La Comunitat Valenciana lidera la compravenda d'habitatges per cada mil habitants

Dimarts, 14 Novembre 2017 12:26 Escrit per  Publicat en Habitatge Vist 827 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

La Comunitat Valenciana va tancar el tercer trimestre de 2017 com a primera autonomia en compravenda d'habitatges per població (pes relatiu). Amb 3,59 operacions per cada mil habitants, es va situar per davant de regions com Balears (3,39), Madrid (2,80) o Canàries (2,79), mentre la mitjana nacional quedava fixada en 2,57. Per províncies, Alacant va encapçalar també la classificació amb 4,7 operacions per cada mil habitants, seguida de Màlaga, Girona, Tarragona i Balears.

 

Quarta en nombres absoluts

En termes totals, les 17.696 compravendes registrades de juliol a setembre en la regió la situen en quart lloc de la classificació autonòmica, amb un increment de l'1,58% respecte al trimestre anterior. D'elles, el gruix principal va correspondre a habitatge usat (15.080) i la resta (2.616) a habitatge nou. Va ser superada únicament per Andalusia, Catalunya i Madrid.

Per províncies, Castelló apareix com a tercera província que més creix (+22,5%) després de Zamora i Cantàbria. Alacant és tercera amb 8.687 operacions i València cinquena, amb un total de 7.120 compravendes. Alacant repeteix posició tant en habitatge nou com usada (1.515 i 7.172, respectivament), mentre València apareix també en cinquena posició en habitatge usat (6.266).

En el conjunt del territori espanyol es van inscriure un total de 119.156 compravendes, xifra molt similar a la del trimestre immediatament anterior. L'habitatge nou acumula tres trimestres seguits de pujada, mentre la dada d'habitatge usat (98.271) suposa el segon millor resultat trimestral de l'última dècada. Totes aquestes dades els ha donat a conèixer avui a Madrid el Col·legi de Registradors de la Propietat, Mercantils i de Béns Mobles.

 

Tercera en compravenda per estrangers

Atenent a les compravendes d'habitatge realitzades per ciutadans estrangers, la Comunitat Valenciana ocupa el tercer lloc, amb un 25,3% de quota, després de Balears i Canàries. El percentatge duplica la mitjana nacional (12,8%). Britànics, francesos, alemanys, suecs, belgues, italians i romanesos són, per aquest ordre, els qui més habitatges van adquirir a Espanya durant el tercer trimestre.

 

85.947 euros per operació

L'endeutament hipotecari mitjà dels valencians durant aquest període va quedar establit en 85.947 euros, amb una pujada del 4,8% enfront del segon trimestre. Aquests nombres queden per sota de la mitjana nacional, que presenta un increment del 3,2% i un endeutament mitjà per habitatge de 119.429 euros.

 

Tipus fixos i terminis de contractació majors

Continua la tendència dels últims mesos en la contractació d'hipoteques amb un tipus d'interès fix, encara que mostra cert estancament. En el cas de la regió valenciana, cinquena autonomia en aquest capítol, va suposar un 46,1% sobre el total d'hipoteques inscrites. En tota Espanya el percentatge és sensiblement menor (38,4%).

El període mitjà de contractació dels nous crèdits hipotecaris amb prou faenes va créixer a Espanya en relació al trimestre anterior, sent en Comunitat Valenciana de 263 mesos (21 anys i onze mesos), un dels més baixos dels quals presenten les diferents regions espanyoles. Açò comporta que un valencià tarda de mitja any i mig menys a pagar la seua hipoteca que l'espanyol mitjà.

La quota hipotecària mitjana mensual va pujar un 2,4% a Espanya (quedant en 548,91 euros), mentre el percentatge pel que fa al cost salarial va quedar fixat en 28,9%, un lleuger increment de més de mig punt. En Comunitat Valenciana la quota mitjana mensual aconseguia els 419 euros, amb un percentatge pel que fa al cost salarial del 24,6%.

 

Menys impagaments

Les certificacions d'habitatge per inici d'execució d'hipoteca han marcat un nou mínim històric a Espanya amb un total de 4.481 operacions, la qual cosa llança un descens del 33,6% respecte al segon trimestre. Per primera vegada, el nombre de certificacions de persones jurídiques supera al de les físiques, que registra al seu torn un mínim històric.

La Comunitat Valenciana va ser segona en inici d'execucions hipotecàries (802) i, juntament amb Andalusia i Catalunya, acapara el 66% del total de certificacions. En l'apartat de les dacions en pagament, la Comunitat Valenciana (277) va ocupar la tercera posició després de Catalunya i Andalusia. Juntament amb aquestes dues regions i Murcia, copa el 75% del total de dacions en pagament registrades a Espanya, un total d'1.623, 7,2% menys que en el trimestre anterior.

 

Els preus, a l'alça

El preu de l'habitatge a Espanya continua la seua senda alcista. En el tercer trimestre mostra un increment de quasi un 2% sobre el mateix trimestre de 2016. El preu de l'habitatge acumula així un creixement interanual del 6,8%.

 

Modificat el Dimarts, 14 Novembre 2017 12:28