Què cal tindre en compte per a usar adequadament l'aire condicionat

Divendres, 10 Juliol 2020 12:33 Escrit per  Puntronic Publicat en Ciència i tecnologia Vist 279 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

L'estiu ja és ací i la calor s'ha posat d'acord amb el calendari i ens ha portat temperatures que sobrepassen els 40 graus en molts llocs de la nostra geografia. Naturalment, l'aire condicionat s'ha convertit en protagonista i els qui no l'han posat en marxa ja, o no disposen d'ell, es preparen per a gaudir-ho.

 

Com quasi tot el que envolta al coronavirus, que aquest sí que és el gran protagonista en aquests dies i aquests mesos, hi ha informacions contradictòries. Sorgeix una i immediatament, apareix la contrària. I l'aire condicionat no podia ser alié a la polèmica. No obstant això experts científics i també els experts de www.puntronic.com, coincideixen que el virus ni es genera ni es reprodueix dins dels aparells d'aire condicionat, per la qual cosa no pot eixir d'ells. Però, i si hi ha algú a l'habitació que està contagiat, pot contagiar als altres per l'aire condicionat? La resposta és que el risc de contagi no es veu incrementat pel seu ús, cal prendre les precaucions que ja es prenien sense tindre posat l'aire condicionat, i que tots ja sabem, ventilar les habitacions durant uns 10 minuts diverses vegades durant el dia per a renovar l'aire de l'estada.

 

En tot cas l'elecció d'un aparell d'aire condicionat i el seu ús racional no ha d'estar condicionat per suposats riscos amb el virus. Els experts de Puntronic.com donen algunes consideracions generals i consells per a la seua compra, per al seu ús intel·ligent i per a l'estalvi energètic:

 

1. Triar l'equip adequat
No sols és qüestió de la grandària de l'habitació, també influeix la climatologia del lloc, l'orientació de l'espai a climatitzar, el seu grau d'aïllament, etc. Cal parar atenció a l'etiqueta energètica de l'aparell, hi ha alguns que consumeixen fins a un 60% més d'electricitat que un altre amb les mateixes prestacions. La lletra A, acompanyada de "+" i el color verd, són indicatius d'un aparell eficient energèticament. Adquirir un electrodomèstic eficient, amb un indicatiu A+++, suposa un estalvi d'un 40% en el consum d'energia. La majoria dels aparells estan ara equipats amb una manera "eco" que permet elevar la temperatura de referència a l'estiu i baixa a l'hivern, la qual cosa permet estalviar energia. L'equip ha de comptar amb unes 100 frigories per metre quadrat.

 

2. Silenciosos i nets
Els equips amb tecnologia "invertir" estalvien una gran quantitat d'energia, ja que la velocitat del compressor disminueix a mesura que s'aconsegueix la temperatura desitjada. Cal fixar-se en el nivell de potència sonora, sobretot, si l'aparell es troba en el dormitori. El nivell de sonoritat està reflectit en una etiqueta i no es recomana que supere els 24 decibels.

 

3. Regular bé la temperatura
Sol caure's en l'error de marcar una temperatura més baixa de la desitjada perquè l'estada es refrede abans, sense contar que cada grau menys de temperatura suposa un 8% més de factura. En condicions normals la temperatura interior hauria d'estar entre 22 i 25 graus i mai més de 10 graus de diferència amb la temperatura exterior. A l'hivern, la temperatura de confort està entorn dels 20°.

 

4. Un bon manteniment
Els filtres, les bobines i les aletes d'un condicionador d'aire requereixen un manteniment regular perquè la unitat funcione de manera efectiva i eficient durant els seus anys de servei. Descurar el manteniment necessari assegura una disminució constant en el rendiment de l'aire condicionat, mentre que l'ús d'energia augmenta constantment. La tasca de manteniment més important que garantirà l'eficiència de l'aire condicionat és reemplaçar o netejar els seus filtres de manera rutinària. Els filtres bruts i obstruïts bloquegen el flux d'aire normal i redueixen significativament l'eficiència del sistema. Filtres nets són molt recomanables per a persones amb al·lèrgia o asma. A més, són antibacterianes i eliminen les males olors. La bobina de l'evaporador del condicionador d'aire i la bobina del condensador acumulen brutícia durant els seus mesos i anys de servei. Un filtre net evita que la bobina de l'evaporador s'embrute ràpidament. Les aletes d'alumini en les bobines de l'evaporador i del condensador es dobleguen fàcilment i poden bloquejar el flux d'aire a través de la bobina. Els majoristes d'aire condicionat venen una eina anomenada "pinta d'aletes" que les retornarà a la seua condició quasi original.

 

5. Ventilar l'habitació
Encara que per a aconseguir el millor rendiment s'aconsella tindre tancades les finestres, i fins i tot en alguns hotels es talla l'aire condicionat quan s'obri la finestra o la porta a la terrassa, en realitat per a la salut i per a un millor aprofitament de l'aire condicionat, és aconsellable obrir les finestres i deixar que entre l'aire net de l'exterior, encara que siga una cosa calenta, especialment en les primeres hores del dia o a la nit, alguna cosa que també vindrà bé en el cas que hi haja algun virus solt. Naturalment, en aqueix temps caldrà tindre apagat l'aire, perquè seria un desaprofitament d'energia.

 

6. Usar un ventilador de sostre
Un ventilador de sostre, a més de ser un grat element decoratiu, és un excel·lent electrodomèstic per a ajudar un aire condicionat a refredar una habitació perquè permet que circule l'aire fred. Això significa que la unitat d'aire condicionat no haurà de treballar de valent per a arribar als extrems de l'habitació en la qual es troba. Això fa que el refrigerat siga molt més ràpid i més llarg, permetent donar-li descansos periòdics a l'aire condicionat i estalviant diners en el procés. També poden utilitzar-se tendals i persianes per a evitar que la calor penetre a la casa.

 

7. Orientar correctament el flux de l'aire
A diferència del que molta gent pensa el flux d'aire fred no cal orientar-lo directament sobre les persones, és molt més eficient orientar-ho al sostre, ja que l'aire fred, per la diferència de densitat amb el calent baixarà distribuint-se molt millor per la sala.

 

8. No usar-ho a la nit
O, almenys programar-ho perquè s'apague quan s'està adormit. L'aire fred a la nit pot causar malalties sense donar-se un compte, ja que es ressequen les mucoses dels ulls, gola, nas i s'entumeixen les articulacions, i, una vegada adormit i temperatura del cos sol baixar així que no es fa tan necessari.

 

En defensa de l'aire condicionat

Encara que alguns acusen els aparells d'aire condicionat de tindre influència sobre el canvi climàtic, la contaminació de l'aire i la pobresa energètica, uns altres creuen que el dret a l'aire condicionat és moralment just i completament assolible. Cal no oblidar que l'aire condicionat lluita contra la calor i que la calor és un perillós enemic. Cada any hi ha milers de morts per l'excés de calor, especialment, com sempre, entre les persones majors. I no sols en països del Tercer Món o en els més tropicals, en dates no tan llunyanes –2003– Europa va registrar ni més ni menys que 35.000 morts per la calor (alguns l'eleven a 70.000), només a França la xifra oficial es va establir en 14.802. De tots els desastres naturals, les onades de calor són les més mortals, causant més víctimes que inundacions, huracans o terratrémols.

Modificat el Divendres, 10 Juliol 2020 12:35