Los perros del bambú. Vicent Gascó. Unaria ediciones.

Dimarts, 02 Novembre 2021 11:09 Escrit per  Ginés Vera Publicat en Lectures Vist 347 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Llegir “Los perros del bambú” (Unària), de Vicent Gascó, és traslladar-se momentàniament a un país tant fascinant com misteriós fins i tot en el segle XXI. Em referisc a Birmània, l'actual Myanmar. Potser ens sona a destinació paradisíaca per a un viatge estiuenc, de lluna de mel… O potser hi ha els qui evoquen les notícies a principis d'aquest 2021 quan ens van arribar notícies a causa d'un colp d'estat.

 

Comente l'encantador i el polític perquè de totes dues realitats tracta en certa manera aquesta novel·la. Vicent Gascó va viatjar a Myanmar sense la intenció de conéixer a la persona que li va contar una fascinant història, de la mateixa manera que no va pensar fins a temps després en fer la novel·la. Aquesta persona, Zaw Zaw, és el protagonista de “Los perros del bambú”. Un guia birmà d'ascendència índia que en la novel·la viu a Espanya amb una incertesa, amb un desig: tornar al seu país per a retrobar-se amb el seu pare del qual no sap res fa anys i tem el pitjor. Tres dècades després de refer el seu passat a Espanya decideix tornar a Myanmar i amb ell ho farem els lectors.

 

En realitat, la història narrada en contrapunt en “Los perros del bambú” ens submergirà en el passat de Zaw Zaw i en el present. En una època turbulenta del país asiàtic tirat als carrers per a reclamar llibertat i el de 2016.

 

Una epopeia emocionant però perillosa perquè l'eixida de Zaw Zaw del seu país va ser complicada. L'amor, l'amistat, els llaços de sang i els colpidors paisatges descrits amb una prosa envolupant i captivadora ens faran partícips d'aquesta poderosa aventura, reflexiva i en un cert sentit escrita com a homenatge al vertader Zaw Zaw, qui potser algun dia pot llegir-la. El pròleg de “Los perros del bambú” el signa la periodista de La Vanguardia Mayka Navarro.

 

Los perros del bambú. Vicent Gascó. Unaria ediciones.


Recomanació de Ginés Vera

Modificat el Dimarts, 02 Novembre 2021 11:14