“Tot açò és molt dur, perquè la raó de ser de les Falles és la germanor”

Dilluns, 08 Març 2021 12:57 Escrit per  Jéssica Medina Publicat en Entrevistes Vist 373 vegades
Valora la notícia
(0 vots)
María Isabel Albalat María Isabel Albalat

Entrevista a María Isabel Albalat, Primera Tinent d’Alcaldia i regidora de Cultura de Paiporta:

 

Què està suposant tota aquesta situació per al món faller del municipi?

Ha sigut un any molt dur per totes i tots, i per les Falles també. Van ser el primer sector afectat per la COVID, i això suposa que este ja és el segon any que no poden viure la nostra festa. Estan patint una baixada als seus censos, no poden reunir-se ni celebrar cap activitat presencial. És dur perquè la raó de ser de les Falles és la germanor.

 

Què és el que més trobeu a faltar de la festa?

Tot! Ja hauríem gaudit de la Cavalcada del Ninot, que a Paiporta és espectacular! La Crida és tan emocionant, sobretot per les Falleres Majors. I els dies de festa... És l’olor de fum, a bunyols, el soroll dels masclets, el color de les comissions als cercaviles... Tornarem en més força que mai.

Quines activitats o accions alternatives dureu a terme encara que la festivitat no es puga celebrar com a tal?

Hem estat en contacte amb el món faller, i respectant el seu parer farem mencions a la festa però d’una manera discreta. No podem celebrar res perquè no hi ha festa. El que sí que volem és mantindre la flama de les Falles i fer-los saber que estem amb les comissions. Farem uns vídeos recordant els moments viscuts, que tornaran segur. També hem encomanat mocadors fallers amb el lema “Tornarem”, per repartir entre la població i fer-los saber que les duguem al cor.

 

Teniu pensada o heu parlat alguna data per a celebrar les Falles 2021?

Per ara no, en uns mesos ens tornarem a reunir amb les comissions falleres. Els hem transmés que respectarem la decisió que prenguen i les ajudarem amb tot el que puguem.

Quines ajudes s’estan donant per a superar la crisi?

L’any 2020 vam duplicar les Ajudes a cada comissió fallera. Eixa ajuda s’ha mantingut este any, que serà complicat per a elles. També hem mantingut la subvenció anual de Junta Local Fallera. A més, l’any passat vam atorgar una subvenció extraordinària per les despeses en lloguer per emmagatzemar els monuments.

 

Missatge a la població.

Duguem ja un any de pandèmia. Totes i tots sentim l’esgotament, però ara ja tenim la solució, que és la vacunació. Estem en el camí de superar esta crisi sanitària. I quan així siga, ho celebrarem totes i tots junts organitzant i gaudint de les Falles més espectaculars i emotives de la història! Una abraçada molt gran a la gran família fallera.