Massamagrell ja està preparat per a celebrar a partir d'aquest divendres, 8 de juliol, les Festes Fundacionals de 2022, que es desenvoluparan fins al dilluns 18 de juliol.

 

Les festes donaran inici, de la mateixa manera que altres anys, amb la ruta de la tapa, més coneguda com a ‘Tasta’m’, que durarà quasi totes les festes, del 8 al 17 de juliol, al costat de l'Associació de Comerciants del municipi. En aquesta setena edició, la població podrà degustar un total de 18 tapes diferents per un preu de 3 euros cadascuna, beguda inclosa.

 

En relació amb les activitats gastronòmiques, el dissabte 16 de juliol, els festers i les festeres de 2022, en col·laboració amb l'Ajuntament de Massamagrell, organitzaran un sopar al carrer per als veïns i veïnes que vulguen sopar en harmonia.

 

Una altra de les activitats més esperades en aquestes festes és el ‘Cinema a la fresca’, en el qual es projectaran les pel·lícules ‘Space Jam: Nuevas leyendas’, ‘En guerra con mi abuelo’ i ‘A todo tren, destino Asturias’.

 

La ciutadania de Massamagrell podrà gaudir a més de diferents concerts gratuïts al llarg d'aquests dies, com ‘We will band you’ amb la col·laboració de la Unió Musical de Massamagrell, el tribut a Mecano ‘Hijo de la Luna’ amb Robin Torres, i l'orquestra Vertigen, tots ells en el passeig Juan Celda.

 

Els premis ‘Vila de Massamagrell’ i el trofeu “Tio Pena” també caracteritzen les Festes Fundacionals. Per a aquest últim, es comptarà amb els millors jugadors de pilota professionals en dos semifinals i posteriorment la final: Puchol II i Salva, Marc i Javi, Soro III i Nacho, i Jose Salvador i Tomás són les parelles que competiran pel títol d'aquesta edició d'un dels trofeus de pilota més prestigiosos de l'estiu.

 

Així mateix, els xicotets i xicotetes gaudiran de la fira d'atraccions que s'instal·larà entre els carrers Llaurador Valencià i Rodrigo Pérez Ponce. També l'Associació de comerciants organitzarà la ‘Fira del Comerç’ entre el 15 i 17 de juliol, on exposaran els seus productes al públic i realitzaran diferents activitats lúdiques.

 

“Per fi, després de diversos anys, podem celebrar com de costum les Festes Fundacionals. L'any passat ens vam adaptar i les vam poder celebrar, encara que de forma molt diferent, i enguany tornem amb les activitats que tothom espera”, comenta l'alcalde de Massamagrell, Paco Gómez.

 

Nina Sepúlveda, regidora de Festes, agraeix “la disposició dels festers i les festeres de Massamagrell, de l'hostaleria, els comerços i de la Unió Musical, per prestar-se a dur a terme i ser partícips de moltes de les activitats, pensades per al gaudi de la ciutadania”.

 

Informa Nou Horta. Massamagrell

El Mercat Central de València acull una exposició de plats típics de Manises amb motiu del recent nomenament de la localitat com a Ciutat Creativa de la UNESCO. Concretament, la mostra està situada en la part central del Mercat, just sota la cúpula. Una ocasió per a conéixer la connexió entre la cuina local i el senyal d'identitat de Manises: la ceràmica.

 

"És una bona oportunitat per a conéixer de primera mà l'essència ceràmica manisera a través de plats gastronòmics populars de la zona i els seus artistes, a més d'incentivar el comerç local amb la compra dels ingredients en el mateix mercat", tal com ha assenyalat l’alcalde de Manises, Jesús Borràs.

 

L'exhibició Plats de Manises s’ha inaugurat hui en el Mercat Central de València i estarà disponible fins al 21 de juliol. En l’acte de hui han estat presents, a més del alcalde, la regidora de Memòria Històrica i diputada de la Diputació, Pilar Molina, la presidenta de l’Associació de Venedors del Mercat Central, Merche Puchades, i la gerent del Mercat, Cristina Oliete.

