El sector augura encara un temps de creixement malgrat l'alentiment econòmic

Divendres, 26 Octubre 2018 12:48 Escrit per  Publicat en Habitatge Vist 590 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Fira València ha acollit en el matí d'ahir una Jornada Sectorial entorn de les perspectives per al sector immobiliari i que ha reunit a més de 200 professionals de la promoció inmobilaria en vespres que divendres òbriga les seues portes el saló Urbs. En aquesta jornada, els professionals assistents a la Jornada han insistit en la fortalesa del sector per a fer front a un cert alentiment en el creixement econòmic, mentre que variables com el preu del sòl, el posicionament dels fons, el retard en les llicències i el repte tecnològic es perfilen com els principals obstacles per al desenvolupament del sector.

La jornada ha sigut inaugurada pel director general d'Habitatge, Rehabilitació i Regeneració de la Generalitat Valenciana, Rafael Briet, que – acompanyat pel president i directora d'Urbs, Juan Valero i Carmen Álvarez respectivament- va apostar perquè “la Comunitat Valenciana serà part activa del canvi en el sector immobiliari”.

Ja en la part dels intervinents, la Jornada va arrancar amb la participació de Félix Lores, Economista del BBVA Research, i que va dibuixar un panorama macroeconòmic en el qual, si bé és cert es produeix “un creixement més moderat, no suposa cap estancament en l'economia” i va apuntar que, en la Comunitat Valenciana el sector continua sent “sòlid” amb unes vendes que “han crescut un 65% des de 2013”. Lords va destacar l'increment en més del 100% dels visats a Castelló i del 50% a València i Castelló, amb un fort repunt en vendes en ciutats com Aldaia, Torrent o Paterna. En perspectiva, augura un creixement similar per a l'any vinent amb un creixement en els preus entorn del 4’2%.

En la Jornada també va prendre part un actor clau en els últims anys com la SAREB. El seu president, Jaime Echegoyen, va passar revista als seus actius, dels quals un 17% se situen en la Comunitat Valenciana -entorn dels 23.000 immobles- i l'evolució dels quals per a 2018 és positiva, després d'haver aconseguit els 60 milions d'euros en vendes en el primer trimestre a la regió.

 

Mesa de Debat de promotors

A continuació era el torn dels grans protagonistes de la Jornada d'avui, els promotors, punt promotors ‘a l'ús’ locals com representants dels fons d'inversió que han irromput amb força en el sector. Així, moderats per Mikel Echavarren, CEO de Colliers International, van participar Juan Antonio Gómez, president de Via Célere; Ignacio Pareja, director general de Momentum; Antonio Olmedo, president de l'Associació de Promotors de València; Pablo Serna, director general de T Grup Immobiliari i Teresa Puchades, presidenta d'Avanza Urbana.

En el debat es va abordar la problemàtica que suposa per a tots ells l'encariment del preu del sòl i la inquietud que -segons el parer dels promotors locals- suposa la irrupció dels fons d'inversió en l'activitat promotora i la repercussió que té en els preus del somni a l'alça. Malgrat tot, es va incidir que l'activitat de fons i grans promotors s'està centralitzant en grans promocions i que queda, per tant, espai per a les promotores locals, sobretot, en projectes de 20-40 habitatges i en habitatge residencial en la costa.

El que si que van reclamar és més agilitat a l'administració ja que “suposa un autèntic escàndol els temps als quals ens estem sotmetent per a aconseguir llicències d'obres i autoritzacions per al lliurament de claus”. És més, van calcular que en l'actualitat en la Comunitat València podria haver-hi 10.000 habitatges que no s'estan construint a causa de la falta de llicència i/o per retards burocràtics, la qual cosa podria suposar “més de 30.000 ocupacions directes en els pròxims mesos”, van apuntar.

D'altra banda, la digitalització i l'oportunitat que suposen les noves tecnologies de comunicació i difusió també van ser analitzades en una interessant Mesa de Debat moderada per David Lázaro, de IE Business School, i que va comptar amb la participació de Ricardo Chicharro (BBVA), Daniel del Pou (Idealista), Iker Marcaide (Zubi Labs), María Martínez (AEDAS Homes) i Carlos Olmos (urbanDataAnalytics).

Aquests experts van apreciar la gran oportunitat que suposa per al sector la irrupció de les start-ups i la gestió de la informació dels potencials clients a través d'estratègies entorn de ‘**Big Data’, entre altres qüestions com l'ús de tecnologies 3D o drons per a oferir informació puntual de l'evolució de l'obra o promoció al client.

Finalment, la Jornada va abordar les diferents opcions de finançament alternatiu a la banca tradicional i les oportunitats que ofereix a través d'un debat moderat per Javier Kindelan (CBRE), Agustín Pérez (Atitlian), Walter de Lluna (Iber Capital) i Carlos Gutiérrez (Broseta Abogados).

 

Urbs obri les seues portes demà

La jornada ha anticipat la celebració des de divendres que ve i fins al diumenge en Fira València d'una nova edició del saló immobiliari Urbs. La cita, que serà inaugurada demà per Mª José Salvador, consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori de la Generalitat Valenciana ha aconseguit reunir en la seua exposició comercial a més de mig centenar d'expositors, superant l'objectiu que es va marcar el comitè organitzador a l'inici de la seua comercialització. Entre els expositors que acudeixen en aquesta edició es troben les principals ensenyes de la Comunitat Valenciana, Aedas Home, Aelca, Avanza Urbana, Bàsic Homes, Domio, Engel & Völkers, Ficsa, Firmus Homes, Hàbitat Immobiliària, Urbem o Urvitra, entre unes altres, així com les consultores Olivares Consultores o CBRE, entre unes altres.

Urbs coincideix aquest cap de setmana amb la celebració en Fira València del Saló Internacional de la Franquícia (SIF) i el certamen Festa i Noces. 

 

Informa Nou Horta. Vivienda

Modificat el Divendres, 26 Octubre 2018 12:55