L'e-commerce creix un 55% des que es va iniciar el confinament per la COVID-19

Divendres, 08 Mai 2020 17:13 Escrit per  Guillem Sanz Publicat en Empreses Vist 642 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Les vendes de l'e-commerce han crescut un 55% des que es va iniciar el confinament de la població a causa de l'epidèmia de la COVID-19. La caiguda en categories com a moda i calçat (-69%) o mascotes (-22%) s'ha vist compensada pel creixement de les vendes d'esports (+191%), mobiliari (+135%), jardineria (+130%) i farmàcia (+26%). Són dades analitzades per Guillem Sanz, expert en negocis digitals, a partir d'una mostra de 100 e-commerce, en la qual s'ha categoritzat la demanda i s'exclouen els supermercats online en la categoria d'Alimentació.

 

El tancament de tots els comerços excepte els supermercats, botigues d'alimentació, farmàcies i altres serveis essencials, ha convertit el canal online en l'única manera d'accés a una creixent varietat d'articles que s'estan tornant imprescindibles per a suportar la quarantena a casa.

 

​Creixen les vendes d'esports, mobles i jardineria

A l'esperat creixement de les vendes d'alimentació online (+14%, no inclou supermercats) i farmàcia (+26%), s'afig l'increment en altres categories relacionades amb la llar com el mobiliari (+135%) o la jardineria (+130%). També és cridaner l'augment de categories com el material escolar (+47%), perquè els xiquets puguen seguir les classes a casa, i els esports (+191%), on destaca especialment la fulgurant demanda de corrons estàtics, un accessori que permet fer exercici a casa amb una bicicleta convencional.

 

En canvi, categories com a moda i calçat (-69%) han vist caure els seus ingressos; mentre que sectors com les manualitats (-12%) o el vi (-8%) s'estan recuperant després de les caigudes inicials i veuen incrementar-se les seues comandes amb cada dia més que passem reclosos a casa. També hi ha sectors com les mascotes (-22%) que han registrat caigudes en els últims dies, si bé aquestes són el reflex del nivell més gran de vendes produït just abans que s'iniciara el confinament, quan molts amos d'animals es van aprovisionar de pinso i accessoris.

 

En aquest sentit, en els dies anteriors a la declaració de l'estat d'alarma, l'activitat de l'e-commerce mostrava una tendència a la baixa. No obstant això, les vendes online es van disparar un 129% a partir del 15 de març, quan va entrar en vigor el confinament. En els dies següents, l'activitat es va mantenir elevada i va començar a descendir cap a finals de setmana, a mesura que els usuaris van comprovar que no existien problemes de proveïment.

 

"Estem vivint una situació similar a la que es va produir a Itàlia. Inicialment, el consum es retrau a causa de la incertesa. Però, a mesura que passen els dies, els consumidors comencen a adaptar els seus hàbits de compra a l'e- commerce i creixen les vendes de tots els articles relacionats amb la llar, esport a casa, alimentació i begudes, manualitats per als xiquets... És una oportunitat per a les botigues online que sàpien adaptar-se", explica Guillem Sanz, que assessora e-commerce de diferents sectors i a cadenes de retail que estan fent el salt al món del comerç electrònic.

 

​Com s'estan adaptant els e-commerce

Malgrat el creixement de les vendes en algunes categories, els e- commerce també estan patint diverses limitacions a causa de la situació actual, principalment la dilatació dels terminis de lliurament per la saturació dels centres logístics i les xarxes de transport degut a la activitat més gran.

 

Per aqueix motiu, han d'adoptar mesures que faciliten als usuaris realitzar les compres. Les mesures que estan implementant les botigues online per a afrontar la nova situació inclouen: una major inversió en màrqueting online per a atraure més usuaris; rebaixes i descomptes especials per a promoure les compres; i despeses d'enviament gratis per a compensar els terminis de lliurament més llargs que estan afectant la majoria de comandes online.

 

"Cal reaccionar amb agilitat en el curt termini, però també pensar en el llarg termini. Les botigues online han de donar més facilitats que mai per a animar als usuaris a comprar tot el que necessiten sense eixir de casa; i a més han d'oferir un bon servei per a fidelitzar als nous clients. La crisi del coronavirus passarà, però sens dubte aquesta situació augmentarà la penetració de l'e- commerce al nostre país. Les botigues online que siguen capaces d'oferir la millor experiència a aquests nous clients estaran ben posicionades per a mantenir-se quan arribe la inevitable caiguda de les vendes online que es produirà en acabar el confinament", conclou Guillem Sanz.

Modificat el Divendres, 08 Mai 2020 17:16