A sangre y fuego. Manuel Chaves Nogales. Libros del Asteroide.

Dilluns, 25 Octubre 2021 11:21 Escrit per  Ginés Vera Publicat en Lectures Vist 242 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Llegim en la contraportada de “A sangre y fuego” (Llibres del Asteriode), de Manuel Chaves Nogales, que sobre el que uns altres han escrit de la guerra civil, “ni han contat el que ell va comptar ni ho van explicar de la mateixa manera.” I és cert. Personalment no soc molt afí a la narrativa guerrera, als relats bèl·lics. Sume's a això la meua desafecció per la retòrica impresa sobre la Guerra Civil Espanyola.

 

Però he de reconéixer que quan un amic em va recomanar aquest llibre de relats no vaig endevinar el que amagava. El fet en si que siguen relats, històries curtes (encara que algun bé podria titllar-se de nouvelle) va baixar les meues defenses. Després em vaig deixar subjugar per la prosa de Chaves Nogales. Nou relats componen aquest “A sangre y fuego”, nou successos de ficció que tenen com a subtítol “Héroes, bestias y mártires de España”. Malgrat l'inversemblant d'aquestes històries, cada episodi està recolzat per un fet verídic, llegim en una nota prèvia; “cadascun dels herois té una existència real (...)” També en el pròleg Chaves Nogales ens parla que compte el que ha vist, o de com va viure els prolegòmens de la Guerra Civil fins a adonar-se que era “home d'un sol ofici” i va decidir exiliar-se a França quan es va convéncer que “res que no fora ajudar a la guerra mateixa podia fer-se ja a Espanya.” Chaves Nogales va escriure aquestes nou històries entre 1936 i 1937 abans de ser publicades en aquest any a Xile. Els qui s'acosten a aquests episodis llegiran històries sobre la solidaritat i la compassió, però també sobre la barbàrie i la desraó. Des del bombardeig de Madrid a les escaramusses en la serra de Gredos o l'angoixa a Bilbao abans del final de la contesa.

 

La prosa lúcida, precisa i exultant en el descriptiu no li resta protagonisme a elles i ells, als herois anònims, a les bèsties convertides per “casus belli” o a aquests màrtirs sense pretendre-ho que semblen traspassar les pàgines de “A sangre y fuego”; les ferides d'aquella lluita sembla que tardaran a cicatritzar encara que sempre ens queda la prudent prosa d'uns successos que mai degueren ocórrer. Molt recomanable la introducció a càrrec de María Isabel Cintas.

 

A sangre y fuego. Manuel Chaves Nogales. Libros del Asteroide.

 

Recomanació de Ginés Vera

 

Modificat el Dilluns, 25 Octubre 2021 11:23