La Diputació de València, a través de la seua marca València Turisme, va presentar ahir en la Feria Internacional del Turismo FITUR 2022 el programa ‘Fem poble’, una iniciativa turística que es durà a terme en 50 municipis i 4 mancomunitats de territoris en risc extrem de despoblació.

 

L'objectiu d'este pla és la creació de productes turístics que dinamitzen les economies d'estos municipis, així com la col·laboració i suport tècnic perquè els propis ajuntaments puguen dissenyar de manera autònoma les seues iniciatives amb el suport de la Diputació.

 

Així ho va anunciar el president Toni Gaspar durant la celebració del dia de la província de València en FITUR 2022, on va incidir en que “el treball coordinat que s'ha fet durant el temps de pandèmia permet afrontar el període de recuperació amb fortalesa i garanties, gràcies a la col·laboració amb altres institucions i empreses del sector privat”.

 

En eixe sentit, el diputat de Turisme, Jordi Mayor, va incidir en el concepte de “vacuna emocional” que suposa la recuperació gradual del turisme després de l'esclat de la crisi sanitària, i va vaticinar que “este any 2022 pot ser el definitiu per a recuperar les xifres de visitants que teníem abans de l'aparició de la COVID, una cosa que als grans municipis turístics ja va estar a punt d'ocórrer en 2021, quan encara hi havia moltes restriccions; el que dona una idea del potencial turístic de la província de València”.

 

Toni Gaspar i Jordi Mayor van coincidir a afirmar que la fira internacional és “una magnífica oportunitat, no sols per a mostrar els atractius turístics del nostre territori, sinó també com escenari ideal per a mantindre reunions de treball amb els municipis, que servixen per a afermar els projectes existents i dissenyar noves vies d'acció conjuntes, com el programa Fem poble”.

 

Art urbà junt amb la Fundación Valencia CF

Toni Gaspar va presentar també, amb el director general de la Fundación Valencia CF, Teo Swe Wei, la Ruta d'art urbà València CF, que contempla la “creació d'un museu viu i a l'aire lliure” exhibint grans murals artístics dels jugadors del València CF als pobles on van nàixer, van créixer o els van veure fer els seus primers passos en el món de la pilota”.

 

L'elaboració d'estos murals de gran format serà a càrrec d'artistes especialitzats en “street art”, i estaran dedicats als rostres dels jugadors més importants de la història del club de Mestalla.

 

Reunions amb representants municipals

Durant la primera jornada de la Fira, el president de la Diputació i el diputat de Turisme van mantindre diferents reunions de treball amb alcaldes, alcaldesses, regidors i tècnics de turisme dels municipis representats sota el paraigua de València Turisme, la marca de la institució provincial.

 

Durant estes trobades, a més d'analitzar les claus de la campanya turística per a enguany, es van analitzar possibles vies de col·laboració conjuntes, especialment a través del Fons de Cooperació per a municipis turístics: un pla que distribuirà vora dos milions d'euros entre els 101 municipis valencians catalogats com a turístics, en el marc del Fons de Cooperació Municipal en el qual participa la Generalitat junt amb les diputacions de València i Castelló.

 

Així, president i diputat es van reunir amb representants de Gandia, Cullera, Sagunt, Canet d'en Berenguer, Oliva, Tavernes de la Valldigna, Bunyol i Riba-roja de Túria.

 

Col·laboració amb Visit València i Spain Oficina de congressos

L'estratègia turística de la Diputació passa també per la col·laboració amb altres administracions com l'Ajuntament de València. En eixe sentit, Toni Gaspar i Jordi Mayor van mantindre una trobada amb el regidor Emiliano García, i el director i el Cap de Promoció de la fundació Visit València.

 

Sobre la taula, assumptes com la col·laboració de la Diputació en esdeveniments com la gala dels Goya, els Gay games o el congrés Aviadev; després de l'èxit d'altres cites en les quals s'ha treballat de manera conjunta, com la recent celebració de la gal·la Michelín.

 

Turisme de negocis

La Feria Internacional de Turismo també ha sigut escenari per a avançar en la integració de la Diputació de València i l'Ajuntament de Cullera en Spain Convention Bureau (SCB), una xarxa d'entitats locals que oferix espais i serveis per a la celebració de congressos, reunions i trobades professionals; el que es coneix com a turisme MICE.

 

Durant esta trobada, el president Gaspar i el diputat de Turisme es van reunir en l'estand de València Turisme amb Augusto Hidalgo, president del SCB i alcalde de Las Palmas de Gran Canaria; Marta Morán, tècnic SCB; Debora Marí, regidora de Turisme de Cullera; i Camille Poret, gerent de Turisme Cullera.

 

L'Ajuntament d'Alfara del Patriarca ha iniciat en gener els primers tallers de l’any ‘Escola-Ajuntament’. Una iniciativa que porta a terme la regidoria d'Educació, dins del programa d’Infància i Adolescència de la població.


