No hi ha necessitat de sentir "vergonya de volar": ací et mostrem com reduir la teua petjada de carboni quan voles

Dijous, 05 Setembre 2019 09:40 Escrit per  LuggageHero Publicat en Cultura i oci Vist 587 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Si l'adolescent activista mig ambiental Greta Thunberg t'inspira, Luggagehero.com t'aportarà suggeriments útils. La jove de 16 anys va viatjar recentment amb vaixell des de la seua casa a Suècia, en lloc de volar a Nova York per al Cim d'Acció Climàtica de les Nacions Unides el 23 de setembre (el Cim del Clima de la Joventut és el 21 de setembre).

 

Greta és la cara actual de "flygskam" o "vergonya de volar", un moviment en creixement a Europa i Nord Amèrica, que té com a objectiu reduir els viatges aeris, a fi de disminuir l'impacte en el medi ambient. La crema de combustible per a avions allibera gasos d'efecte d'hivernacle, com el diòxid de carboni, en l'atmosfera i els oceans de la Terra, la qual cosa fa que augmente la temperatura global.

 

Espanya ocupa el segon lloc a Europa i el cinquè en el món quant a quantitat d'emissions produïdes a través dels viatges aeris, amb un total de 20,71 milions de tones de diòxid de carboni, un augment del 21 per cent respecte a 2017. A nivell mundial es troba just darrere de Gran Bretanya i l'Índia. *

 

A nivell mundial, els vols produeixen 895 milions de tones de CO2 en 2018, mentre que els humans emeten més de 42 mil milions de tones, segons el Grup d'Acció de Transport Aeri. En general, la indústria de l'aviació és responsable d'al voltant del 2 per cent de les emissions de diòxid de carboni produïdes per l'home, segons l'Associació Internacional de Transport Aeri. Aquestes emissions poden tenir un impacte devastador en el nostre medi ambient. Amb el trànsit aeri creixent ràpidament, el mal segurament es multiplicarà. Però no és massa vesprada per a millorar la situació. Aquests són alguns consells per a reduir la teua petjada de carboni i, al mateix temps, aprofitar al màxim els teus viatges. Tingues en compte que tot pot ajudar a millorar la situació!

 

Evita els viatges curts

Per exemple, si viatges des de Madrid a Lisboa tria el transport per carretera en lloc de volar, reduirà les teues emissions de diòxid de carboni en més del 40%. La teua part d'emissions de CO2 en un vol entre les dues ciutats sumaria 109.3 quilograms, mentre que conduir suposaria 65.5 quilograms i el viatge amb tren 21.8. **

 

Si al no canviar d'avió

Volar sense parar estalvia molta energia perquè els enlairaments i l'ascens requereixen molta més energia que navegar en altitud. De fet, al voltant del 25 per cent del combustible utilitzat es consumeix durant l'enlairament. Una vegada en altitud, l'avió es torna molt més eficient en combustible. Pensa que estar canviant d'avió resulta també molt més incòmode.

 

Evitar també els vols llargs

Per a estalviar combustible, la millor longitud de vol ha de ser d'aproximadament 4,828 quilòmetres. Els vols més llargs necessiten més combustible, la qual cosa fa que l'avió siga més pesat i menys eficient, per la qual cosa la seua petjada de carboni per quilòmetre augmenta.

 

O simplement no volar

Realitzar menys vols i aprofitar a realitzar estades més llargues dels vols que es realitzen. Això aporta un benefici extra: el de conèixer millor el lloc que es visita. No es tracta d'això el viatjar?

 

Utilitza aeroports ecològics quan et siga possible

Què és un aeroport ecològic? Factors com els seus programes de reciclatge, disseny d'edificis sostenibles, reducció de la contaminació acústica i control d'emissions per a vehicles aeroportuaris. Els aeroports reconeguts pels seus esforços ambientals inclouen l'Aeroport Internacional Logan de Boston, l'Aeroport de Zurich i l'Aeroport de East Midlands a Anglaterra.

 

Tria classe econòmica

Quants més passatgers porte un avió, més eficient es torna l'ús d'energia. Un avió pot portar més passatgers si la classe business i la classe de primera permet el major espai disponible a la resta dels passatgers, per la qual cosa hi haurà menor nombre de passatgers. Aquestes seccions posades al dia, disposaran també de seients més robustos, que permetran guardar més equipatge i una major numere de facilitats per als passatgers.

 

Equipatge lleuger

Com més pesat és el teu equipatge, més pes ha de transportar l'avió i per tant menys eficient serà el seu ús d'energia. Mantingues el teu equipatge lleuger, la qual cosa et resultara a més molt més pràctic.

 

Rebutja o reutilitza el plàstic 

No uses plàstic quan estigues en l'aeroport o en l'avió. Això inclou palletes, agitadors i gots de plàstic. Si portes un plàstic en el vol, reutilitza'l. Pots fins i tot portar el teu propi menjar, d'aquesta manera podràs rebutjar totes els útils de plàstic que comporten els menjars d'avió. 

 

Patrocina a les companyies de viatges que compensen el carboni 

Alguns proveïdors de turisme compensen habitualment l'emissió de carboni. Cerca empreses que mitiguen tant l'impacte dels seus viatgers com les seues pròpies operacions comercials.

 

Inscriu-te a un pla de compensació de carboni

Els programes de compensació de carboni sense finalitats de lucre et permeten comprar una compensació de carboni equivalent a la quantitat de carboni que costa el teu vol. D'aquesta forma, pagues diners a un projecte que intenta estalviar energia i emissions en altres llocs. Alguns exemples són la plantació d'arbres i el subsidi de cuines de baix consum de combustible a Àfrica. Algunes aerolínies també s'associen amb programes de compensació de carboni. En triar un pla, pots investigar el patrocinador i on gasta els seus diners.

 

Renúncia a volar durant un any 

Maja Rosén, de Suècia, està animant a les persones a què es comprometen a deixar de volar durant un any, en el 2020. L'any passat va fundar el grup We Stay on the Ground per a reclutar companys activistes. Tothom pot participar, però el compromís nacional no es farà oficial fins que s'hagen inscrit 100,000 persones d'un país. Les campanyes actives estan en curs a Suècia, el Regne Unit, Dinamarca, Bèlgica, França, Alemanya i el Canadà.

 

Romandre en terra

Pots passar fins i tot a no volar en absolut, com ho han fet Greta i uns altres. I utilitzar un altre transport alternatiu, com a trens, autobusos, vaixells, bicicletes i cotxe (encara millor si comparteixes el viatge amb cotxe).

 

Uneix-te al moviment

Independentment de si deixes completament de volar, canvies alguns hàbits personals o no realitzes cap canvi, encara pots ajudar donant suport al medi ambient. Com per exemple donant suport a la investigació i el desenvolupament d'una aviació més ecològica, impulsar un transport públic amb major eficiència energètica i votar pels líders locals i nacionals que prioritzen el canvi climàtic. Cada cosa ajuda!

 

 

* Font de dades: Amadeus IT Group en combinació amb els factors d'emissió de l'Organització d'Aviació Civil Internacional (OACI), compilats per l'Institut de Turisme de la Universitat Griffith i interpretats per LuggageHero.

 

** Font de data: EcoPassenger, una eina de càlcul proporcionada per International Railways Union. Els càlculs per al viatge en automòbil utilitzen 1.5 passatgers, per al viatge amb tren un factor de càrrega faig una mitjana de i per als avions una utilització faig una mitjana de europea, inclosa l'arribada i eixida i els impostos en l'aeròdrom.

 

 

https://luggagehero.com 

Modificat el Dijous, 05 Setembre 2019 10:36