 

Merche Puchades ha aplaudit aquesta iniciativa de l'Ajuntament de Manises i l'elecció del Mercat Central de València -un mercat que ha sabut adaptar-se com a pocs als canvis i noves tecnologies sense perdre la seua essència de mercat tradicional- per a acollir aquesta exposició que creua la ceràmica i tradició valenciana amb productes de proximitat".

En l’exposició inaugurada hui es pot gaudir d'una mostra gràfica i visual de les diverses receptes típiques de Manises i la comarca presentades en vaixelles de ceràmica realitzades per artesans i artesanes de la ciutat. Cada fotografia s'acompanya d'un receptari amb anotacions, mètode de preparació i ingredients emprats, els quals es podran adquirir en el mateix Mercat Central. A més, hi ha una referència al taller de cada ceramista que ha realitzat l'obra i un accés a la seua pàgina web a través d'un codi QR.

 

Les persones que visiten l'exposició i presenten dos tiquets de compra en Informació al Client del Mercat Central se'ls farà lliurament del llibre Plats de Manises fins a esgotar existències.

 

El llibre recopila 27 receptes de la cuina tradicional de Manises i voltants presentades en diferents peces de ceràmica de 13 artesans manisers. Entre les pàgines del llibre es troben plats molt valencians com l'esgarraet, pimentó amb tonyina, el tradicional plat maniser fesols rodats i també uns altres de molta tradició a la comarca com l'olla o rossejat. Tampoc falten els dolços com el dolç de glòria o els pastissos de Moniato.

 

La cuina i la ceràmica són dos dels elements fonamentals per a entendre que el turisme, a Manises, té una forta personalitat gastronòmica i artística. Creacions culinàries que brillen sobre plats amb el segell de qualitat i bellesa de la ceràmica manisera. Aquest maridatge no seria possible sense les persones de la localitat que han mantingut viva la flama dels plats típics de la ciutat en els fogons de cases particulars i restaurants. I amb ells, tots els i les artistes ceràmics que han modelat i pintat cada peça al llarg dels segles.

 

Informa Nou Horta. Manises

L'Ajuntament d'Alcàsser ha signat, aquest matí, un conveni de col·laboració amb el centre ocupacional TOLA, situat a Silla, amb l'objectiu de posar en marxa un programa de pràctiques formatives no laborals per a persones amb discapacitat intel·lectual en el mateix consistori d'Alcàsser. Com ha explicat l'alcaldessa, Eva Zamora, «aquest acord els facilitarà la inserció laboral en empreses ordinàries després d'adquirir experiència laboral».

 

Les pràctiques formatives tindran una duració de sis mesos, percebent una dotació mensual de 500 € per una dedicació setmanal de 20 hores. Les tasques estaran relacionades amb la formació que l'alumnat ha rebut al centre sobre competències personals i/o laborals. En aquest sentit, Zamora ha assenyalat que «s'oferiran pràctiques al centre cultural municipal, de conserge o tasques d'acompanyament, entre altres».

 

Mentre el centre ocupacional TOLA serà l'encarregat de proveir el suport d'un preparador/a laboral a l'alumnat; l'Ajuntament d'Alcàsser designarà una persona tutora en el lloc de treball per a dur a terme el seguiment de les pràctiques formatives.

 

Aquest conveni tindrà una vigència de quatre anys.

 

Informa Nou Horta. Alcàsser

Alboraia ha celebrat el 40 aniversari del Dia de l'Orxata aquest dimecres, 6 de juliol, com a part de les Festes Patronals de la localitat. Ho ha fet amb una enorme resposta positiva per part de veïns, veïnes i turistes, els qui han acudit en massa al punt de repartiment en l'Avinguda de l'Orxata que han muntat el Consistori i el Gremi de Horchateros Artesans.

 

En total, han sigut centenars de litres d'orxata i centenars de fartons Polo els que han rebut les persones assistents, bé com a transeünts, bé en els vehicles que entraven al municipi per l'emblemàtica Avinguda de l'Orxata. Tant ha sigut l'èxit que l'organització ha portat en diverses ocasions més quantitats amb la finalitat de satisfer l'enorme demanda.

