La dona marca les noves tendències en consum en l'etapa covid: compres més sostenibles, digitals i menys individuals

Dijous, 15 Octubre 2020 15:28 Escrit per  Publicat en Comerç Vist 781 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Homes i dones no compren de la mateixa manera ni baix els mateixos valors. Són elles les que gestionen les finances a casa, i quan encapçalen la llar, consumeixen 452 euros més que els homes, prioritzant la compra de béns bàsics. També són elles les que estan liderant el canvi cap a un consum més responsable i sostenible, digital, reflexiu i menys individual. Elles s'encarreguen de la compra, cinc vegades més que els homes, i, a més, adquireixen també productes masculins per a parella, pares i fills. Així ho demostra l'Informe sobre la bretxa de gènere en el consum, presentat hui per ClosinGap i liderat per L'Oréal España, i que confirma l'existència d'una bretxa de gènere en el consum de les llars espanyoles.

 

La Covid-19 ha canviat la nostra manera de comprar, convertint en prioritaris per a la societat patrons de compra que ja ho eren amb anterioritat per a les dones. El confinament ha disparat l'ús del canal online, i ha fet guanyar posicions a la sostenibilitat i als productes ecològics. La proximitat i la rapidesa a l'hora de fer les compres també han passat a ser un requisit indispensable tant per a homes com dones, valors que, de nou, ja tenien molt presentes les dones abans de la pandèmia.

 

La dona, líder en la transició cap al consum responsable i sostenible

La dona té major consciència ambiental i adopta comportaments més sostenibles que l'home. Segons l'informe presentat hui, mentre que més del 61% de les dones espanyoles reconeixen la seua responsabilitat sobre el canvi climàtic, en els homes no arriba ni a la meitat. I li donen també més importància a la responsabilitat social de l'empresa que els homes a l'hora de decidir quins productes comprar (28% vs. 20%).

 

Entre les accions que duen a terme per a comprar de manera més sostenible, el 49,2% de les dones compren en comerç local i productes de proximitat, enfront del 39% d'homes. Altres exemples que demostren la conscienciació més gran per part d'elles són el consum de productes envasats en safata (12% elles vs. 21% ells), l'ús de bosses de plàstic (72% elles vs. 78% ells) o la compra de roba de segona mà (26,5% elles vs. 22,8% ells). Tan sols el 4% de les dones no realitza cap mesura per a reduir la seua petjada ambiental, 10% en el cas dels homes.

 

Aquesta major preocupació pel medi ambient es detecta també entre els més joves, d'entre 16 i 24 anys. Els millennials assenyalen al mateix consumidor com el principal responsable de l'emergència climàtica i mostren una gran preocupació per la petjada ambiental de les empreses.

 

"L'informe demostra com la dona està actuant com a motor en la transició cap a un consum més responsable i sostenible, dos valors a l'alça i molt necessaris en el context actual", assenyala Juan Alonso de Llomes, president i conseller delegat de L'Oréal España i membre del Board de ClosinGap. I afig: "La dona es posiciona, per tant, com un referent en l'avanç cap a l'economia circular i s'aferma com a model a seguir per a les noves generacions".

 

El consum femení: reflexiu, digital i menys individual

Les dones compren més per internet i són més omnicanal: es desplacen més per a comprar en botiga física, però també usen en major mesura internet, sent elles la majoria dels compradors online. Les diferències de gènere més destacades en l'ús del canal digital estan en la compra de roba i calçat (68,2% dones vs. 56,7% homes) i de productes d'higiene personal (55,1% vs. 39,4%).

 

Així mateix, la dona té molt més en compte el preu dels productes i serveis en la seua decisió de compra i, per a això, realitza més comparatives: en tèxtil o calçat, una dona per cada 0,81 homes busca en diverses botigues fins a trobar el millor preu. Aquest comportament s'evidencia també en l'ús del canal tradicional com a punt de recollida de productes comprats online a preu inferior. Per a elles, les ofertes i promocions online són un factor clau per a la compra (50% elles enfront del 42% ells). Per tot això, la despesa mitjana de la compra de la dona és inferior al de l'home (59,4 € vs. 68 €).

 

La bretxa de gènere en el consum és de 5.400 milions d'euros

L'informe també recull com afecta l'economia espanyola aquesta bretxa de gènere en el consum, que té un impacte econòmic de 5.424 milions d'euros, valor que s'aconseguiria si els 12,2 milions de llars encapçalades per homes que hi ha a Espanya, enfront dels 6,4 milions liderats per dones, equipararen el seu consum al de les dones. En aquest cas, el PIB espanyol en 2019 augmentaria prop de mig punt i la recaptació fiscal en 2.199 milions d'euros, considerant un IRPF del 10,5% i una cotització mitjana del 30%.

 

"De nou, comprovem com la dona, no sols supera la situació de desigualtat de la qual part, sinó que es converteix a més en el motor de canvi cap a una societat més avançada i respectuosa", afirma Marieta Jiménez, presidenta de ClosinGap i presidenta europea de Merck Healthcare.

Modificat el Dijous, 15 Octubre 2020 15:31