Els iaios, els més perjudicats en la “costa de gener”

Dimarts, 21 Gener 2020 13:39 Escrit per  thyssenkrupp Home Solutions Publicat en Economia Vist 313 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

La costa de gener és temuda per tots els espanyols, és el mes en què a més de les despeses extra que s'han fet per Nadal, hi ha pujades en gran part dels preus, taxes, tarifes...etc. Tres de cada quatre famílies espanyoles tenen serioses dificultats per a arribar a fi de mes, i al gener amb molt més motiu. I qui són els més perjudicats? Segons ha pogut comprovar la companyia líder en salvaescales www.thyssenkrupp-homesolutions.es, els més perjudicats són els iaios, ja que, encara que molts tenen una millor situació de solvència, són els que més dificultats tenen en el dia a dia, ja que són el motor de l'economia dels més joves.

 

El paper dels iaios ha canviat substancialment amb el pas dels anys, la societat, l'economia i els nous hàbits, fan que el iaio actual tinga una importància major, si cap, en la família. Són una peça fonamental en el dia a dia de tots. En la majoria dels casos aquest paper és importantíssim per motius econòmics, l'atur, la inestabilitat, la falta de conciliació laboral i la precarietat salarial, fan que molts depenguen de l'ajuda econòmica i/o logística que proporcionen els iaios, per a poder subsistir. Són moltes les famílies que depenen únicament dels ingressos que reben els iaios, per la qual cosa, no sols ajuden als pares amb la cura i l'educació dels nets, sinó que a més són base d'un manteniment econòmic fonamental.

 

El 80% de les famílies espanyoles reconeixen que els és impossible estalviar res i que sense l'ajuda dels avis no podrien fer moltes de les coses que fan. Per exemple, més del 45% de les llars no poden permetre's eixir de vacances, i més d'un 30% no pot eixir un cap de setmana d'excursió o anar a un espectacle, cinema o qualsevol classe d'oci.

 

El motiu fonamental que ha provocat que els iaios tinguen un major paper en la família és l'economia. Ja siga per la dependència dels seus ingressos o per la cerca dels mateixos per part dels pares, totes dues opcions donen com a resultat una major dedicació dels iaios als nets, que aconsegueixen, a canvi, crear un vincle major amb els seus iaios i aprendre d'ells. Tot això porta a un canvi dràstic, en els últims anys, en el model de família i dels rols que exerceix cada membre d'aquesta. Abans, en general, els iaios disfrutaven d'una major independència i era elecció d'ells tindre un paper més actiu en el nucli familiar. Ara, per contra, són peça clau per a moltes famílies. Per a intentar que aquestes ajudes es vagen reduint a poc a poc i que “els majors” tornen a tindre la seua independència econòmica, thyssenkrupp Home Solutions dona unes pautes i consells de com organitzar l'economia familiar i intentar solucionar les dificultats per a arribar a fi de mes:

 

1. Comprar només el que es necessita

Encara que semble estrany dir-ho, és així, cal comprar només el que es necessita. Sí, sembla obvi, però no ho és. Qui no ha anat a la compra i ha comprat a més del que té en la llista una infinitat de coses més? Moltes vegades s'improvisa i es compren coses que un no necessita o que almenys no són fonamentals per a arribar a fi de mes. Culpa d'aquest ímpetu, en gran part, és de les ofertes i rebaixes que es fan en els establiments, moltes vegades es compren coses que un no havia pensat simplement pel fet que estan rebaixades o perquè regalen alguna cosa. L'important en aquests casos és fer-se una llista i intentar no eixir-se d'ella. I si pot ser, anar a comprar amb l'estómac ple.

 

2. Fer una cadena de favors

Un no s'adona de tots els diners que s'estalviaria fent una “cadena de favors”, és a dir, intentant ajudar als altres i reciclant tot el que es puga. Si hi ha alguna cosa que ja no serveix, en comptes de tirar-ho o guardar-ho en un calaix, és molt més útil i més econòmic intentar donar-li “una segona vida”, moltes vegades un deixa d'usar alguna cosa que està en perfecte estat simplement perquè en aquest moment no el necessita, però en comptes de guardar-lo o tirar-lo, seria preferible buscar a algú que ho necessite, segur que sempre hi ha un familiar o un amic que pot necessitar-lo. I així amb tot, si un regala alguna cosa, segur que més endavant necessita alguna cosa que a un altre no li val i li puga regalar, és un cercle que si es fera més sovint faria que les famílies espanyoles estalviaren moltíssim més i no balafiaren en coses innecessàries.

 

3. Eliminar despeses extra

Sempre hi ha despeses extra que no es necessiten. És fonamental tindre contractat tot el que es té? Realment s'usen moltes coses? La resposta és no. Es tenen moltes despeses fixes que al cap de l'any de coses que pràcticament no s'usen, un es dona d'alta en serveis que no necessita, quotes de llocs als quals no es va, i un llarg etcètera.

 

4. Fer un estudi de les despeses i comparar preus

Quantes vegades a l'any un revisa les despeses que té? Sempre cal comparar els preus entre unes empreses i unes altres, hi ha despeses que es paguen innecessàriament i preus que han variat però que les companyies no avisen i es paguen sense haver-ho que fer. Al cap del temps és un estalvi important.

 

5. Aprofitar tot al màxim

Cal intentar aprofitar al màxim tot el que es té, hi ha vegades que un canvia de model d'alguna cosa simplement perquè s'ha quedat antiquat, però no perquè deixa de funcionar o perquè ja no serveix. Antigament això no es feia, cal intentar aprofitar el que ens envolta al màxim i no consumir per consumir.

 

6. Menjar i sopar a casa

Encara que moltes vegades els xiquets s'obstinen a menjar i sopar fora de casa, especialment en restaurants de menjar ràpid, cal acostumar-los a realitzar els menjars a casa, a més d'estalviar en una despesa innecessària, la seua alimentació serà moltíssim millor i deixar aquestes visites als restaurants per a quan calga premiar-los per alguna cosa.

 

Belén Galán, directora de Màrqueting i Comunicació de thyssenkrupp Home Solutions ha dit: “Per a moltes famílies és totalment fonamental viure al costat d'un avi, no sols aporten una ajuda econòmica i quedar-se amb els nets quan els pares no poden, sinó que són un paper essencial en el desenvolupament dels nets. Des de thyssenkrupp Home Solutions hem volgut donar uns consells i pautes perquè l'economia familiar siga millor sobretot de cara a la costa de gener, i intentem que aquestes ajudes dels nostres majors siguen a poc a poc menors i puguen gaudir, sense estrényer-se el cinturó, d'aquesta vellesa que tant s'han guanyat.”

Modificat el Dimarts, 21 Gener 2020 13:58