L'esport sense control pot arribar a ser contraproduent

Dijous, 21 Novembre 2019 15:50 Escrit per  Publicat en Esports Vist 363 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

L'esport sense control pot ser contraproduent, sens dubte, practicar esport és recomanable si es vol emportar un estil de vida saludable, però l'esport sense control i en excés pot perjudicar el benestar general i l'estat de salut. Segons l'OMS, no fer exercici produeix el 27% de diabetis, el 30% dels infarts del cor i el 25% dels casos de càncer de mama i colon, en definitiva, un té un 30% més de risc de morir si no realitza cap esport, ja que ser sedentari es troba entre els quatre factors principals de risc de mortalitat. Mundialment, el 60% de la població no realitza activitat física necessària per a obtenir beneficis per a la salut i més del 80% de la població adolescent del món no fa prou. El sedentarisme produeix sobrepés i segons les estimacions, uns 41 milions de xiquets menors de cinc anys, més de 340 milions de nens i adolescents de 5 i 19 anys i més de 1.900 milions d'adults tenen sobrepés. Però, encara que són dades esgarrifoses, la pràctica d'esport s'ha de fer amb moderació i control mèdic, ja que les conseqüències del sobreentrenament són igual de greus.

 

En els últims temps molta gent ha començat a fer esports que requereixen especialistes que supervisen constantment que l'activitat siga adequada per a cada individu i la seua forma física i si no es fa així, comporta malalties igual de greus que les que produeix el no fer exercici. Les més importants segons ha pogut comprovar una de les asseguradores líders en assegurances de salut i cures mèdiques, www.generali.es són: Lesions, vigorèxia, runnorèxia, rabdomiòlisis, problemes circulatoris i cardíacs, sobrecàrrega muscular, oxidació del cos, artrosi, ansietat i insomni, entre altres i per això recomana seguir aquests passos per a fer un esport saludable i que no siga contraproduent:

 

Escalfament i estirament dels músculs

La falta d'escalfament i estirament dels músculs pot causar lesions, cal prendre's molt de debò escalfar abans de fer qualsevol exercici, ja que si no es preparen els músculs és fàcil lesionar-se. L'estirament ha de ser progressiu per a reduir la tensió muscular i activar el cos i la ment. La falta d'escalfament i l'exercici excessiu fa que les articulacions sofresquen i provoquen artrosis en parts del cos com els genolls i espatlles.

 

Equipament i roba adequada

Un equipament adequat farà que es realitzen els exercicis de manera eficaç i sense possibles lesions. La roba ha de ser còmoda i si pot ser de cotó per a afavorir la regulació de la temperatura corporal, o roba especialitzada perquè transpire. El calçat ha de ser adequat a cada esport, per exemple, no s'haurien d'usar unes sabatilles de futbol per a córrer, cada esport té el seu calçat. És important també portar sempre una petita tovallola per una qüestió d'higiene. I en certs esports també és necessari portar complements com a guants, motxilla petita per a portar aigua, cinturó lumbar...

 

Exercici de manera progressiva i amb constància

Fer l'exercici de manera progressiva i amb constància és fonamental, un excés d'exercici al principi pot fer que després un es desmotive i tinga l'efecte rebote com passa amb les dietes. L'ideal és fer uns 150 minuts setmanals d'esport dosat. Malalties com la vigorèxia i runnorèxia fan que l'esport es visca d'una forma compulsiva, arriba un punt en el qual l'esport és una obsessió i es converteix en una malaltia, i aquesta ansietat incrementa els problemes circulatoris i cardíacs, entre altres. També l'excés d'exercici sobrecarrega els músculs i els oxida per l'excés de substàncies com els radicals lliures. Les conseqüències d'una mala pràctica esportiva no triguen a aparéixer.

 

Elecció de l'exercici adequat

L'elecció de l'exercici adequat és el primer que cal fer quan un es planteja començar amb una rutina d'entrenament. Segons l'edat de cada persona és convenient un tipus d'exercicis o uns altres, per això és fonamental tenir assessorament. Generali recomana fer ús dels metges i especialistes perquè ens recomanen els exercicis que millor s'adapten a nosaltres i d'aquests fer el que a un més li agrade, ja que, a més, cal estar motivat, hi ha vegades que un pensa que per a fer exercici cal anar al gimnàs, i això no és així, simplement amb fer unes pautes diàries és suficient perquè la nostra salut siga saludable. Es pot ballar, patinar, nedar, sortir a fer una passejada i fins i tot fer una taula d'exercicis a casa, el cas és combatre el sedentarisme sense obsessionar-se.

 

Triar una bona alimentació diària

L'alimentació és fonamental per a una vida saludable. A més d'anar amb compte amb el que mengem en el nostre dia a dia cal tenir unes rutines amb l'alimentació a l'hora de fer exercici. El més important de tot és estar hidratat, cal beure aigua abans, durant i després de l'exercici i també és convenient prendre begudes isotòniques. Una vegada s'està ben hidratat és important cuidar l'alimentació, hi ha aliments com els cereals, fruita seca, proteïnes i fruites que no han de faltar quan es fa exercici, és convenient portar sempre alguna cosa damunt per si hi ha una baixada de glucosa.

 

Descansar i no fer sobreesforços

Com s'ha indicat diverses vegades l'esport ha de ser moderat i sense obsessions. És convenient no reduir altres activitats per a fer exercici, ja que això pot produir ansietat, irritabilitat i disconformitat pel que es fa. És molt important escoltar al cos i mai posar-lo al límit, l'excés d'exercici pot provocar insomni i reduir les defenses de l'organisme el que incrementa el risc de sofrir malalties. També cal deixar descansar als músculs perquè es recuperen i sempre estar en alerta davant els senyals del cos.

 

Revisions mèdiques i supervisió mèdica

Finalment, i no per això menys important, és fonamental fer-se revisions mèdiques contínues, anàlisis de sang, proves cardíaques... i comptar amb solucions de medicina preventiva com les que inclouen assegurances de salut com Generali que són fonamentals per a supervisar l'activitat esportiva.

Modificat el Dijous, 21 Novembre 2019 15:56