Empresaris de l'Horta Sud i el catedràtic en economia Francesc Hernández reclamen una gestió adequada de l'aigua ⁣⁣

Dijous, 29 Setembre 2022 10:02 Escrit per  Fundació Horta Sud Publicat en Comarca-VAL Vist 66 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

L'Hotel Plaza d'Alaquàs va ser l'espai triat per l'empresariat de l'Horta Sud per a abordar un diàleg sobre el consum i l'aprofitament de l'aigua a la comarca metropolitana, i especialment en l'àmbit empresarial. Per això, va assistir també el doctor en economia ambiental i catedràtic en economia, Francesc Hernández, el treball de la qual té com a objectiu avançar en l'afavoriment de l'economia circular de l'aigua sense reduir la competitivitat empresarial.

 

Hernández va començar destacant la dificultat de “tractar l'aigua amb sentit comú”, a causa de la varietat de competències i regulacions, així com la necessitat de tindre en compte que en el món productiu han de quadrar els comptes, per la qual cosa “no es pot plantejar una economia circular que no vaja estretament lligada amb la competitivitat”.

 

De fet, sobre economia circular de l'aigua i competitivitat va versar la major part de la trobada. Primer, sobre els principals problemes: no hi ha incentius per a empreses i municipis per a aplicar criteris d'economia circular, l'excessiu preu de l'aigua regenerada i les dificultats de tramitació o la tarifació que afavoreix al gran consumidor i penalitza al més estalviador.

 

Es va posar també sobre la taula altra gran problemàtica respecte a la gestió de l'aigua: la pèrdua de control dels ajuntaments i les conseqüències que això comporta. Segons Hernández, a pesar que els municipis són les institucions competents en matèria d'aigua, en la majoria dels casos externalitzen el servei en empreses privades. Una externalització que es produeix, a més, entre molt poques empreses diferents, provocant una gran despersonalització del servei. A més, Hernández va destacar que, en diferents municipis, s'havia comprovat com “fins al 70% de les pèrdues en el sistema de canalització es produïen en canals de l'ajuntament”.

 

Per tot això, Hernández i l'empresariat de l'Horta Sud va acabar concloent que seria “viable i desitjable” mancomunar en l'àmbit comarcal el servei d'aigua, ja que “en l'àmbit individual (municipal) la viabilitat de costos ni té sentit, per a nivell comarcal sí que seria viable”. En aquest sentit, va afirmar Hernández, “s'està movent ja gran part d'Europa, on l'àmbit equivalent a les nostres comarques adquireix les competències i la gestió de serveis bàsics com l'aigua”.

 

Informa Nou Horta. Fundació Horta Sud

Modificat el Dijous, 29 Setembre 2022 10:05