Julia Company (IVACE): “La jornada laboral de quatre dies milloraria la productivitat i la sostenibilitat”

Divendres, 20 Novembre 2020 10:38 Escrit per  IVACE Publicat en Empreses Vist 503 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Implantar la jornada laboral de quatre dies permetria un altre model productiu i econòmic més equitatiu diferent del del creixement econòmic actual, ja que aquesta milloraria la productivitat i sostenibilitat. Aquest ha sigut el missatge que Julia Company, directora general de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), responent a una de les qüestions crucials que s'han plantejat en el 2n Fòrum d'Economia Humana Sostenible, celebrat de manera virtual, organitzat amb la col·laboració de l'IVACE i el suport de la CEV (Confederació Empresarial Valenciana) i RIEH (Réseau International pour un économie humaine).

 

L'esdeveniment, moderat per Roberto Algarra d'IVACE, ha tingut un gran èxit de convocatòria en l'àmbit internacional, amb participants qualificats de tota Espanya i diversos països de Llatinoamèrica que van avivar el debat amb les seues preguntes. Benito Muros, president de la Fundació FENISS, creador de la bombeta eterna i del segell ISSOP (Innovació Sostenible Sense Obsolescència Programada), ha incidit en la mateixa reflexió durant el debat: "Si amb la Revolució Industrial es van aconseguir millores socials i laborals, no té sentit que en l'actualitat es treballe més que en els anys 30".

 

En aquest debat sobre productivitat i sostenibilitat subjau la idea que, a menys hores de treball, més repartiment de la riquesa en equilibrar-se la balança de la població activa, i amb tot això, a més, menys residus generats. En opinió dels experts, perquè aquesta seqüència siga possible, és fonamental el moment que vivim de desenvolupament i auge de les noves tecnologies així com de la robòtica i la intel·ligència artificial.

 

No obstant això, en opinió de Silvino Navarro, president de la Comissió de sostenibilitat de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), "no ens trobem en el millor moment per a tractar aquest debat donada la conjuntura sanitària i econòmica actual".

 

Aquestes són les dues cares de la moneda quan es tracten temes d'economia circular. O més aviat les tres cares: la de sostenibilitat econòmica, la de sostenibilitat social i la de mediambiental. En el 2n Fòrum d'Economia Humana Sostenible així s'ha reflectit: no hi ha una solució o resposta única als problemes relacionats amb l'economia, el benestar social i el medi ambient si no es tixen mesures conjuntes i es busca la interacció des de les tres visions.

 

En aquest sentit, Vicent Martínez, dissenyador expert en Eco-Disseny, premi Nacional i promotor de València Capital Mundial del Disseny 2022, ha aportat al debat la dimensió moral i conscient del disseny. El clàssic "el barat ix car" ha ressonat amb força. Darrere del "low cost" en disseny i producció, i sumat moltes vegades a la falta d'informació per part de la ciutadania a l'hora de consumir, s'amaguen una sèrie de costos marginals com la desigual concentració de la riquesa i un impacte mediambiental negatiu.

 

"Ja res més nàixer, la factura a la qual farem front al llarg de la nostra vida per la compra d'electrodomèstics d'obsolescència programada és de més de 60.000 euros". Amb aquesta contundència, Benito Muros il·lustrava amb xifres el polièdric problema al qual la Unió Europea no va començar a fer front fins fa 6 anys i que va també sobre inversió en educació. Silvino Navarro ha declarat que "les empreses que no inverteixen en sostenibilitat no tenen futur". La sostenibilitat no ha de ser utilitzada com una acció de màrqueting sinó com una decisió estratègica que afavoreix la competitivitat.

 

Amb aquesta disparitat de visions representades tant des de les institucions, l'empresa, el social i mediambiental, l'ecosistema d'Economia Humana al costat de l'IVACE, pretén enriquir amb aquest Fòrum el debat sobre l'economia circular, així com potenciar estratègies per a la consecució dels ODS i difondre la idea a invertir en sostenibilitat i benestar social és rendible i genera un desenvolupament econòmic sostingut.

 

D'aquesta manera, el Fòrum d'Economia Humana Sostenible s'està convertint en un referent de la consciència i la innovació social que difon i reflexiona sobre les bones pràctiques, promovent la col·laboració entre les institucions, les empreses i la societat civil. Una cosa molt necessària en aquests temps.

Modificat el Divendres, 20 Novembre 2020 10:41