El Museu Comarcal de l'Horta Sud presenta en primícia una exposició amb la primera referència escrita del "arròs a la valenciana" primera denominació de la paella

Dimecres, 15 Març 2023 13:13 Escrit per  Publicat en Comarca-VAL Vist 49 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

"Arròs a la valenciana per a la reina d'Espanya" presenta en primícia sis menús originals per als reis d'Espanya entre 1788 i 1789 entre els quals apareix com a plat principal l'"arròs a la valenciana" nom primigeni de la paella valenciana.

El Museu Comarcal de l'Horta Sud Josep Ferrís March va inaugurar ahir l'exposició "Arròs a la valenciana per a la reina d'Espanya", una mostra que pretén confirmar la importància que va tindre l'augment del cultiu de l'arròs en el segle XVIII i que exhibirà en primícia sis menús reals originals, manuscrits pel Marqués de Camp-Villar, escrits entre 1788 a 1789, en els quals apareix com a plat principal l'"arròs a la valenciana" i que signifiquen la primera referència escrita al nom primigeni de la paella valenciana.

La mostra, que podrà visitar-se de manera gratuïta fins al pròxim cinc d'abril en el Museu Comarcal de l'Horta Sud a Torrent, pretén confirmar la importància i evolució que va tindre l'augment del cultiu de l'arròs en el segle XVIII i com es va convertir del manteniment bàsic i diari per a les classes més necessitades de la societat valenciana, a una de les viandes preferida per la taula més important del món, la de la reina María Luisa de Parma, iniciant el casticisme gastronòmic en la cort espanyola.

I és que, a través de panells informatius i vitrines en les quals es poden contemplar documents originals, l'exposició relata com l'emigració de molts valencians i valencianes a la vila de Madrid, així com el contacte de religiosos en les cuines dels convents d'Espanya i els virregnats americans, van fomentar l'inici de l'èxit internacional del llavors denominat "arròs a la valenciana" i que posteriorment denominaríem paella valenciana.

El comissari de l'exposició és Luis-Martín Ramírez fundador i titular de la Col·lecció Espínola, un dels fons més important de gravat flamenc dels segles XVI i XVII de tota Espanya. Ramírez ha participat en nombrosos projectes relacionats amb la història i és autor de dos llibres, una investigació sobre el primer director de gravat de la Reial Acadèmia de Sant Carles, l'alcorino Julian Más i Gasch i un altre sobre la història i l'origen valencià de l'orxata.

Per al comissari de l'exposició, estem parlant d'una "important troballa" que significa retrocedir 30 anys en l'última referència escrita que es tenia del "arròs a la valenciana" que era del primer quart de segle XIX. Concretament va ser en 1818 quan Francisco de Paula Martí Mora fa referència al procediment de cocció de la gramínia. "Perquè l'arròs a la valenciana isca com li fan aquells naturals, cal que coga a foc molt actiu", exposava Martí Mora en un capítol de la reedició actualitzada de l'Agricultura General d'Alonso d'Herrera.

A l'acte d'inauguració va acudir també el president del Museu Comarcal i de la Mancomunitat José Francisco Cabanes que va convidar a tots els veïns i veïnes de la comarca a visitar aquesta exposició per a conéixer una mica més sobre la nostra història. “Vull convidar a tots els veïns i veïnes de la comarca a vindre a descobrir aquesta meravellosa exposició que parla de nosaltres perquè l'arròs està dins de mostre ADN i aprofitar per a conéixer totes les meravelles que amaga el nostre museu comarcal”, va explicar.

Modificat el Dimecres, 15 Març 2023 13:14