Filósofas o barbarie. Guillermo Gallardo Morán y Luis Miguez Ybarz. Oberón libros.

Dimarts, 18 Gener 2022 10:20 Escrit per  Ginés Vera Publicat en Lectures Vist 145 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Aquesta setmana us proposem un llibre de filosofia molt especial. Filósofas o barbarie (Oberón), de Guillermo Gallardo Morán i il·lustracions de Luis Miguez Ybarz és un acostament a la història de les filòsofes, i de la filosofia. Però no és un llibre avorrit i acadèmic. Està estructurat en set parts reunint cent capítols breus. L'interessant d'aquest llibre d'una banda és el seu contingut, òbviament.

 

No en va el subtítol és La historia de las ideas com mai te l'havien comptada. Els qui es pregunten per això només han de pensar que les idees, la filosofia en si no té gènere, encara que al llarg de la història moltes veus s'han quedat silenciades per raons de gènere. Filósofas o barbarie no sols juga amb el títol de la revista socialista de Castoriadis ("Socialisme ou Barbarie") llibre constitueix una feliç contrapart a manera d'espill i complement per a donar compte tant de les filòsofes que s'han quedat en el camí. I, a més del seu contingut, com deia, també ho és per la seua forma, la seua didàctica, perquè al llarg de les seues pàgines trobem dibuixos, vinyetes, caricatures i cites cèlebres de grans pensadores i pensadors.

 

No menys curiós és l'apèndix titulat Los filósofos más machistas, sobren paraules per a explicar el seu títol o que trobarem en aquest racó posterior de la història de la filosofia. Per cert, la portada és una re-versió molt particular de l'Escola d'Atenes de Rafael. Una interessant instantània quasi impossible de filòsofs i filòsofes que s'identifiquen degudament al final del llibre.

 

Filósofas o barbarie. Guillermo Gallardo Morán y Luis Miguez Ybarz. Oberón libros.

 

Recomanació de Ginés Vera

Modificat el Dimarts, 18 Gener 2022 10:23