El dret a la desconnexió

Divendres, 16 Novembre 2018 10:41 Escrit per  Jesús Cruz Publicat en Zona Pyme Val Vist 651 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Què és el Dret a la desconnexió digital? Els treballadors tindran dret a la desconnexió digital a fi de garantir, fora del temps de treball, el respecte del seu temps de descans, permisos i vacances, així́ com de la seua intimitat personal i familiar.

A França està arreplegat des de l'1 de gener de 2017, introduïda per la coneguda com Loi Travail o Loi El Khomri, en el qual totes les companyies de més de 50 treballadors han de fixar horaris de connexió al mòbil i Internet, acordats amb la plantilla.

Aquest dret actualment no està arreplegat a Espanya com a tal, sinó amb la redacció de la nova Llei orgànica de Protecció de Dades de Caràcter Personal i Garantia dels Drets Digitals (Projecte), quan s'ha obert la porta a la regulació de la desconnexió digital i a la protecció de la intimitat dels treballadors. En aquest projecte de llei es pretén incloure l'article 20 bis a l'Estatut dels treballadors sobre Drets dels treballadors a la intimitat en relació amb l'entorn digital i a la desconnexió. Actualment, el nostre país no regula un dret del treballador a la desconnexió de la comunicació digital amb empresa o clients en el seu temps lliure específicament. No obstant això, el treballador no té per què contestar trucades o e-mails acabada la seua jornada, excepte pacte de disponibilitat o especificació per conveni remunerat econòmicament.

No obstant això, hi ha empreses que enguany han decidit regular-ho dins dels seus convenis col·lectius. És el cas del Santander i Ikea. El banc recentment ha introduït aquest dret després de la compra del Popular: “Santander reconeix el dret dels seus empleats a no respondre a correus electrònics o missatges professionals anara del seu horari de treball, ni durant els temps de descans, permisos, llicències o vacances, excepte causa de força major o circumstàncies excepcionals”, explica el conveni.

És ara quan amb la trasposició a l'ordenament jurídic espanyol del Reglament (UE) 2016/679 de 27 de Abr DOUE (Reglament General Europeu de Protecció de Dades) es pretenen introduir mesures per a reforçar la privacitat dels treballadors davant els sistemes audiovisuals o de geolocalització en el treball i garantir el dret a la desconnexió digital anara d'horari laboral.

Veieu necessària aqueixa desconnexió?

 

Jesús Cruz

Advocat

Membre Grup ACE

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 

Modificat el Divendres, 16 Novembre 2018 10:47