El projecte consta de diverses sessions en els centres educatius on des de l’àmbit artístic es treballa transversalment els drets de la infància, el seu creixement personal, així com la identitat tant del poble com de les persones que formen part. Els tallers es desenvolupen dins de l’escola, baix l’epígraf “Cultura quilòmetre 0”, i per una banda s’elabora un autoretrat d'identitats des de la videocreació, i per altra, visions de la població a través de la fotografia.


“Amb les creacions realitzades, aquest any s’organitzarà una exposició al mes de juny on el poble podrà veure la visió que tenen els nostres menuts de les persones que formen part d’Alfara del Patriarca i el seu entorn”, explica Jaume Martínez, regidor d’Educació. Aquestes activitats tenen caràcter formatiu, didàctic i finalitat artística, i en ells es fomenta la solidaritat, creativitat i desenvolupament personal.


Aquesta iniciativa educativa pren l'audiovisual i la fotografia com a eix de reflexions, pensaments i sabers, desenvolupant aptituds creatives i socials a través de dinàmiques individuals i de grup. El que es proposa a les escoles és una experiència creativa transversal per a tornar visible l'organisme viu del seu entorn sociocultural a través de nous patrons d'interpretació i models de narrar. “Volem que els nostres xiquets i xiquets se senten part del seu poble, coneguen les seues arrels i donar eixida a les seues inquietuds artístiques i de comunicació”, argumenta Martínez.

 

Informa Nou Horta. Alfara del Patriarca

Museros ha rebut aquest matí el bus itinerant de Labora, el servei públic valencià d'ocupació, que romandrà en el municipi hui, dijous 20 de gener, i demà, divendres 21, en horari de 10 a 18 hores en l'avinguda País Valencià número 17.

 

Aquest punt mòbil tràfic d'acostar les oficines de Labora a tota la ciutadania, independentment del seu lloc de residència, i ofereix els mateixos serveis.

 

Cristina Civera, alcaldessa de Museros, que ha visitat el bus per a veure el seu funcionament al costat del regidor Juan Carrión, comenta que “el servei Labora sempre ha sigut una eina essencial per a les oportunitats laborals dels nostres veïns i veïnes, i ara que s'ha posat en marxa el punt mòbil la ciutadania de Museros el tindrà més a prop i li resultarà més còmode fer les seues gestions”.

 

Durant aquests dies, el bus es dedicarà a informar, divulgar i assessorar la ciutadania sobre els serveis d'inserció laboral. Les persones en desocupació podran aprofitar per a buscar ofertes de treball, conéixer l'app GVA Jobs o apuntar-se al Sistema Nacional de Garantia Juvenil entre altres coses. I les persones ocupades també podran acostar-se a realitzar consultes, gestions i conéixer l'app GVA PuntLabora.

 

Aquest punt mòbil de Labora està recorrent la comarca de l'Horta Nord des del 7 de gener fins a l'11 de febrer.

 

Informa Nou Horta. Museros

Un any més l'Ajuntament de Torrent, en el seu afany per promocionar i reconéixer el talent literari local, ha donat a conéixer les persones guardonades en els ‘Premis Literaris Ciutat de Torrent’, impulsats anualment per l'Oficina de Promoció i Ús del Valencià per a promoure l'escriptura en la nostra llengua i ajudar al desenvolupament dels autors i autores participants. El Saló de Plens del consistori ha acollit l'acte de lliurament, que ha comptat amb l'assistència de l'Alcalde Jesús Ros i altres membres de la Corporació Municipal.

 

La regidora d'Educació, Patricia Sáez, ha destacat “la importància de normalitzar i promoure la literatura en valencià, de manera que els escriptors i escriptores en la nostra llengua tinguen una possibilitat més per a publicar i editar les seues obres”.

 

Així, el guanyador del XII Premi de Poesia, Jesús Girón Araque, ha rebut un xec per valor de 3.000 euros pel seu poema ‘Prèclum’; mentre la vencedora del XIX Premi de Narrativa Juvenil, Mª Magdalena Añón Espert, ha sigut guardonada amb 12.000 euros per la seua obra ‘Otranto’. Igualment, Maurici Belmonte Monar ha sigut premiat amb 1.800 euros per haver aconseguit la final en la categoria de Narrativa Juvenil amb ‘Seràs la Moma’.

 

A més de la dotació econòmica, les obres premiades seran editades per l'editorial Tabarca Llibres, que també assumeix el cost del premi finalista de narrativa i el premi de poesia. Així mateix, l'Ajuntament de Torrent es fa càrrec del pagament de part del primer premi amb un import total de 10.000 euros, que completa la Caixa Rural Torrent amb 2.000 euros com a entitat col·laboradora.

