“En cap moment ens plantegem la suspensió total de la festa”

Dilluns, 08 Març 2021 12:41 Escrit per  Diana Gimeno Publicat en Entrevistes Vist 357 vegades
Valora la notícia
(0 vots)
Juan Antonio Pacha Juan Antonio Pacha

Entrevista a Juan Antonio Pacha, regidor de Festes i Falles de Foios:

 

Què està suposant tota aquesta situació per al món faller del municipi?

La veritat que ens produeix, sobretot, molta incertesa per saber quan arribarà el moment de poder celebrar la festa fallera. També vull destacar que les tres comissions són molt pacients amb tot el que ens ha portat aquesta pandèmia i afronten amb molta il·lusió el poder celebrar la seua festa quan les autoritats sanitàries ho permetin. Som conscients que, de moment, seran unes falles atípiques i no tindran res a veure de com les coneixem.

 

Què és el que més trobeu a faltar de la festa?

Serien moltes coses a tenir en compte, entre elles l’ambient festiu que envaeix tota la població durant eixa setmana, les cercaviles, els actes institucionals, l’harmonia i germanor que es dóna en cada demarcació. Tot això seria un bon resum de com els fallers i falleres de Foios viuen les seues falles.

Quines activitats o accions alternatives dureu a terme encara que la festivitat no es puga celebrar com a tal?

Aquest any ho anem a enfocar des d’un punt de vista més interactiu. Volem potenciar les xarxes socials com a mitjà de difusió massiu d’una festa que fa 4 anys va ser declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Fa unes setmanes em vaig posar en contacte amb les comissions mitjançant una carta informativa per animar-los a que participaren en la campanya #Falles Foios 21, que consisteix a pujar fotografies dels diferents actes fallers que se celebren a la població, cada dia difondre un acte diferent, així del 12 al 19 de març inundarem les xarxes i celebrarem virtualment la millor festa del món.

I com a acte de caràcter presencial, el dia 19 assistirem a la missa de Sant Josep, acatant totes les mesures sanitàries existents en eixe moment.

Teniu pensada o heu parlat alguna data per a celebrar les Falles 2021?

Des de la Regidoria de Festes i Falles juntament amb la Junta Local Fallera de Foios encara no hem determinat una data concreta, però ens decantem pel mes de setembre, el cap de setmana del 17 al 19, fent-ho coincidir amb el mig any faller. En cap moment ens plantegem la suspensió total de la festa, com ja han anunciat algunes poblacions.

 

Quines ajudes s’estan donant per a superar la crisi?

Cada comissió rep, per part de l’Ajuntament, una subvenció de 2.000 € anuals. També la Regidoria assumeix molt de les despeses dels actes organitzats per Junta Local Fallera. Cal no oblidar que les Falles 2020 es van suspendre a pocs dies del seu inici oficial. Tot i que les comissions van poder tindre algunes despeses, gran part del seu pressupost no es va utilitzar i aquest motiu ha fet que hagen pogut seguir cap endavant. El contacte que tinc amb elles és continu i saben que poden comptar amb mi per al que necessiten i estiga a la meua mà.

 

Missatge a la població.

A tots els veïns i veïnes de Foios dir-los que han sabut comportar-se d’una manera exemplar durant tots aquests mesos que portem patint la pandèmia. Que tinguen una mica més de paciència, encara que sóc conscient que cada vegada costa més aguantar, i que esperem que acabe tot açò prompte i puguem viure en una nova normalitat amb totes les garanties. També agrair de cor l’esforç que han realitzat des del principi.

El meu suport incondicional a tota l’hostaleria i comerços de Foios pels durs moments que han i estan travessant.

A tots els fallers i falleres les meues paraules d’ànim i suport incondicional, que estic i estaré sempre al vostre costat i que tornarem amb més força, no tingueu cap dubte.

Modificat el Dilluns, 08 Març 2021 12:43