 

El Dia de l'Orxata és un dels dies clau de les Festes Patronals i de la vida social del municipi, considerat el bressol de l'orxata. Aquest producte estrela és un dels quatre pilars sobre els quals s'assentisca la marca 'Alboraia Turisme', que recentment ha llançat l'Ajuntament d'Alboraia dins del seu Pla Estratègic de Turisme i el seu Pla Director de Turisme Intel·ligent. Tant és així que l'alcalde, Miguel Chavarría, assenyala que l'orxata i els fartons "són un dels principals tresors que permeten al nostre turisme conéixer-nos d'una manera molt més profunda, per la qual cosa el Dia de l'Orxata és una excel·lent oportunitat per a això".

 

En la mateixa línia parla Raquel Casares, regidora de Turisme, qui destaca la important labor del Gremi d'Orxaters Artesans, "una col·laboració essencial per al nostre futur turístic sostenible i intel·ligent, dins de l'esforç i de l'ajuda mútua que presten tots els agents socials d'Alboraia per a avançar cap al nostre projecte turístic tecnològic, mediambiental i professional".

 

La reinvenció constant del Dia de l'Orxata

Fruit de la col·laboració entre el Gremi d'Orxates Artesans i el Consistori és la reinvenció constant que està experimentant el Dia de l'Orxata. Si bé es manté l'acte principal i tradicional com és el repartiment en l'Avinguda de l'Orxata a partir de les 12.00h del migdia, en els últims anys s'està introduint importants novetats.

 

Ja l'any passat es va habilitar una exposició itinerant sobre la xufa i l'orxata i es va estendre la celebració a Port Saplaya i La Patacona durant les seues festes (El 16 de juliol i el 24 de setembre enguany, respectivament). En aquesta ocasió, a la vesprada hi ha una sèrie de tallers infantils sobre el tema i una orxatada popular solidària en benefici de la Junta Local contra el Càncer d'Alboraia, entre altres sorpreses, en la Plaça de la Constitució.

 

Informa Nou Horta. Alboraia

El grup de Corresponsals Juvenils va ser un dels protagonistes de la Trobada organitzada pel Consorci Xarxa Joves.net i celebrada els dies 1 i 2 de juliol a l’Alberg Serra d’Ador. En l’activitat van participar 71 joves d'Alaquàs, Aldaia, Pobla de Farnals, Paterna, Picassent, Silla, Torrent i Xirivella.

 

L’objectiu d’aquesta Trobada que se celebra cada estiu és crear un espai lúdic, formatiu i d’intercanvi entre joves amb inquietuds comuns.

 

La part lúdica de la trobada va estar protagonitzada per un gran joc de proves preparades pels propis joves sobre la temàtica dels Drets Humans. També van tindre moments per al joc i coneixement mutu que facilitaren la seua interacció.

 

La part formativa, organitzada per les ONG Solidaritat Internacional i Aurora Suport, va consistir en un treball de sensibilització centrat en les persones refugiades. Solidaritat Internacional va muntar una exposició immersiva. Els i les joves es posaren en el lloc d’una persona refugiada que per poder sobreviure, creuava el Mediterrani. D’aquesta manera les persones participants van poder conèixer la vida de diferents persones refugiades, que havien de prendre decisions per a portar-les a diverses situacions. Amb Aurora Suport van conèixer un projecte de recolzament de rescats a immigrants a la mar on es denuncia la vulneració dels drets que pateixen.

 

El projecte de Corresponsals a la Xarxa JOVES.net es va iniciar l’any 2010 per tal de crear espais de trobada entre joves que participen en diferents projectes d’informació i oci educatiu als seus municipis. Amb participació, diversió i intercanvi d’idees i projectes, posen el valor el treball dels i les joves en els seus entorns més propers, i serveix com a premi o estímul per la seua activitat. La Xarxa JOVES.net està formada pels Ajuntaments d’Alaquàs, Albal, Aldaia, Almussafes, Barri del Crist, Benetússer, Catarroja, Godella, Manises, Mislata, Moncada, Paiporta, Paterna, Picanya, Picassent, La Pobla de Farnals, Quart de Poblet, Sagunt, Sedaví, Silla, Torrent i Xirivella.

 

Informa Nou Horta. Alaquàs

L’Ajuntament de Burjassot ha aprovat hui (6-07-2022), en sessió plenària, la cessió demanial gratuïta d’ús de 12.108 metres quadrats de terrenys pertanyents a Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana i que han sigut alliberats de la seua afecció ferroviària a conseqüència del soterrament de les vies en el tram comprés entre les estacions d’Empalme i Burjassot de la Línia 1.

