“Hem de continuar transmetent paciència i resistència”

Divendres, 05 Març 2021 12:04 Escrit per  Jéssica Medina Publicat en Entrevistes Vist 374 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Entrevista a Aitor Ramón, Regidor de Cultura.

 

Què està suposant tota aquesta situació per al món faller del municipi?

Suposa un dur obstacle per al seu creixement i la seua continuïtat. No sols des de el vessant econòmica, festiva i cultural, sinó també des d’un vessant social, el món faller té una funció molt important en el nostre municipi. Els casals fallers són un canalitzador de l’associacionisme local i hem de donar-los suport  per a garantir la seua continuïtat.

 

Què és el que més trobeu a faltar de la festa?

L’alegria que contagia l’organització i la programació de les activitats falleres al llarg de l’any. Més enllà de suposar un treball i un esforç pensar, proposar, innovar i gestionar cada activitat, es crea un sentiment de companyonia entre tots els agents que participem. També molta il·lusió per fer més coses i millors. En aquests moments es troba a faltar tot això.

 

Quines activitats o accions alternatives dureu a terme encara que la festivitat no es puga celebrar com a tal?

Tenim l’objectiu que no s’oblide ningú de la setmana fallera. No tenim una festa com haguérem volgut, però volem fer que s’escolten les falles aquests dies, no trobar-nos desmobilitzats i apagats. Per això hem volgut recordar l’acte de la Crida amb un vídeo. També tenim manualitats perquè des de casa fem els monuments que hagueren decorat els nostres carrers. Per altra banda, emetrem cançons i peces musicals típiques dels dies de falles entre el 15 i el 19 de març a través de la megafonia municipal i tindrem espectacle pirotècnic el dia 19 que emetrem per xarxes socials i podrem veure i escoltar des de les cases i terrasses.

 

Teniu pensada o heu parlat alguna data per a celebrar les Falles 2021?

Creguem que no és apropiat parlar de dates sense tindre un horitzó clar de tornada a la normalitat. Tampoc pareix raonable proposar una celebració amb els plantejaments habituals quan tot pareix indicar que les mesures de distanciament social i la limitació d’aforament hauran d’allargar-se, en major o menor mesura, en el temps. Les falles són una festa que s’ha de compartir i que es viu amb el contacte amb els companys i companyes, amics, veïnes, etc. L’equilibri entre ambdues coses haurà de ser més evident per a poder plantejar una celebració el més paregut al que totes i tots desitgem.

 

Quines ajudes s’estan donant per a superar la crisi?

L’any 2020 es van incrementar les ajudes econòmiques per a poder fer front a la brusca finalització de les Falles 2020 que va provocar el confinament. Açò va colpejar les previsions econòmiques de les comissions, i des de l’Ajuntament vam voler mitigar tot el possible aquestes conseqüències. En 2021 també tindrem una dotació econòmica per a ajudar-les. Tanmateix, el major suport ha de ser en aquests moments en mantindre l’activitat dels casals. No físicament dins dels locals, evidentment, però mantindre la comissió viva i fer que els fallers i falleres continuen en la comissió. Per això és important adaptar les possibles activitats a les mesures sanitàries en vigor, repensar altres actes habituals, i donar visibilitat a les falles.

 

Missatge a la població.

Aquestes són les segones falles que no vivim com hauríem volgut. Sabem que de la responsabilitat individual i col·lectiva depén que eixim d’aquesta crisi sanitària sense haver de trobar a faltar cap familiar, amistat i conegut. També, que del nostre suport podrem mantindre la tradició, la festa i la cultura. Per això hem de continuar transmetent paciència i resistència. Adaptar-se a les circumstàncies de la manera més responsable possible i tindre clar que ens hem d’ajudar entre totes i tots perquè ningú quede enrere.

Modificat el Divendres, 05 Març 2021 12:07