Un país de novela. Pepo Paz Saz. Anaya Touring

Dilluns, 18 Octubre 2021 12:02 Escrit per  Ginés Vera Publicat en Lectures Vist 253 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Ja des del subtítol –15 Destins literaris d'Espanya– ens anem fent una idea de la proposta de Pepo Paz Saz, en el seu “Un país de novela” (Anaya Touring). Entre aquests 15 destins de novel·la que ens suggereix aquest editor independent i fotoperiodista hi ha alguns tan clàssics com la Ruta del Quixot.

 

També la comarca de La Alcarria trau el cap de la mà del llibre “Viaje a la Alcarria” de Camilo José Cela. A Madrid arribem per la novel·la “Insolación”, d'Emilio Pardo Bazán l'any del centenari de la novel·lista gallega. I a Barcelona amb una novel·la tan icònica com és “Últimas tardes con Teresa”, de Juan Marsé, un altre gran de les nostres lletres que ens va deixar en 2020. Però “Un país de novela” també obri les seues pàgines a la Granada de García Lorca, a la festiva Pamplona de Hemingway o la Còrdova de Pio Baroja. Novel·les més actuals serveixen a Paz Saz per a descobrir-nos, per exemple, a Bilbao i la seua ria a través de “Mejor la ausencia”, d'Edurne Portela; la bella ciutat d'Oviedo de la mà de “Lo que callan los muertos”, d'Ana Lena Rivera o la marinera ciutat viguesa a través de “Ojos de Agua”, de Domingo Villar. Com bé diu l'autor en la presentació, tant el text com les fotos seleccionades en “Un país de novela” permeten transportar-nos com a lectors a destins literaris repartits per bona part de la geografia nacional.

 

“Llegint es viatja abans, més i millor”, delimita Paz Saz; sent així, llancem-nos a descobrir o redescobrir a més les ciutats de Lleó, Salamanca, Segòvia, Valladolid o Saragossa de la mà respectivament de Juan Pedro Aparicio, Carmen Martín Gaite, Jesús Fernandez Santos Rosa Chacel i Ignacio Martinez de Pisón. Unim-nos en la ficció o en la realitat als personatges d'aquestes obres literàries en una Espanya de novel·la.

 

Un país de novela. Pepo Paz Saz. Anaya Touring.

 

Recomanació de Ginés Vera

Modificat el Dilluns, 18 Octubre 2021 12:05