 

Aquesta cessió demanial respon a la sol·licitud que el propi Ajuntament va realitzar al setembre de 2021 a FGV sobre els citats terrenys, situats en el Barri de l’Empalme, amb la finalitat de dur a terme una actuació urbanística d’integració dels sòls alliberats que permeta l’ús públic i redunde en l’augment de zones verdes i espais públics per a les veïnes i els veïns com a objectiu final.

 

L’Equip de Govern de l’Ajuntament té en aquests moments, com a objectiu principal, realitzar un projecte urbanístic en aqueixos més de dotze mil metres que permeta l’ús de les ciutadanes i els ciutadans de Burjassot de tot aquest espai que s’ha vist alliberat de les vies del ferrocarril. Serà una via verda i ciclopeatonal que estarà acompanyada de mobiliari urbà concorde al seu ús. Espais per al descans, per a l’exercici, per al joc dels més menuts i joves, carril bici diferenciat del recorregut per als vianants, urbanització amb il·luminació de baixa contaminació lumínica, nombrós arbratge i zones arbustives, i sobretot, un projecte que permeta fusionar l’entorn de l’horta amb aquesta franja de terrenys que se cedeix, creant un espai de transició entre els carrers i habitatges de Burjassot i els terrenys de l’horta que l’envolta.

 

Els processos administratius es posen en marxa per a la licitació del projecte de la Via Verda i Ciclopeatonal després d’aquest pas legal de la cessió demanial “i estem contents i molt il·lusionats amb aquest projecte. És una de les majors cessions de terreny que ha rebut mai Burjassot, és un projecte important, en el qual tota la ciutat i el Barri de l’Empalme podran gaudir d’un gran espai verd, sostenible, que augmentarà la qualitat de vida de tots els que residim a Burjassot, que recupera per a la ciutadania espais abans ocupats pel ferrocarril. Busquem solapar la ciutat amb l’horta, ser respectuosos amb l’entorn, que totes i totes puguen passejar, anar amb bici, jugar, descansar, asseure’s i contemplar aquest balcó a la nostra horta i gaudir de l’entorn. Des d’ací expressem el nostre agraïment a FGV per aquesta cessió que permetrà convertir les antigues vies en un gran espai de convivència ciutadana i gaudi natural”, ha declarat Rafa García, Alcalde de Burjassot.

 

Així mateix, i dins dels processos que ja s’han iniciat, l’Ajuntament comunicarà als veïns els diferents projectes o possibilitats que existeixen en aquests moments perquè es puga també fer partícip tant al barri com a la ciutadania.

 

La inversió en un primer pas serà pròxima als 200.000 euros, i inclourà la pavimentació amb materials totalment compatibles amb l’espai i el seu entorn, la creació del carril bici, la urbanització i la dotació d’una primera fase de mobiliari urbà i posteriorment s’aniran afegint més elements lúdics.

 

Informa Nou Horta. Burjassot

L’Ajuntament de Paiporta ha adquirit una casa històrica de la localitat, situada al carrer Sant Jordi, amb l’objectiu de preservar el seu valor arquitectònic i històric com a part del llegat patrimonial de Paiporta.

 

Es tracta d’un bé immoble de gran valor històric i patrimonial, construït entre 1943 i 1944, de dues plantes i una gran terrassa superior, coronada amb un templet de teula àrab blava, característic de les cases nobles de la seua època.

 

Com ha explicat l’alcaldessa de Paiporta, Maribel Albalat, “estem invertint en el nostre patrimoni y en el nostre poble, en una aposta clara per contribuir en la seua conservació i preservació, evitant així la seua desaparició. A més, aquesta inversió també revertirà en la ciutadania, ja que la nostra intenció és que puga gaudir d’aquest espai emblemàtic, en un futur pròxim, com a dependències municipals”.