 

Edició rere edició, els ‘Premis Literaris Ciutat de Torrent’ han adquirit un major prestigi gràcies a la qualitat i categoria de les obres premiades, erigint-se com un dels grans referents de la literatura en valencià a la Comunitat Valenciana i, en conseqüència, com un dels certàmens més dotats econòmicament.

 

Informa Nou Horta. Torrent

L’Ajuntament d’Alfafar, després de l’aprovació dels pressupostos generals per a l’exercici de l’any 2022, estalviarà una suma total de 664.988,31 euros que la ciutadania del municipi deixarà de pagar. Esta quantia es deu a l’aprovació de la bonificació del 95% de l’impost de plusvàlues en cas de defunció.

 

Això suposa un avanç en l’àmbit fiscal que se suma a la disminució progressiva durant els últims 11 exercicis dels impostos locals. Així mateix, s’han congelat els impostos per tercer any consecutiu.

 

A més de la bonificació de la plusvàlua, l’Ajuntament d’Alfafar bonifica altres impostos com l’IBI. Poden beneficiar-se d’esta bonificació les famílies nombroses, així com els edificis històrics en els quals acomplesquen la seua activitat associacions o entitats reconegudes com BIC que treballen per a mantenir i preservar la cultura i les tradicions.

 

Un altre impost que compta amb bonificació és el IVTM, l’impost de vehicles. Aquelles persones amb mobilitat reduïda veuen també bonificada esta taxa del seu transport personal habitual. Amb l’objectiu de fomentar la sostenibilitat en el municipi, Alfafar compta també amb bonificació en l’impost en vehicles híbrids i elèctrics.

 

A més de veure’s beneficiats per les bonificacions, la ciutadania també comptarà amb una sèrie d’ajudes i convenis per a millorar la vida de les persones.

 

En total es destinaran més de 2,6 milions d’euros en ajudes, subvencions, convenis i acords amb entitats o empreses de gestió de serveis. Entre altres, s’han pressupostat més de 650.000 euros destinats a ajudes d’emergència social, domiciliària, dependència i atenció primària bàsica i familiar de serveis socials. A estes ajudes directes se sumen les ajudes a la despesa d’habitatge per a persones majors de 65 anys amb pocs recursos.

 

En l’àmbit infantil, el consistori llançarà una un xec de benvinguda per a nounats, amb un valor de 200 euros, i un lot de productes de comerç local per a fomentar la natalitat.

 

Amb l’objectiu de millorar la conciliació familiar i prestar millor servei des dels centres escolars s’ampliarà el servei de escola matinera. A més, s’ampliarà el programa d’activitats extraescolars, es donarà continuïtat al bo escolar per a les famílies d’Alfafar, i es convocaran de nou les ajudes al transport per a joves que cursen estudis superiors.

 

Les entitats socials, cooperatives i ONG, així com les entitats, associacions i clubs del municipi comptaran amb una sèrie d’ajudes que sumen en total quasi mig milió d’euros.

 

L’Ajuntament d’Alfafar reforça amb estos pressupostos el seu compromís amb les persones que formen part del municipi, en una aposta pel creixement individual i col·lectiu.

 

Informa Nou Horta. Alfafar

L'Ajuntament de Paterna, a través dels Serveis Esportius Municipals, ha organitzat una nova convocatòria dels cursos de baptisme de busseig que tan bon acolliment han tingut sempre en edicions anteriors.

 

En total, seran quatre les jornades que se celebraran i que tindran lloc els dies 30 de gener, 27 de març i 24 d'abril en la Piscina Climatitzada Municipal i el 27 de febrer en la Piscina Climatitzada de La Canyada.

 

Tal com ha destacat el Tinent d'Alcalde de Cultura de l'Esforç i Modernització, José Manuel Mora “l'activitat estarà subjecta als protocols anti-covid recomanats per les autoritats sanitàries i entre altres normes, a més de limitar el nombre de participants, serà obligatori l'ús de màscara en tot moment, excepte en el de la immersió i mantindre la distància de seguretat interpersonal”.

 

Durant aquestes classes, un professor guiarà als participants en el ritu d'iniciació al busseig, perquè aprenguen a usar i manejar l'equip i a respirar sota l'aigua, així com les normes de seguretat en la pràctica aquest esport.

 

Tota la informació sobre aquesta nova edició dels Baptismes de Busseig està disponible en https://www.paterna.es/images/pdf/deportes/2022/bautismo-buceo-22-redes.jpg.

 

Informa Nou Horta. Paterna

 

L’Escola de Feminisme de Catarroja ha iniciat un nou curs d’una llarga trajectòria portant les diferents vessant del feminisme mitjançant una sèrie de xarrades amb professionals d’alt nivell. La persona encarregada d’obrir el nou curs ha sigut l’antropòloga i conferenciant, Yayo Herrero, una referent i activista dins del món de l’ecofeminisme, que ens ha acostat, al Teatre Auditori la seua xarrada “Miradas ecofeministas para revertir la guerra contra la vida”.


