentatge de la llengua valenciana. La trobada es produirà aquesta vesprada, a les 18.00 hores, en la sala d'actes de la Casa de la Cultura. Així mateix, la Casa de Joventut Amagatall ha organitzat tallers de conversa en anglés o francés, els dijous a les 18.00 hores, amb inscripció prèvia.


Per als i les joves que s'atrevisquen a llançar-se a cantar, la Casa de Joventut ha preparat un divertit karaoke per a demà divendres a la vesprada. Aqueixa mateixa jornada, i de 17.00 a 20.30 hores, les persones que desitgen donar sang podran fer-ho en el centre intergeneracionalTrenquemBarreres.


D'altra banda, la lliga de teatre d'improvisació enfrontarà aquesta setmana als equips Laboratori Impro contra Onofrenéticos. Riures garantits i enginy a dolls en una cita que se celebrarà, de nou, a les 20.00 hores, en el Centre Cultural El Casino.


En commemoració del Dia Mundial per la Reducció d'Emissions de CO₂, el dissabte 28, l'àrea de Medi Ambient ha organitzat la Ruta del Clima, en la qual es coneixerà de primera mà aquelles accions realitzades en el municipi per a frenar els efectes del canvi climàtic. El recorregut començarà en l'antiga estació de Renfe, a les 10.30 hores, i finalitzarà en els horts de l'Animeta, on s'oferirà una degustació de productes. Per a inscriure's cal enviar un correu a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.


Per part seua, el cicle de presentacions falleres continua, i en aquesta ocasió, serà la posada de llarg de la Fallera Major Infantil de la comissió Luz Casanova-Pare Espasa, el diumenge, a les 11.00 hores, a l'auditori Vaig moldre de Vila.


Quant a exposicions, encara es pot visitar "Temps de jocs", amb joguets antics procedents de la col·lecció de Museu Virtual estarà oberta el divendres a la vesprada i el dissabte al matí en l'antiga estació de Renfe L'Estació. Aquest espai estarà obert de 17.00 a 20.00 hores el divendres i el dissabte, de 10.00 a 14.00 hores, per a oferir informació turística i d'interés a qui ho desitge.

Pàgina 1 de 2773