“Si tot va bé, a principis d’octubre podrem realitzar uns poquets actes no oficials”

Dijous, 15 Juliol 2021 17:56 Escrit per  Jéssica Medina Publicat en Entrevistes Vist 572 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Entrevistem Xavi Santamaria, president FMCT, i a J. Pascual Martínez, regidor festes:

 

JÉSSICA MEDINA

Aquest any, finalment heu arribat a la conclusió de no realitzar cap esdeveniment relacionat amb els Moros i Cristians. Com vau arribar a prendre aquesta decisió?

XS: Bé, la decisió estava clara, donat el moment que estem vivint va ser totalment fàcil arribar a aquesta conclusió. Festes suspeses a juliol fins a 2022.

 

Però, ens complau informar que el passat dimarts dia 13 de juliol es va fer una assemblea on s’aprovaren fer uns actes no oficials, i que tindran lloc al mes d’octubre els dies 7, 8 i 9: ofrena, sopar del fester i una falsa entradeta conjunta tant majors com infantils el dia 9.

 

Però fins al 13 de setembre que ens tornarem a reunir no sabem res segur, ja que haurà de valorar-se com està la situació de la pandèmia i si ens permet realitzar aquestes activitats.

 

PM: Va ser primer la iniciativa de la Federació de Moros i Cristians, i després, una decisió consensuada amb l’Ajuntament, a la vista de la situació que patirem en gener i febrer. Cal pensar que La Gran Baixada de Torrent, que ja és un referent a tota la Comunitat. I es va decidir suspendre la festa, amb tota la tristor però pensant en el millor per a Torrent i la salut dels seus ciutadans.

 

Què penseu que, després d’haver pres la dura decisió de no realitzar la festa, sí que segueixen endavant altres actes i festivitats (amb restriccions), tals com les festes de Torrent o les Falles?

XS: No puc opinar al respecte, a la seu de la FMCT es vota tot, i jo vetle perquè les nostres festes mantinguen la seua espectacularitat i sentiment, i si la Covid19 no ens ho permet, doncs ho deixem per a l’any vinent.

 

PM: El món dels Moros i Cristians ha sigut exemple de valorar que l’essència i l’esperit de la seua festa és molt complicat dur-les a terme en mig d’un context tan complicat com una pandèmia, amb ones canviants. I no hi ha hagut cap problema per la seua part que, tant les festes patronals, com les falles, es puguen fer per ser molt més versàtils i adaptables. Estem parlant d’unes festes patronals que han estat pensades amb aforaments limitats, formats menuts, dispersió en 15 ubicacions diferents, absència de revetlles, balls i sopars; però amb la idea de retrobar-se, donar suport al comerç i l’hostaleria local i anar recuperant el nostre esperit amb prudència però amb esperança i il·lusió.

 

Tindrem falles a Torrent de l’1 al 5 de setembre, amb el format i els actes que pertoquen i complint totes les normes sanitàries.

 

Com esteu vivint tota aquesta situació les diferents comparses i filaes de Torrent?

XS: Amb tristor i impotència... Però amb l’esperança de tornar prompte millor i més fort.

 

Si tot va bé i podem disfrutar d’aquesta magnífica festivitat l’any que ve, com penseu que la viureu?

XS: Doncs en tota la seua essència i sentiment. Amb molts més mitjans i estrenant els projectes que hem realitzat durant aquest temps.

 

PM: Ara tenim en l’horitzó unes festes de Moros i Cristians en octubre, sense segell oficial, però amb la previsió que, amb pràcticament tota la població vacunada, podrem retrobar-se en determinats actes. Gener de 2022 serà la següent fita: un mig any per l’esperança i juliol 2022, esperem que lluïsca de nou la festa amb tot l’esplendor.

 

Un missatge d’ànim per a la població.

XS: Més prompte que tard recuperarem les nostres vides, les nostres festes, les nostres tradicions i els nostres sentiments que transformen el cor de tanta gent que gaudeix amb les nostres festes. La pólvora, el color, la música que ompli de gom a gom el carrer del convent i la torre. En la gran entrada mora i cristiana de Torrent, referent a la nostra Comunitat.

 

PM: El camí està resultant llarg i dur. Però cada dia que passa, amb el progrés de la vacunació i el treball dels sectors essencials, estem més a prop d’una normalitat que ens permeta tornar a ser aquest poble i aquesta societat que du al seu ADN la festa com a catarsi. Amb tota la prudència del món, hem d’animar als torrentins a recórrer aquest camí junts.