Beatriz Sierra, regidora de Igualtat de l'Ajuntament de Catarroja s'ha mostrat molt satisfeta amb l'acolliment en l’inici de curs de L’Escola de Feminisme 2022. “La nostra aposta és continuar treballant per la Igualtat, atraient les mirades de les catarrogines i catarrogins cap a esdeveniments com aquest que ens ofereixen espais de diàleg i de debat amb ponents de gran importància en l'àmbit local i nacional. Durant els pròxims mesos seguirem amb la nostra oferta de continguts en matèria d'Igualtat per a continuar millorant la nostra societat en aquests temps tan complicats”.


Aquesta proposta està plenament consolidada dins de la programació en matèria d’Igualtat a Catarroja. Pel Teatre Auditori han desfilat les professionals més destacades en el seu camp i, fins i tot, no va parar durant el confinament de 2020, emetent-se pel canal de Youtube municipal amb un gran seguiment. Per aquest motiu, totes les conferències de l’Escola de Feminisme seran gravades per a ser posteriorment emeses pels canals municipals.

 

Informa Nou Horta. Catarroja

La Regidoria d’Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat de Paiporta ha obtingut 124.000 euros de subvenció de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica per al desplegament del seu Pla Municipal de l’Arbrat. El projecte de Paiporta ha obtingut la millor qualificació tècnica entre els municipis que s’han presentat a aquesta línia de subvencions d’àmbit autonòmic, orientades a la lluita contra el canvi climàtic i per la sostenibilitat i l’eficiència energètica.


Per a la regidora d’Urbanisme, Marian Val, «es tracta d’un reconeixement a la bona planificació i el treball seriós que s’ha fet des de l’Ajuntament i des de l’Àrea de Medi Ambient al llarg dels últims anys, i que ha tingut com a objectiu cuidar, augmentar i millorar la massa arbòria de Paiporta» a través d’un document tècnic, el Pla de l’Arbrat, «complet, exhaustiu i ajustat a la realitat del poble».


La subvenció obtinguda de banda de la Conselleria d’Agricultura es pot destinar a actuacions ja realitzades al 2021, com és la millora dels escocells i el canvi d’arbres al carrer José Capuz, o la millora dels escocells del sector 2, i per a altres previstes per a 2022.
«Tenim un objectiu primordial, i és incrementar la massa verda als carrers i places de Paiporta, sempre des d’un punt de vista sostenible i racional; plantar arbres allà on es puga, de manera que oferisquen tots els beneficis que tenen per al confort de la ciutadania, i també per una qüestió d’estètica, d’eficiència, de sostenibilitat i de lluita contra el canvi climàtic», ha afegit la regidora, Marian Val.


El Pla Municipal de l’Arbrat de Paiporta, disponible al web paiporta.es/arbrat, traça les línies d’actuació en la gestió arbòria de Paiporta per als pròxims 25 anys. Suposa un canvi de paradigma en la gestió de l’arbrat viari i fou aprovat per unanimitat i a proposta de la Regidoria d’Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat al 2020.


El document suposa, a més, un diagnòstic exhaustiu de l’estat actual dels arbres de carrer, un anàlisi previ que aborda la situació de 1.898 unitats de 45 espècies diferents a 224 trams de 162 carrers de la localitat.


Canvi radical
Les conclusions principals són que, tot i que els carrers del poble tenen una superfície verda notable, es podrien maximitzar els beneficis que aporten els arbres amb una tria més adient d’espècies, tant per a plantar nous exemplars com per a substituir-ne els actuals, i s’ha de fer un canvi radical amb noves directrius, tant de poda com de la manera de plantar, amb escocells que garantisquen el desenvolupament normal de la planta des del principi.


Del diagnòstic inicial de l’estat dels vials, destaca la presència massiva de tarongers amargs i aligustre, espècies que requereixen de molts recursos i no aporten els beneficis que s’esperen de l’arbrat viari, com és l’ombra en èpoques de calor. El Pla preveu una substitució massiva d’aquestes espècie per altres més adaptades a les necessitats dels carrers.


Tot i això, el principal inconvenient que presenten els carrers de Paiporta són les voreres massa estretes. El text conclou que, per a augmentar la superfície verda arbòria del poble, caldrà baixar els arbres a l’altura de l’asfalt.


El pla és un document per al llarg termini, però també preveu actuacions immediates amb les noves directrius a punts concrets del poble, com són les vies d’accés per les carreteres de Benetússer, Picanya i Albal, l’avinguda Francesc Ciscar i els carrers Santa Anna, Sant Antoni i Colombicultura.

 

Informa Nou Horta. Paiporta

Pàgina 1 de 2320