 

Catalogat en l’inventari del Patrimoni Històric Cultural d’Espanya com a “edifici modernista del segle XX” consta, igualment, en el catàleg del Patrimoni Arquitectònic de Paiporta. La seua construcció va ser encomanada per Ernesto Motes, propietari d’una fàbrica tèxtil ubicada al mateix carrer, a la família paiportina dels Ambrosios, prestigiosos i experts mestres d'obres i xemeneies. Posteriorment, el seu propietari va decidir la seua venda a la família Dalmau, a la qual ha pertangut fins al moment.

 

L’Ajuntament ha destinat 490.000 en l’adquisició d’aquest edifici. Més concretament, la compra s’emmarca dins del pla d’inversions de 3’2 milions d’euros de 2022, aprovat recentment en el ple municipal d’abril.

 

“La compra ha sigut possible, entre d’altres factors, pel bon estat dels comptes del consistori i el romanent. És fruit d’un treball seriós i responsable amb els diners públics de totes i tots els contribuents paiportins, que es destinen a aquelles accions més prioritàries i necessàries per a Paiporta i per als seues habitants”, ha matisat Albalat.

 

Segons ha informat el regidor de Patrimoni, Vicent Císcar, “amb la seua adquisició el consistori inclourà aquesta casa en el catàleg del patrimoni històric cultural de Paiporta com a arquitectura urbana”. A més, l’Ajuntament iniciarà els tràmits perquè passe a formar part com a Bé de Rellevància Local, amb el que es protegeix aquest edifici de forma íntegra.

 

Informa Nou Horta. Paiporta

 

Per tercer any consecutiu, Meliana celebra el festival Mosaics de Música al pati del Palauet de Nolla. Un festival de concerts, amb format reduït, que abasta diferents gèneres i conforma un veritable mosaic d’estils i propostes, molt en sintonia amb l’entorn on se celebra, bressol del paviment Nolla que, recordem, estava format per tessel·les i peces ceràmiques que conformaven veritables mosaics i tapissos en molts edificis de l’època.


Després del primer cap de setmana de concerts, el regidor de Cultura, Josep Mateu, en fa una primera valoració: “les prop de 600 persones que han gaudit dels primers dies de concerts confirmen la consolidació del festival i de la seua singular proposta. Així, hem tingut la música d’autor amb DePedro, amb influència de diferents estils; el jazz de Matthieu Saglio Quartet o la música mediterrània de Carles Dénia Trio”. En totes les sessions, el ritual és el mateix: s’obrin les portes a les 19.00 h i la gent pot visitar el palauet de Nolla, hi ha música ambient i hi ha instal·lada una zona amb diferents tauletes on poder prendre alguna cosa i xarrar fins que, a les 20.30 h, comença el concert. Com diu el responsable: “es generen una atmosfera i un ambient molt pròxims, és moment de retrobaments, de converses i de bona música”. I tot en un marc únic, amb la façana del palauet de fons, que es va il·luminant a mesura que cau la nit, un fet que afegeix més atractiu.


Ara, queda un segon cap de setmana amb les propostes de Cariño, un estil més pop i amb un públic més jove; i de La Regalada, l’acostament a la música clàssica a través del vent i de la percussió, amb peces singulars dels segles XVI al XVIII. Serà divendres i diumenge que ve.


Mateu recorda: “la millor opció per a arribar al palauet és aparcar al nucli de Meliana i acostar-s’hi caminant fent un breu passeig per l’horta, itinerari que està senyalitzat”. De fet, des de l’Ajuntament s’està executant ja una actuació per tal de connectar aquest edifici emblemàtic amb el nucli urbà per mitjà d’una ciclovia, que comença tot just a la intersecció del carril bici de la Via Xurra amb l’Anell Verd metropolità, a la vora urbana de Meliana. Una actuació que ja estarà finalitzada per a l’edició del festival de l’any que ve.


Finalment, conclou l’edil: “la programació del festival es realitza des del Servei de Cultura-IMC de l’Ajuntament de Meliana que, precisament enguany, ha decidit celebrar el festival a l’inici del juliol”. Cal recordar que les altres dos edicions s’havien celebrat a final de setembre, després de les festes i la fira de Meliana, un mes climatològicament més complicat, i això ha motivat que enguany es prove un canvi de dates. Teniu tota la informació en  www.mosaicsdemusica.com

 

Informa Nou Horta. Meliana

Pàgina 1 de 2549