“Les falles són família, barri, cultura, no sols divertiment, són un projecte de vida, patrimoni de la Humanitat”

Divendres, 12 Març 2021 11:24 Escrit per  Jéssica Medina Publicat en Entrevistes Vist 379 vegades
Valora la notícia
(0 vots)
Pascual Martínez, a l’esquerra, amb les FFMM de Torrent i representant JLF Pascual Martínez, a l’esquerra, amb les FFMM de Torrent i representant JLF

Entrevista a J. Pascual Martínez Climent, regidor Festes i Falles de Torrent:

 

Què està suposant tota aquesta situació per al món faller del municipi?

Primer que res, vull destacar el seu exercici de responsabilitat. El món faller està donant un exemple de col·laboració i guanyant, encara mes, reputació social. Els fallers han sacrificat el més valuós del seu treball i desitjos: la seua sociabilitat.

I per altra banda, es pot palpar un sentiment contradictori, de decepció per haver d’aguantar-se les ganes, de no poder abraçar-se, de fer cultura, d’ajudar als sectors artesans, però també d’esperança.

Justet estos dies s’ha complit un any de la suspensió de les falles, i per segon Sant Josep consecutiu, no tindrem setmana fallera quan toca. Però hem de continuar amb l’esperança que al llarg del segon semestre, com diu el comunicat de la “Mesa de seguiment”, a la que donem tota la legitimitat, es podran celebrar les nostres festes falleres. Esperança i il·lusió per poder tornar a plantar falles i ofrenar flors a la Mare de Déu. Per rendir homenatge a Alicia i Sandra, a les seues Corts d’Honor i a totes les nostres falleres, que s’ho mereixen.

 

Què és el que més trobes a faltar de la festa?

Doncs tot, perquè l’activitat fallera és com l’adrenalina si la ciutat fora el cos humà. I no només trobem a faltar la festa en el sentit lúdic. L’energia, la potència social de 29 falles i 7.000 fallers i la seua efervescència, preparant obres de teatre, donant suport a poesia, les tradicions, la música, les bandes. Imbuint als xiquets que des de l’humor i la companyonia, el treball i l’esforç tenen la seua recompensa. Trobem a faltar la llavor de vertebrar els barris i el seu paper integrador a persones de tota condició.

 

Quines activitats o accions alternatives dureu a terme encara que la festivitat no es puga celebrar com a tal?

La Junta Local Fallera, a la que vull agrair tot l’esforç que està fent davant les dificultats, ha preparat uns vídeos per a mantindre l’esperit de Sant Josep. Vídeos d’allò que fou i serà, vídeos per a dur el missatge de les Falleres Majors de Torrent als centres de majors, activitats virtuals per als xiquets des de casa...

Però el fonamental: No hi ha setmana fallera del 15 al 19 de març. Està ajornada per la pandèmia. No fem actes al carrer perquè ara no anem a celebrar les festes. Les festes seran en algun moment del segon semestre de l’any, si la mesa de seguiment, arran de com vaja la vacunació i la pandèmia, ens autoritze.

 

Teniu pensada o heu parlat alguna data per a celebrar les Falles 2021?

Estem centrats a treballar un full de ruta que, començarà el pròxim dia 31 de març, en el tancament de l’exercici 2021. I l’1 d’abril obrir el nou exercici faller 2022 amb tots els fets que deuran anar passant: censos, càrrecs, eleccions de falleres, convocatòries dels concursos..., i preveient distints escenaris d’actuació en funció del que les autoritats ens permeten.

Però no podem estar parats. En algun moment del segon semestre, intentant el màxim consens entre les falles, Junta Local Fallera i Ajuntament, i seguint les instruccions de la “Mesa de Seguiment” farem la millor setmana fallera que puguem. Amb tota la il·lusió, però sense precipitar-se. Fins que la Mesa de Seguiment no es pronuncie, nosaltres no ho farem.

 

Quines ajudes s’estan donant per a superar la crisi?

Des de l’Ajuntament, s’ha fet un esforç molt important per donar suport a les falles. Primer, vam contractar unes naus, a les 48 h. de la suspensió, perquè cap monument de Torrent es quedara al carrer. El dia de hui, continuem prestant eixe servei. Després, tot i que no hi hagué falles, l’equip de govern va decidir lliurar les subvencions lineals de tots els anys.

A més a més, a petició de les 29 falles, preocupades com nosaltres pels sectors afectats, vam preparar unes subvencions, pioneres a tota la Comunitat, per a donar suport als sectors artesans (artistes fallers, pirotècnics, músics, floristes, llibrets) i estimular que les falles invertiren per a 2021, almenys, els mateixos diners que havien destinat l’any anterior a eixos sectors. Han sigut 60.000 euros, per a les falles de Torrent. Amb el consens també dels partits de l’oposició, que recolzaren el Pla d’Acció Municipal. Aquesta fou una mesura de les més de 90 que vam adoptar.

I a més, encara que de moment no va a haver setmana fallera, l’Ajuntament va a fer efectiva la subvenció lineal corresponent a l’exercici 2021, que anualment concedeix a totes les comissions falleres de Torrent.

I enguany, altre gest, que no són paraules sinó realitats, és que malgrat que els pressupostos de l’àrea de festes i ciutadania han patit una important reducció, per raons més que justificades, la partida de les falles es manté al mateix nivell. Perquè les falles no tinguen cap dubte del compromís de l’Ajuntament amb elles.

 

Missatge a la població.

El missatge en dues paraules seria: prudència i esperança.

Molta prudència perquè l’experiència de Nadal, gener, febrer, no es pot tornar a repetir. Evitar el dolor i el patiment és un dels valors fonamentals, i un desig de tot el món faller.

Esperança perquè ho tenim un poc més a prop. Esperança perquè la immensa majoria dels fallers han continuat d’alta en les seues falles, encara que no han pogut disfrutar de la festa. Esperança perquè son exemple. Perquè les falles són família, barri, cultura, no sols divertiment, són un projecte de vida, patrimoni de la Humanitat. Esperança perquè Alicia i Sandra, les seues Corts d’Honor i els representants de les 29 falles de Torrent, junt amb la resta de falleres i fallers de la nostra ciutat esperen, quan puga ser, les millors falles, però amb seguretat i amb les millors condicions possibles. Tots junts, pels xiquets, els joves, la gent major que viu la falla com a part de la seua vida i els sectors afectats. Tots junts, Comissions falleres, Junta Local i l’Ajuntament, afrontem eixe repte. Encara que fora només per la memòria dels fallers que ens han deixat.

Modificat el Divendres, 12 Març 2021 11:27