Les Geperudetes, el dolç homenatge a la Verge dels Desemparats

Dilluns, 02 Mai 2022 13:31 Escrit per  Publicat en Gastronomia Vist 142 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Aquest dimecres, 27 d'abril, ha donat principi la Campanya de GEPERUDETES, un dolç artesà de carabassa i ametla, per a homenatjar la Verge dels Desemparats que se celebra el segon diumenge de maig.

 

Aquesta campanya, que estarà activa fins al diumenge 8 de maig, té com a objectiu afermar com a tradició el consum d'aquest dolç durant aquesta celebració tan arrelada. Una iniciativa que pretén dinamitzar el sector i incentivar el consum del producte artesà dels obradors valencians, consolidant “les Geperudetes” com un dolç típic valencià unit als actes d'homenatge a la Verge dels Desemparats.

 

Es tracta d'un dolç molt ric i senzill d'elaborar, que uneix dos conceptes típicament valencians i molt arrelats en la nostra cultura.

 

D'una banda, la devoció a la Verge dels Desemparats, la Geperudeta, patrona de València que, any rere any, congrega a milers de valencians de totes les localitats de la província en la capital per a rendir el seu sentit homenatge a la Verge.

 

D'altra banda, uns ingredients com la carabassa i l'ametla, presents en moltes fleques i pastisseries de València i amb els quals es preparen molts dolços tradicionals valencians, com els bunyols, els bescuits, les coques, els massapans o el arnadí.

 

Les Geperudetes de carabassa són coques redones, cobertes de sucre glass que reprodueixen en el centre la silueta de la Verge dels Desemparats. Amb la textura del bescuit i un sabor subtil i molt tendre, les Geperudetes es prepararan en diferents grandàries perquè els valencians puguen gaudir-los ells sols, en família o amb amics.

 

Encara que tot va començar en uns pocs forns fa uns anys, a poc a poc cada vegada són més les fleques i pastisseries que omplin els seus aparadors amb aquest dolç que veurem també en les publicacions que el Gremi ha planificat en xarxes socials i en la cartelleria dissenyada per a la campanya.

 

Tant el Gremi de Panderos i Pastissers com tots els seus agremiats, volem rendir així un sentit i dolç homenatge a la Verge dels Desemparats. A més, és una manera de sumar-nos a aquest dia inoblidable per a molts valencians a través del nostre treball, el nostre esforç i la nostra contribució al manteniment de les tradicions i la cultura valencianes.

 

El Gremi de Forners i Pastissers de València vol que les Geperudetes es convertisquen en el sabor que acompanye el fervor que envolta a cadascun dels actes en honor a la Verge, com la Dansà, la missa descoberta, la missa d'Infants, el Trasllat o la Processó. Uns dolços típics valencians que, al mateix temps, visibilitzen la gran faena artesanal i tradicional dels nostres mestres forners i pastissers.

Modificat el Dilluns, 02 Mai 2022 13:33