Serà Horta Sud 2030 presenta un informe amb propostes d’enfortiment de l’associacionisme com a “servei comunitari essencial”

Dijous, 07 Juliol 2022 12:17 Escrit per  Fundació Horta Sud Publicat en Comarca-VAL Vist 169 vegades
Valora la notícia
(1 Voto)

Serà Horta Sud 2030, l’aliança per a la reconstrucció comarcal de l’Horta Sud impulsada per teixit associatiu, institucions públiques, empreses i universitats, ha fet públic hui l’informe Serà Participació on, arreplegant les propostes consensuades en jornades de debat, planteja propostes concretes d’actuació per a les diverses institucions públiques competents. Així mateix, des de Serà Horta Sud 2030 han aprofitat per valorar els avanços ocorreguts en el darrer any.


L’aliança Serà Horta Sud 2030 ha fet públic aquest matí l’informe ‘Serà Participació’, on s’analitza l’estat de l’associacionisme a la comarca de l’Horta Sud i el paper dels diversos municipis que la integren en la preservació i l’enfortiment de les entitats socials. Així mateix, l’informe presenta deu propostes d’actuació concretes per als ajuntaments, deu més per a la Direcció General de Participació Ciutadana, quatre per a la Diputació de València i una per a la Mancomunitat Intermunicipal de l’Horta Sud.


L’informe destaca que als municipis de l’Horta Sud hi ha, de mitjana, 102 associacions en cadascun, i que els consistoris destinen una inversió mitjana del 2,07% del pressupost municipal a les associacions. Entre els setze municipis dels quals Serà Horta Sud 2030 disposa de dades, destaca Quart de Poblet, que destina un 6,07% del pressupost a les associacions i que és el segon municipi amb major percentatge d’associacions subvencionades, un 65%. Només Aldaia subvenciona a un percentatge major d’associacions en el seu municipi, fins a un 80%, encara que amb una inversió menor, d’un 1,76% del pressupost municipal a l’associacionisme. Respecte a la inversió en associacions per habitant destaca molt per sobre de la resta Quart de Poblet, amb 73,86 € per habitant destinats al teixit associatiu. El segueixen Manises (15,92 €/hab.), Aldaia (13,11 €/hab.), Torrent (12,61 €/hab.) i Silla (10,91 €/hab.).


Com a principals propostes d’actuació, Serà Horta Sud 2030 sol·licita als ajuntaments de la comarca l’aprovació d’una declaració institucional que reconega el treball de les associacions com un “servei comunitari essencial”, que les associacions passen a formar part dels gabinets de coordinació amb els ajuntaments per a la construcció del projecte municipal, que s’aplique el principi de subsidiarietat, que es reduisca la burocràcia, que es dedique un mínim el 5% del pressupost municipal al reforç de l’acció de les associacions amb vocació de servei públic o la incorporació de clàusules a la contractació pública que prioritzen a les associacions no lucratives. Així mateix, demana a la Diputació de València que es resolguen les convocatòries de subvencions abans del 31 de març o que, si es resolen més tard, es puguen executar amb un període mínim de nou mesos, per poder garantir que les associacions tenen temps de planificar i realitzar totes les accions previstes.


Per últim, l’informe insta a la Direcció General de Participació Ciutadana a facilitar i posar a l’abast de les associacions els locals de la Generalitat que estan en desús, incrementar la partida pressupostària de les subvencions per a associacions o incorporar clàusules específiques de subsidiarietat en la contractació pública, entre altres.

 

Una valoració “positiva però no suficient”
Des de Serà Horta Sud 2030 han volgut aprofitar la presentació de l’informe sobre l’estat de l’associacionisme a la comarca metropolitana per fer balanç de la primera part de l’any, de l’estat actual del projecte i dels avanços aconseguits al territori.


El director de la Fundació Horta Sud, Julio Huerta, ha començat expressant la seua alegria pel fet que dos municipis que no havien aportat dades en 2021 -Alfafar i Sedaví- ho hagen fet enguany. Huerta ha volgut posar en valor que, amb aquestes noves incorporacions “ja són quinze dels vint municipis de l’Horta Sud els que estan implicats activament en aquest projecte conjunt de reconstrucció, validat pel Pacte Europeu pel Clima com a estratègia adequada per fer front a l’emergència climàtica” i que en un any “ha duplicat els indicadors objectius” analitzats.


En matèria de mobilitat, ha posat en valor que “molts municipis de la comarca ja treballen coordinadament” amb la Mancomunitat Horta Sud, la Diputació de València i la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat per “acabar amb els punts negres, pacificar els pobles i ciutats i plantar arbres per fer front a l’emergència climàtica i garantir vies de comunicació agradables”. Entre les actuacions realitzades ha destacat la finalització de la connexió Aldaia-Alaquàs-Torrent, el projecte de connexió del Camí Reial i el pont que connecta l’Horta Sud amb València a través del llit nou del Túria, començant a reparar “la ferida històrica que va suposar aquesta construcció”, així com la unificació tarifària i la baixada de preus en el transport públic.


Pel que fa a la transició energètica, Huerta ha destacat el “canvi de mentalitat” en la majoria d’ajuntaments de l’Horta Sud. Pel director de la Fundació Horta Sud, el pas de 7 a 13 municipis que bonifiquen l’IBI, i d’11 a 16 que bonifiquen l’ICIO, per a la instal·lació de plaques solars d’autoconsum constata que “la representació política ha entés que el canvi de model energètic és imprescindible”.


Huerta també ha valorat positivament els avanços per aconseguir un model econòmic sostenible, “encara que es tracta d’un camp on els temps d’actuació són més lents i es prompte per fer un balanç exhaustiu”. En matèria d’economia, ha remarcat que Picanya ja ha aprovat per acord en unanimitat de la junta de govern local “treballar per complir amb les propostes concretes plantejades en l’informe Serà Economia Sostenible”, i que fa menys d’un mes l’IVACE ja va resoldre una convocatòria d’ajudes per a la modernització de les àrees industrials de les comarques de l’Horta. Així mateix, valora molt positivament la incorporació del Foro Empresarial de l’Horta Sud i la Fundació Horta Sud a la comissió mixta per l’ocupació i treball conjunt amb la Mancomunitat Intermunicipal de l’Horta Sud.


Des de l’aliança Serà Horta Sud 2030 han remarcat també que, “tot i els avanços, encara queda molt camí per recórrer” i que “caldrà mantenir la col·laboració pública, associativa i empresarial i la cerca de consensos” per millorar la qualitat de vida de la ciutadania de l’Horta Sud. Per aquest motiu, han defensat la “necessitat que els ajuntaments aproven les mocions donant suport a les propostes consensuades, per demostrar que tots els agents treballem en la mateixa direcció” i que la representació política seguisca implicant-se en les taules de reconstrucció, “per on han passat ja dos Consellers, la majoria d’alcaldes i diversos alts càrrecs de Generalitat i Diputació.